Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  recept på tunnbröd  (läst 11953 gånger)

Ylwa

  • Inlägg: 35
recept på tunnbröd
« skrivet: 01 mar-07 kl 23:00 »
Har tittat igenom tidigare trådar utan att riktigt hitta vad jag söker. Jag skulle vilja veta lite mer om tunnbröd, olika recept, mjuka och hårda tunnbröd, intressanta kryddningar, potatis eller ej osv. Någon som kan dela med sig av sina egna eller mormors erfarenheter? Finns det någon bra litteratur om just bakning i vedugn. Är intresserad av såväl tunnbröd som limpbröd.

Ylva

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
SV: recept på tunnbröd
« Svar #1 skrivet: 07 jan-10 kl 13:56 »
putt
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com

Elmi

  • Inlägg: 345
  • Bint ä intä så bint ä uossint
    • Dalarna
SV: recept på tunnbröd
« Svar #2 skrivet: 07 jan-10 kl 14:04 »
Tunnbröd, från Mora:

Koka potatis dagen innan. Elda ugnen på kvällen, förvärmning. Gå upp tidigt. Elda ugnen så att den blir så varm att det går att grädda. Fortsätt elda runt kanterna/längst in beroende på hur ugnen ser ut, medan gräddningen pågår. Det tar flera timmar innan ugnen är varm.

Deg: pressa potatisen med potatispress, bara några stycken i taget. Mosar man all potatis på en gång blir den blöt och går inte att använda.

Ta pressad potatis, en näve kornmjöl, en näve vete, en näve råg. Knåda ihop, lämpligen i en assistent. Kavla. Grädda. Kort stund= mjukt, lång stund= hårt.

Upprepa. Man gör alltså bara lite deg i taget, den blir för blöt om den blir liggandes innan kavlingen.

Tunnbröd är svårt att få till själv. Jag har inte kommit på hur i alla fall :)
Det man vill är ibland något annat än det som är.

kanka

  • Inlägg: 564
    • Västerbotten
SV: recept på tunnbröd
« Svar #3 skrivet: 07 jan-10 kl 14:52 »
Ett recept som vi använder till ljusugnsbröd, det är ett hårt bröd.
3l mjölk
3pkt jäst
1 näve hjorthornsalt
1 näve salt
1 l havregryn
2 liter rågsikt
blanda i vetemjöl så att degen går hantera, låt jäsa
ta upp degen och gör 25-30 ämnen ( liten bulle) låt jäsa. Jag använder grahamsmjöl till utbakningen.
Kavla sen ut runda bröd de ska vara ca 50-55 cm i diameter ( svårt att beskriva i ord)
Ta sedan en kruskavel och dra ett par vändor.
sopa av brödet, vänd det på "gräddspoon" ( vet inte vad det heter på svenska, i alla fall en stor tunn rund platta med skaft.
sopa igen och in i ugnen.
Man får vara lite snabb nu för så fort brödet stelnar måste det snurras för att inte bli bränt.

Man kan givetvis använda andra proportioner av mjölet, men blir det för grovt håller det inte ihop.

Lycka till om du tycker det här var intressant.
Det ska bara gå, 4600 kvm har jag till förfogande.

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
SV: recept på tunnbröd
« Svar #4 skrivet: 07 jan-10 kl 18:06 »
hej,

tack för svaren... det ska testas snart!!

mvh

Jonathan
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
SV: recept på tunnbröd
« Svar #5 skrivet: 07 jan-10 kl 18:20 »
Det är lätt att göra tunnbröd och man kan göra det även med en vanlig deg med bara jäst, men ofta har man ju hjorthornssalt.

Jag steker i torr gjutjärnspanna och kavlar gärna degen med en kruskavel eller så bara gör man en massa fingertoppsavtryck. Jag gör mjukt tunnbröd, som polarbröd ungefär. Ibland har jag lite fänkål i (mald).

Folk blir väldigt imponerade, fast det är hur enkelt som helst... :)

lj

  • Inlägg: 154
    • Övriga världen
SV: recept på tunnbröd
« Svar #6 skrivet: 07 jan-10 kl 18:40 »
En näve av salt och hjorthornsalt verkar mycke.

I det bohuslänska recept jag använder ska man blanda mjölet o hjorthornssaltet 2-3 tsk o arbeta i detta i degen andra knådningen för hand.

Därför ska degen vara lös. (svårt i början men man lär sig hantera vattnig deg)

För att göra det enkelt har jag en degblandare, bra för man orkar sällan bearbeta degen tillräckiligt för hand första knådningen. 5 -6 min brukar vara lagom.
Till 1,5 l degvätska, vatten, vassle, mjölk....mjölk blir gott, som min maskin rymmer går det åt ca 2 kg mjöl. Mjölmängden får minskas något om man väljer att blanda i råg.

2-3 msk sirap står i det recept jag fått från en gammal tant. tror inte det behövs för jäsningen, är nog mer smakfråga. 100-150 gr smör eller ister samt 1 stor msk salt.

Sätter vanligen degen dagen före i kallt utrymme.
« Senast ändrad: 07 jan-10 kl 18:43 av lj »

Mata

  • Inlägg: 1706
    • Södermanland
SV: recept på tunnbröd
« Svar #7 skrivet: 07 jan-10 kl 19:59 »
Ja, jag skippar sirap, går lika bra, men smör är bra, gör dem extra mjuka och fluffiga... :)

kanka

  • Inlägg: 564
    • Västerbotten
SV: recept på tunnbröd
« Svar #8 skrivet: 07 jan-10 kl 23:05 »
en näve är liksom den lilla grop som blir i min hand när jag håller den som en skål, det motsvarar väl kanske en halv påse hjorthornsalt.

Hälsningar från torpet
Det ska bara gå, 4600 kvm har jag till förfogande.

Elmi

  • Inlägg: 345
  • Bint ä intä så bint ä uossint
    • Dalarna
SV: recept på tunnbröd
« Svar #9 skrivet: 08 jan-10 kl 16:16 »
I Dalarna heter det inte tunnbröd om det är jäsmedel och sirap i. Tunnbröd är mjöl och potatis. Allt annat som är mjukt och lite tjockt, med andra ingredienser heter saker som stomp, läfsa, tutul, kavelgris. Tunnbröd är halvmeterstora ganska tunna kakor, de andra är omkring 20-30 cm.
Det man vill är ibland något annat än det som är.

 

Eko-Trädgård

  • Inlägg: 1457
  • Frukta inte - Ät frukt - Frukt är livet ( Di Leva)
    • Västerbotten
    • eko-trädgård
SV: recept på tunnbröd
« Svar #10 skrivet: 08 jan-10 kl 16:44 »
ok... skriv då ett recept med potatis o mjöj så bakar jag en sån...   ;D ;D ;D ;D ;D ;D

mvh

JOnathan
www.eko-tradgard.se
Ekotradgard@outlook.com
webbshopp www.ekotradgard.tictail.com

Elmi

  • Inlägg: 345
  • Bint ä intä så bint ä uossint
    • Dalarna
SV: recept på tunnbröd
« Svar #11 skrivet: 09 jan-10 kl 03:19 »
Det finns här ovan. :)
Det man vill är ibland något annat än det som är.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

581 gäster, 3 användare
xaelanar, von tratt, Tångräkan

* Forum

* Om tidningen Åter



Så glad att jag hittade denna tidning och det är lite som julafton varje gång den kommer i brevlådan
/Mathilda Oja

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser