->Dandelia
I Klötzke och Mörners kokbok Jägarens nya kokbok finns det suveräna beskrivningar på hur man benar ur rådjurssstekar mm. Får är av ungefär samma storlek och kan menas ur på samma sätt. Busenkelt om man följer beskrivningen. För övrigt tycker jag att du skall lära dig ta hand om köttet själv om inte förlita dig på svärfar, för det är du som vet vilka typer av bitar du vill ha till din matlagning, det vet väl inte svärfar?
Dina lamm kanske har slaktats för sent, de har "fettat" till sig? Eller så kanske de har gått med tackan länge och slangat mjölk från henne, tagit från hennes reserver och fyllt på sina egna så att säga.
Mina lamm brukar ha en "lagom" fettansättning tycker jag. Vad den motsvarar i klassning vet jag inte för jag äter allt själv och blandar inte in slakterier. Däremot så hade vi ett bagglamm som var smällfet. Vi fick blanda ut färsen med 40% mater nötfärs för att få ner fetthalten till en hög, om än godtagbar, nivå. Det lammet hade gått ensamt med en tacka som är höglakterande (ger extremt mycket mjölk). I fjor gav hon två "lagom" feta, men mycket välväxta lamm, så hon producerar definitivt nog för minst 2 lamm, tyvärr fick hon bara ett det gågna året.