Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: tulipan skrivet 30 maj-07 kl 09:30

Titel: Gammaldags brödugn
Skrivet av: tulipan skrivet 30 maj-07 kl 09:30
Har flyttat ut på landet.. i uthuset har vi en riktig gammal brödugn.. som värms upp med ved..

Är sugen på att starta upp den och baka lite bröd MEN.. undrar om det finns någon som har ett kanon gott bröd som man bakar i en sån ugn

Någon som har en massa tips och recept???

Titel: Re:Gammaldags brödugn
Skrivet av: javill skrivet 30 maj-07 kl 10:32
Du kan baka "vanliga" bröd i en sådan ugn. Gärna grovt bröd.
Det kan vara svårt att elda i en sådan ugn om man inte gjort det förr. Kolla om du har någon i din närhet som kan. Vi har också en bakugn men, någon klant har satt vedspis vars skorsten för så den går inte att använda för tillfället. Ska flytta vedspisen framöver och då prova att baka i den. Min pappa vet hur en sådan ska eldas så jag hoppas på att han ska kunna lära mig allt han kan!  :)
Titel: Re:Gammaldags brödugn
Skrivet av: ankfarm skrivet 05 jul-07 kl 18:17
Vi bakar "vanligt" bröd i vår ugn. Det går in 18 kakor åt gången så vi brukar vara ett gäng som hjälps åt för att knåda. Det blir jobbigt om man är själv. På eftervärmen brukar vi baka drömmar, de blir kanongoda. Gjorde även pizza på eftervärmen en gång. Blev också smaskigt.

Man får öva någon gång först och bränna en omgång bröd eller två innan man lär sig hur varm man ska elda ugnen. Övning ger färdighet. Brödet blir faktiskt mkt godare i bakugn än i vanlig ugn.
Titel: SV: Gammaldags brödugn
Skrivet av: thryll22 skrivet 17 okt-17 kl 17:41
En gång fanns en bakugn i mitt hus. Är det idé att få den restaurerad?


Skickat från min iPad med Alternativ.nu
Titel: SV: Gammaldags brödugn
Skrivet av: kurt skrivet 17 okt-17 kl 18:50
Jaa, hur skall någon kunna veta det? Är hela ugnen + skorstenen borta, så krävs det ju ganska mycket arbete att återskapa det.
Titel: SV: Gammaldags brödugn
Skrivet av: javill skrivet 18 okt-17 kl 00:29
Ja frågan är om bakugnen fortfarande finns, men är igenmurad eller riven och bortplockad.
Titel: SV: Gammaldags brödugn
Skrivet av: thryll22 skrivet 19 okt-17 kl 22:10
Murstock o skorsten är kvar. Ugnen är riven.


Skickat från min iPad med Alternativ.nu
Titel: SV: Gammaldags brödugn
Skrivet av: javill skrivet 20 okt-17 kl 20:29
Murstock o skorsten är kvar. Ugnen är riven.


Skickat från min iPad med Alternativ.nu

Då får du låta bygga en ny snarare än restaurera, om den gamla är utriven. Du får räkna på vad det skulle kosta dig och se om du tycker det är värt det beroende på hur mycket du tror att du kommer att använda den.
Titel: SV: Gammaldags brödugn
Skrivet av: thryll22 skrivet 21 okt-17 kl 14:53
Muraren kommer o tittar vi får se vad kostnaden blir. Annars blir det bara lucka i muren. Men vedspis ska in.


Skickat från min iPad med Alternativ.nu
Titel: SV: Gammaldags brödugn
Skrivet av: thryll22 skrivet 13 nov-17 kl 17:14
Sotaren har provtryckt. Rekommenderar rör alt glidgjutning i pipan. Vilket är bäst?


Skickat från min iPhone med Alternativ.nu
Titel: SV: Gammaldags brödugn
Skrivet av: javill skrivet 16 nov-17 kl 15:22
Glidgjutning då värms murstocken även i fortsättningen när du eldar. Med rör går mesta värmen rakt upp.