Dela detta:
Dags att fylla plocksidan i nästa nummer av Åter!
Har du något bra självhushållartips eller ett gott recept att bjuda på? Är det någon aktivitet, träff eller möte på gång? Är det någon bok, hemsida eller pryl du vill tipsa om?
Maila in ditt tips till petter@alternativ.nu
Alla publicerade tipsare belönas med ett gratis nummer i prenumerationspotten.

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Frukt & bär / SV: Wedge grafting
« Senaste inlägg av Fixasjälvkille skrivet Idag kl. 17:54 »
Väldigt intressant film. Det fanns en film till där han ympade på en grov Körsbär stam. Kanske ett sätt att hålla höga körsbärs träd låga. När grenarna vill uppåt kunde man ju styra dem neråt med tyngder . Undrar om man gör ympningen på hösten då när det gäller Körsbär. Jag får ta reda på det.

Jag har redan en sådan där avsågad Körsbärs stam. Det kommer grenar från det. Men inte exakt i toppen, Man kunde sätta dit några ympar då. Måste fixa en sådan där kniv med. Kanske går att såga av en Morakniv.

Sen har jag det höga körsbärsträdet som jag vill kapa. Jag når aldrig de stora bären. Det skulle jag vilja fixa till sådär. Annars kanske grannen bjäbbar igen att jag har för höga träd.

Såna där ympningar kanske funkar på träd som är kusiner. Blodbok på en vanlig Bok. Japansk prydnadskörsbär på ett körsbärsträd.  Guldfläder på en vanlig fläder osv om man nu vill krångla med expriment. Det gäller bara att hålla ögonen öppna efter ympkvistar. Prova kan man ju alltid.


Det kom fram en del bilder då jag googlade: ympade träd.

Sen har jag berätta att jag grävt upp Moreller/Ostheimer körsbär eller vad de heter. När man inte klippte gräset i somras då det var så torrt så sköt det upp skott här ock var. Så man har som en krukodling med sådana träd nu. Ska se om de trivs i kruka med sandblandad jord tills jag vet vart jag ska göra av dem. De verkar få skott från rötterna.
2
Grattis till ett bra kläck. När jag plockar ut kycklingarna eftersom de är kläckta så brukar jag spraya lite ljummet vatten in i kläckaren på äggen. Då tycker jag att de resterande har lättare för att ta sig ut. Man skall ju inte öppna kläckaren i onödan men det blir så rörigt med nykläckta kycklingar och en massa äggskal.
3
Övrigt om odling / SV: Storlek på mark/areal för att vara självförsörjande
« Senaste inlägg av TW skrivet Idag kl. 13:26 »
Jag skulle tro att det bästa sättet att lyckas i dagens värld är att ha ett arbete i någon form. Kanske deltid. Kanske säsongarbete. Kanske oregelbundna inhopp. Kanske eget företag som går på halvfart. Sedan kan man ha självförsörjningen som andra ben att stå på.

Många som går den vägen brukar klara det. De som lyckas brukar totalt sett arbeta fler timmar i året för sin försörjning än en heltidsarbetande lägenhetsbo men det blir ju en annan frihet och en annan tillfredsställelse då man arbetar en stor del av timmarna åt sig själv och själv ser resultatet än då man stressar 8 timmar åt andra med uppgifter som inte verkar ge något vettigt resultat och ligger resten av dagen i TV-soffan och och ser lönen gå upp i rök den 26te varje månad.

En sak som många självförsörjare missar är behovet av underhåll.
För vissa förblindade stackare är det rentav en ideologi att inte reparera någonting eftersom reparationer oftast kräver åtminstone litet köpt material.
Lappar man inte taket är risken stor att hela huset blir fuktskadat och odugligt att bo i. Om man inte sandblästrar och målar rostfläckarna på bilen blir de till rosthål och med tiden blir hålen så stora att bilen inte går att besikta och så är man utan bil. Byter man inte den läckande vattenpumpen på traktorn så är man dömd att förr eller senare glömma att fylla på kylarvätska och så havererar hela motorn och utan traktor havererar hela uppvärmningen då veden är slut och man inte får hem mera. Lyfter man inte upp uthusen då knutstenarna har sjunkit så ruttnar väggarna bort nedifrån.
Det blir en avveckling och nedmontering som ofta slutar med att "självförsörjaren" blir totalt utblottad och säljer den obeboeliga och oanvändbara gården för en struntsumma i befintligt skick och flyttar till lägenhet.

Å andra sidan kan man med en relativt liten penninginsats fördubbla och ofta rentav tredubbla eller fyrdubbla livstiden på byggnader och husgeråd och maskiner och utrustning genom att satsa på reparationer och underhåll och göra det själv. Plötsligt kan ett hus som i andras ögon är ett rivningshus tjäna sitt syfte som bostad i 100 år till. Plötsligt kan en 10000kronors bil hålla i 20 år. Plötsligt kan en 50 år gammal traktor hänga med i 30 år till. Plötsligt kan några rangliga uthus som håller på att sjunka ned i jorden bli fullt fungerande för gårdens behov i två generationer framåt.
Eftersom självförsörjning är ett integrerat system där en del av produktionskedjan är beroende av en annan som är beroende av en tredje som i sin tur är beroende av den första och varje skede kräver byggnader, verktyg och utrustning så blir det ett ständigt arbete med reparationer och underhåll men man kan skaffa och upprätthålla sin produktionskapacitet med förvånansvärt små kontantkostnader.


4
16 st fluffiga kycklingar av 20 ägg. 80% kläck mao. Av de fyra som inte kläcktes hade en inte absorberat gulan, och tre lyckades inte picka hål på skalet. Kanske för att vi öppnade och tog ut kycklingar vart eftersom de torkade eller för att jag lyste dem vid dag 19 och de då blev insnärjda i hinnan. Eller kanske det beror på något helt annat.
En pickade hål men låg sen inne och pep. Efter 24 Tim utan framsteg hjälpte jag den ut. Den hade torkat fast i hinna och skal. Försökte tvätta bort hinnan med blöt tvättlapp men det slutade med att jag fick bada i 38 gradigt vatten och massera bort hinnan. Torkade sedan sen med hårtork och nu börjar den bli lite fluffig. Hittade info om detta i en tråd här.  Den piper som en galning så jag vet inte riktigt hur den mår. Nu äter de kycklingfoder och dricker vatten med lite honung, äppelcidervinäger och vitlök.
5
Jag har köpt rosor från Flora Linnea https://floralinnea.se/ som kommit fram i bra skick. Även Horto Green www.hortogreen.com har jag köpt plantor av med gott resultat, även rosor.
6
Grönsaker / SV: Lök. Hur förvara utan att den ruttnar?
« Senaste inlägg av Cecilia i Hillsjöstrand skrivet Idag kl. 12:43 »
Är det någon som upplevt att det lätt kommer in små jord-korn under de yttersta lagren av löken, som gör att löken sedan ruttnar? Jag har detta problem och har haft några år. När jag tar upp löken och synar den får jag syn på jordkornen som ligger nära toppen på löken under de ytligaste lagren. Detta gör att det bildas mögel och löken ruttnar.

Tacksam för råd om vad jag kan göra för att motverka!
7
Ekonomi / SV: Hur får man pengar att föröka sig?
« Senaste inlägg av Be skrivet Idag kl. 12:34 »
jo men vilka är de företagen? finns inte många kvar som inte har ett investmentbolag som drar i trådarna och styr. man kan såklart investera i dom men köper du aktier i t ex Volvo så är det ändå något annat bolag som styr Volvo i sin tur. väljer de att sälja ut Volvo så har du ingen aning eller något som helst att säga till om.

Ett företags utdelning/vinst behöver heller inte spegla hur bra det har gått eller hur mycket de sålt/prodcerat utan hellre hur ekonomerna vill att det ska se ut. ju större/fler bolag i konsortiet desto enklare att fördela resurserna fördelaktigt för storägarna.

Det jag sade ovan gäller alla företag, det är så kapitalism fungerar. Någon har kapital, sätter in det i produktion och produktionen (arbetet) är det som genererar vinst. (Jag tycker alltså inte att det här är ett oproblematiskt upplägg, ville bara påpeka det då idén om pengar som förökar sig är så vanlig.)

Men det finns såklart många fler aspekter, som också det du säger. Som särskilt de senaste decennierna förändrat mycket i samhället och på marknaden i grunden. Som att man investerar inte bara i produktion utan spekulerar i börsfall och uppgångar (dvs. vadslagning), ekonomin i allt högre grad har gått över till kvartalsfixering och uppfixade siffror. Kortsiktiga resultat premieras och dividender ses som en självklarthet, oavsett om det går bra eller dåligt – annars satsar man på något annat i stället. Så kriscyklerna blir tätare och ekonomin instabilare.
8
Andra husdjur / SV: Fel katt kommer in ock äter.
« Senaste inlägg av Gika skrivet Idag kl. 11:55 »
Varför skulle katten vara kastrerad om den har en id-tatuering i örat?
Är den kastrerad så har den inga kulor bak om det är en hane. Eller ett ärr på magen om det är en hona.

Postat med Alternativ.nu´s app

9
Bygga och renovera / SV: Nyfiken på bandslip.
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 11:28 »
Ett tips är att välja en modell som har en gångbar och vanlig typ av slipband. Om man tittar hos slipbandstillverkare på nätet eller på slipbandskartongerna i butiken och ser att samma band också passar till många andra maskiner av flera helt olika märken, så finns det god chans att det är en gångbar dimension av band som kommer att gå att köpa många år framöver.

Och stirra dig inte blind på fabriksnya maskiner, det finns många begagnade bandslipar som ligger och skräpar i källare och bara väntar på att få nya arbetsuppgifter.
10
Övrigt om bygga & bo / SV: hur bryter jag mössens motorväg?
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 11:01 »
Bättre med t ex fin sand eller aska i så fall.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser