Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Grönsaker / SV: pallkragar, hur många på höjden?
« Senaste inlägg av Lingonberry skrivet Idag kl. 02:28 »
Kål trivs dåligt under fiberduk, de trivs bättre med nät, så jag kör på IKEA:s superbilliga spetsmetervara.
2
Grönsaker / SV: Vad kan jag så nu i juli?
« Senaste inlägg av Lingonberry skrivet Idag kl. 02:24 »
Vanlig sallad lär nog inte gå, de vill ha kallt om de ska gro. Förvisso kan man kyla bädden med riktigt kallt vatten, men jag tror det blir svårt att hålla den kall nog i denna värme.

Något du kan så är paprika och chili, de är perenner, så ta in plantorna i höst så får du en tidigare skörd nästa år.
3
Grönsaker / SV: Vad kan jag så nu i juli?
« Senaste inlägg av Wybrewel skrivet Idag kl. 00:21 »
Rädisor, pak choi

Postat med Alternativ.nu´s app

4
Biodling / SV: Fodring i foderramar, vem hämtar?
« Senaste inlägg av christelle skrivet Igår kl. 23:58 »
Vem hämtar sockerfordring i foderramar, husbina eller flygbina?
Både och när de behöver energi, tror jag. Fast tror inga bin rör sockerramar öht om de kan välja nektar eller bibröd. Socker ger bara energi och inga proteiner eller andra, för bina, essentiella näringsämnen.
5
Ok då får den vänta något år då då det finns annat att göra som är viktigare .
Ja

Postat med Alternativ.nu´s app

6
Det finns en, men den behöver bland annat saneras från skräp....

Postat med Alternativ.nu´s app
Ok då får den vänta något år då då det finns annat att göra som är viktigare .
7
Mycket går ju att lagra i jordkällare om du har någon ?
Det finns en, men den behöver bland annat saneras från skräp....

Postat med Alternativ.nu´s app

8
 Mycket går ju att lagra i jordkällare om du har någon ?
9
Skogsbruk / SV: Röjning av mark..
« Senaste inlägg av Gurkmeja skrivet Igår kl. 22:47 »
Hold your horses!

Ta det lite lugnt med röjandet, och i synnerhet med att ta ner stora träd.

Först och främst oroa dig måttligt för ormar: ormar "bor" inte bland träd och sly, utan i stenrösen/stenmurar (huggorm), eller i gödselstackar och komposter (snok). Och så gillar dom sol, alltså stenhällar eller öppen mark med låg vegetation.

En stenmur eller ett stenröse är "läskigare" för den ormrädde, än sly och träd.

Som stadiga i skyddande skodon, rekommendera jag rejäla arbetsjodphurs, t.ex. Blundtstone med stålhätta. Skorna går upp en bit över fotknölarna, är stadiga och bekväma att gå och jobba i, stålhättan skyddar mot tappade stenar, tyngre vedklampar eller när man slår i något hårt, och det tjocka lädret är omöjligt för ormar att bita igenom

https://www.granngarden.se/c/blundstone

Avseende röjandet:

Glöm det där med att totalröja med kedjeröjare, då försvinner allt, även sådant man egentligen vill ha kvar. Det är väl en tomt (på 4000 kvm) du ska ställa iordning, inte en åker som ska återställas för odling, eller hur?

Stubbar, om det är flera än 2-3 stycken, tas bort med grävmaskin, stubbfräs är till för villaträdgården, där man tagit ner något enstaka träd.

Och om du ändå tar hem en grävare, så kan man med maskinen passa på att gräva "annat". Kanske gräva ner en PEM-slang till en vattenpost för bevattning vid det blivande trädgårdslandet? Gräva fram en liten trädgårdsdamm? Slang till Utedusch?

Man ändrar mikroklimatet på tomten rätt ordentligt när man tar ner träd, så man behöver lära sig hur den vanliga vindriktningen fungerar på just din tomt. Så man bör vänta med att ta ner några träd alls, tills man vet hur just din tomt fungerar. Och så bör man ta ner några träd i taget, inte "allt på en gång". Låt projektet att ta ner stora träd ta ett par år. Ta ner några i år, t.ex. sådan som står så nära huset att de kan ramla över huset om de blåser ner, eller sådana som blockerar tillgång till andra ytor.

Det är viktigt för de framtida odlingsmöjligheterna att rätt mängd träd finns kvar för att få läskydd, sol, respektive skugga på rätt ställen, och det tar flera decennier att få fram nya träd om man har tagit de gamla.

Börja med att röja sly för att få fram markytan, men titta noga, så att du inte råkar röja bort fruktträd/fruktbuskage som surkörsbär, plommon och krikon.
Sådana gamla kultursorter är oftast trevliga att ha kvar, och man kan inrikta sig på att begränsa buskagen  istället för att ta bort dem helt, och skapa fler uppstammade träd för att få mer frukt.

Lämna också kvar "lagom många" småträdträd/buskar av sorter som blommar och ger frukt (till fåglar och insekter) som Rönn, Oxel, brakved och av sorter som attraherar insekter och fåglar som större aspar, ask, lind, lönn, ek m.fl. ädellövträd. Dessutom är det vettigt att ha kvar större träd ("lagom" många) av dessa arter. Insekterna vill man ha för pollineringens skull, och för att öka den biologiska mångfalden.

En och annan skuggande och/eller vindbrytande vuxen tall eller gran i rätt lägen (sol, skugga, vind) vill man också gärna ha kvar.

Jobba i "etapper" (ett delområde i taget), och gör det helst själv, ta ett delområde i taget. Skaffa en rejäl och välfungerande röjsåg, eller snarare kombitrimmer som kan köras med tråd för gräsröjning eller med klinga för slyröjning från något av de stora etablerade märkena som Husqvarna, Stihl eller Jonsered. Räkna med att en kvalitetsröjare kostar minst 6-7 tusen kronor om den ska orka genom både sly och gräs, och dessutom hålla några år.

Inventera först vad som växer var, gör en enkel kartskiss till dig själv, fundera över vindriktningar och hur solen rör sig, men kom ihåg att vi i år har haft övervägande ostliga och nordostliga vindar, när det historikt sett varit vanligast med västliga och sydvästliga vindar.

Använd sedan kartskissen för att förstå hur tomten bäst kan användas för odling och rekreation, var behövs skuggande träd, var ska träden bort, var behövs läskydd osv.

Om du tycker att det är läskigt (för ormarnas skull) att gå in och inventera bland sly och ogräs, vad som egentligen växer, hur många träd som finns och av vilken sort de är, så kanske du har någon bekant som är duktig på växter, eller så kanske någon Alternativare i din närhet kan hjälpa till.

Jag skulle kunna hjälpa dig, var bor du? Jag finns i norra Östergötland.
Tack så mkt för svar.
Det får ju bli en röjsåg/trimmer.
Verkar mest logiskt börja med ändå.
Om träd som hänger över stugorna tas bort, kan ju stubbarna stå kvar, för att sen ta en grävare på det momentet vid tillfälle. Flera ormar har jag råkat på, då intill husgrunden.
Har säkert hela grunden full..
Att få in veden för vintern, ta alla vattenprover som ligger & väntar, få upp ett mindre rackigt stängsel för hundarna & få bort den värsta slyn, kan kanske vara lagom mkt att koncentrera sig på i huskategorin. Jag vill göra allt jag kommer på samtidigt...men en kan ju iaf försöka öva lite grann på att låta bli..Så trevligt att du bor i Östergötland, jag bor i södra, nära Västra Harg. Kanske går det få ihop ngn sorts Alternativ träff i höst för de som vill


Postat med Alternativ.nu´s app

10
Övrigt om höns / Ta bort tuppen?
« Senaste inlägg av lohmannn skrivet Igår kl. 22:44 »
Har 2 tuppar i min hönsflock som är blandat vuxna höns och några mammor med sina kycklingar, allt har gått bra förutom att tuppen som bestämmer har jagat kycklingarna litegrann bort från mat osv men det gick över efter 1-2 dagar. Han mobbade ut en tupp innan som jag hittade ett eget hem åt med egna höns några mil härifrån. Är lugnt mellan dom här två kvarvarande tupparna sålänge han inte försöker para andretuppens favorithöna. Men nu till det jag såg idag, han försökte para en hönkyckling som är lite över 10 veckor, han är en hyfsat stor tupp och hon är ju mindre än en trast! Han är snäll med damerna, gillar att sova på axeln och snäll och trevlig mot människor. Är det bara att plocka bort honom? Han är över ett år gammal så är ju inte en tuppkyckling precis, han kan ju skada dom små om det här är nåt han kommer fortsätta med.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

63 gäster, 0 användare

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser