Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bokashi - Utskälld på FB!  (läst 11875 gånger)

Skogsbönan

  • Inlägg: 292
    • Västmanland
Bokashi - Utskälld på FB!
« skrivet: 16 okt-17 kl 15:07 »
Gick med i en grupp på fb för ville lära mig mer om bokashi...... Men efter att jag började med att kompostera mitt köksavfall direkt i odlingarna (utan strö alltså) så började jag undra om det inte var lite väl överdrivet....och mer i kommersiellt syfte......dyrt strö, särskilda dyra plasthinkar med kran osv osv..... Näää tänkte jag! Mitt köksavfall har mer eller mindre omvandlats till jord, fin mylla på bara 5-6 veckor och det växer så det utan överdrift knakar i dessa odlingsbänkar.....så vad gör bokashi för nytta?? Mikroorganismer finns redan i din jord om du har en bra jord i din odling - och växer gör det också!? Undra om det går att undra och ifrågasätta bokashi här utan att folk blir dunderförbannade ;D

Ylven

  • Inlägg: 959
  • Ena foten i jorden och andra i datarymden!
    • Småland
    • Min blogg
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #1 skrivet: 16 okt-17 kl 15:34 »
Jag håller med dig! Bara dyrt extra-lull.
Om får, biodling, småbruk, husrenovering och tankar om världen omkring:

http://ylven.blogspot.com/

Be

  • Inlägg: 377
    • Finland
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #2 skrivet: 17 okt-17 kl 07:49 »
Har man utrymme för vanlig kompost ser jag inte varför man skulle göra bokashi. Jag bor i stadslägenhet och har ingen möjlighet till annan kompostering (maskkompost vill jag inte ha inomhus). Så då är bokashi bra eftersom det är luktfritt och jag kan ha den inne ända tills den blivit färdig jord och sedan dumpa den i en odlingslåda. Men bor man på landet eller har trädgård, behövs det ju inte.
Ingen människa är illegal

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #3 skrivet: 17 okt-17 kl 09:01 »
Det har ingen betydelse vad det är för sekt, de har alla gemensamt att deras läror inte får ifrågasättas med fakta.

tropfrog

  • Inlägg: 1755
    • Västergötland
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #4 skrivet: 17 okt-17 kl 11:23 »
Har man utrymme för vanlig kompost ser jag inte varför man skulle göra bokashi. Jag bor i stadslägenhet och har ingen möjlighet till annan kompostering (maskkompost vill jag inte ha inomhus). Så då är bokashi bra eftersom det är luktfritt och jag kan ha den inne ända tills den blivit färdig jord och sedan dumpa den i en odlingslåda. Men bor man på landet eller har trädgård, behövs det ju inte.

Nu vet jag inte så mycket om bokashi. Men mitt avfall som blandas med vanligt komoostströ luktar inget heller.

Nån som vet vad bokashi strö egentligen är?

Mvh
Magnus

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #5 skrivet: 17 okt-17 kl 11:29 »
Bokashi består av mikroorganismer isolerade från kompost, som odlas separat och blandas i strö som säljs. Problemen är det är mycket få av mikroorganismerna i komposten som man kan odla och få att överleva på detta sätt, och som sedan dessutom överlever i det torra ströet.

Det är alltså mycket bättre att  blanda i lite av en gammal kompost (eller låta bli att tömma komposten helt varje gång), och sedan blanda i vanligt strö.

Be

  • Inlägg: 377
    • Finland
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #6 skrivet: 17 okt-17 kl 12:03 »
För bokashiströ odlar man olika stammar av mikroorganismer som fermenterar matavfallet, sedan ympar man in dem i ströet och lägger till en källa till kolhydrater som de kan leva på (är väl därför det behövs mera strö om man har i kött eller bara gröna växtdelar t.ex., då de inte har så mycket socker i sig). Mikroorganismerna aktiveras sedan i det fuktiga matavfallet.

Själv tycker jg inte bokashi är dyrt; eftersom jag är vegan och äter mycket frukt går det åt otroligt lite. Har haft en säcki snart två år, så nästa gång blir det nog snarare att samköpa med någon eftersom ströet inte kan stå hur länge som helst... Plasthinken är dock en otroligt överprissatt liten pryl men en sådan kan man ju fixa själv.
Ingen människa är illegal

Gille

  • Inlägg: 1973
    • -
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #7 skrivet: 17 okt-17 kl 14:10 »
Inte dyrt (man behöver inte köpa hink med kran), och många gånger mer praktiskt (särskilt på vintern) än vanlig kompost. Min sk jordfabrik ger mig finare jord än mina vanliga trädgårdskomposter. Men det ena utesluter inte det andra utan jag har båda och är mycket nöjd.
Kaninuppfödare och pelargontant.

Be

  • Inlägg: 377
    • Finland
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #8 skrivet: 17 okt-17 kl 14:36 »
Bokashi består av mikroorganismer isolerade från kompost, som odlas separat och blandas i strö som säljs. Problemen är det är mycket få av mikroorganismerna i komposten som man kan odla och få att överleva på detta sätt, och som sedan dessutom överlever i det torra ströet.

Det är alltså mycket bättre att  blanda i lite av en gammal kompost (eller låta bli att tömma komposten helt varje gång), och sedan blanda i vanligt strö.

Såvitt jag vet är det inte bara kompostmikroorganismer i ströet, utan specifikt sådana som fermenterar avfallet. Bokashi i sig är ju inte kompost utan jäsning, det är först när man blandar den fermenterade massan med jord som materialet börjar brytas ner av organismer som finns i jorden man blandar i.
Ingen människa är illegal

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #9 skrivet: 17 okt-17 kl 16:41 »
Dels så vet du inte alls om de fermenterar eller ej. De allra flesta mjölksyrabakterier kan ju t ex både fermentera och respirera om syre finns tillgängligt (och det gör det ju i de flesta komposter). Dessutom är ju både många mjölksyrabakterier och framförallt många andra anaeroba mikroorganismer från en kompost så syrekänsliga att de aldrig överlever förvaring i strömaterialet, de dör så fort de kommer i kontakt med syre. Alltså begränsar man utbudet av mikroorganismer till bara någon promille av de som ursprungligen fanns i komposten. Det är alltså mycket bättre att ta material från en väl fungerande kompost och tillsätta det i stället.

Lageshus

  • Inlägg: 80
    • Småland
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #10 skrivet: 17 okt-17 kl 17:54 »
Dyrt behöver det inte vara. 1 kg bokashiströ för en hundralapp räcker 5-6 månader för oss (2 personer). Det är den enda utgiften jag haft. Jag använder gräddfilshinkar för storkök som jag tiggt till mig på jobbet.

 Jag kan se flera fördelar jämfört med traditionell kompostering. För det första slipper jag omvägen runt en kompost. Köksavfallet (även animaliskt) går direkt från köket ner i jorden, åtminstone så länge det går att gräva i den (vilket det som regel gör minst 10 månader om året här). Jag slipper ha en kompost (förmodligen flera, eftersom det är en ganska långsam process), som ska vändas och vattnas. Näringsförlusten blir minimal, en konventionell kompost tappar en hel del på vägen.

Jag påbörjar då och en vanlig kompost med trädgårdsavfall. Men hittills har det inte blivit mer än så, för sen använder jag det på ett eller annat sätt.

Postat med Alternativ.nu´s app


Be

  • Inlägg: 377
    • Finland
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #11 skrivet: 18 okt-17 kl 06:52 »
Dels så vet du inte alls om de fermenterar eller ej. De allra flesta mjölksyrabakterier kan ju t ex både fermentera och respirera om syre finns tillgängligt (och det gör det ju i de flesta komposter). Dessutom är ju både många mjölksyrabakterier och framförallt många andra anaeroba mikroorganismer från en kompost så syrekänsliga att de aldrig överlever förvaring i strömaterialet, de dör så fort de kommer i kontakt med syre. Alltså begränsar man utbudet av mikroorganismer till bara någon promille av de som ursprungligen fanns i komposten. Det är alltså mycket bättre att ta material från en väl fungerande kompost och tillsätta det i stället.

De tydligaste tecknen som gör att man vet om det händer eller inte finns ju trots allt där. Man vet om massan fermenteras eller t.ex. ruttnar genom lukten och resultatet (syrligt doftande massa med sina ursprungliga färger i dämpad variant). Har gjort vanlig varm- resp. kallkompost tidigare och är inget jag skulle ta in i huset (även om jag älskar kompost och den feta kompostjorden man får).
Ingen människa är illegal

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #12 skrivet: 18 okt-17 kl 16:25 »
Lyssna gärna på Cecilia Lalander som är kompostforskare på SLU, hon förklarar tydligt att själva tillförseln av mikroorganismer i Bokashi inte har någon som helst betydelse för komposteringsprocessen!  Hon har dessutom gått igenom den vetenskapliga litteraturen, och det visar också att det inte finns något vetenskapligt stöd för att tillförseln av mikroorganismer i Bokashi har någon effekt.

Odla i P1 9 Maj 2016 ca 10.00 min in i programmet

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/718006?programid=1667

https://www.slu.se/cv/cecilia-lalander/?si=6A926B9176F01C109A3E883650935EDF&rid=1381800498&sn=sluEPi6-prodSearchIndex

Be

  • Inlägg: 377
    • Finland
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #13 skrivet: 19 okt-17 kl 13:23 »
Hmm, lyssnade på programmet men vi verkar ha tolkat det lite olika. Nu var det ju en intervju på några minuter, men som mest verkade svara på den andra intervjuades påståenden om tillförseln av mikroorganismer till jorden, och forskaren säger bara kort att hon inte tror att det är mikroberna som gör att biomassan bryts ned. Och det är det ju inte heller, eftersom poängen är att fermentera massan så att den inte börjar lukta (förruttnelse är också mestadels en anaerob process). För att biomassan sedan ska brytas ned måste den blandas med jord där det alltså finns bakterier som bryter ner massan.

Allt organiskt material blir jord på nytt, på sätt eller annat, och allt som man gräver ner bryts ner. Då spelar det inte roll om det är förruttnelse eller kompostering i syre. Poängen är ju att man inte vill ha förruttelse inomhus för att det luktar och är för jävligt, och då är fermentering bra. Och just den biten är det lätt att kunna konstatera om det är fermentering som sker eller inte. Kan inte på något övergripande plan ta ställning till huruvida det räcker med att stänga locket för att i en syrefri miljö sänka pH så att inte maten börjar ruttna, men jag vet att vissa bokashisatser misslyckas och börjar ruttna, och då är det inte kul. Så jag häller gladeligen på en matsked eller två av strö för att kunna ha komposten inne i min stadslägenhet.
Ingen människa är illegal

tropfrog

  • Inlägg: 1755
    • Västergötland
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #14 skrivet: 19 okt-17 kl 18:10 »
Jag tyckte att forskaren uttalade sig på ett helt korrekt vetenskapligt och objektivt sätt. Att göra någon annan slutsats hade varit ett tjänstefel för en forskare som inte har undersökt saken själv eller läst motsvarande avhandling.

De bakteristammar som kan överleva i upp till ett år i ett dött substrat utan underhåll är nog mycket ovanliga. Jag tror att en närmare undersökning skulle ge att det inte finns särskilt mycket av de inympade bakterierna kvar i ströt bara några månader efter tillverkning. Jag tror som forskaren att tillsats av bakterier i ströt inte har någon vidare effekt. Men däremot så är jag övertygad om att alla strö som håller Komposten torrare förhindrar lukt och lakvatten. Det gäller nog både bokashi och mer konventionella strö varianter. Nedbrytningen pågår i vilket fall så länge avfallet är organiskt och relativt fritt från gifter.

Mvh
Magnus

Gille

  • Inlägg: 1973
    • -
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #15 skrivet: 19 okt-17 kl 19:32 »
Men däremot så är jag övertygad om att alla strö som håller Komposten torrare förhindrar lukt och lakvatten. Det gäller nog både bokashi och mer konventionella strö varianter.

Mvh
Magnus
Bokashiströ är inte direkt torr, och håller inte komposten torr.
Kaninuppfödare och pelargontant.

Be

  • Inlägg: 377
    • Finland
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #16 skrivet: 19 okt-17 kl 22:30 »
Jag tyckte att forskaren uttalade sig på ett helt korrekt vetenskapligt och objektivt sätt. Att göra någon annan slutsats hade varit ett tjänstefel för en forskare som inte har undersökt saken själv eller läst motsvarande avhandling.

Tyckte också forskaren uttalade sig korrekt och sakligt - och därför håller jag nog inte det forskaren sade där för belägg för nånting (som det ju inte var).
Ingen människa är illegal

Gille

  • Inlägg: 1973
    • -
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #17 skrivet: 28 okt-17 kl 10:29 »
Kaninuppfödare och pelargontant.

simon.arvestrand

  • Inlägg: 777
    • Östergötland
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #18 skrivet: 28 okt-17 kl 11:14 »
Frugan satt och kikade på dessa youtubeklipp när vi började.
Jag är alltid lite ifrågasättande så jag har igång min vanliga kompost också men som hon
säger i filmerna så är det tyngre och jobbigare med en vanlig kompost .

https://youtu.be/GdIrMdBFtvc

Tännlappen

  • Inlägg: 3160
    • -
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #19 skrivet: 30 okt-17 kl 18:13 »
 :D...Naturligtvis finns det en bok om bokashi  :D ...Känner man igen köpkonceptet eller...Nice att lura folk tydligen...Men tillåtet vad det verkar...Gör man som man alltid gjort så räcker det mer än väl...Som alltid...

Theoneandonly

  • Inlägg: 119
    • Skåne
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #20 skrivet: 31 okt-17 kl 08:51 »
Bokashi är helt enkelt en väldigt genomtänkt och lyckad affärside!
Det gäller att hitta på någon grej som folk inte visste att dom behöver..
Sen krydda med lite snack om carbon footprint bla bla så får man en liten gloria med på köpet som kund ;)
Å helt oväntat får man en trogen skara med följare ( sekten) som försvarar produkten och gör gratis reklam.

Bara att gratulera företagets ägare

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #21 skrivet: 31 okt-17 kl 10:50 »
Viktigt med en vanlig kompost är att man ser till att den är ordentligt genomluftad samt att man blandar den ordentligt eller varvar olika material så att det kan brytas ned till mull ordentligt.Men det brukar ge sig själv om man strör ut det, funkat fint för mig i allafall, tar bara litet längre tid för äggskal och sådant, men det är mest en fråga om utseende, vad jag personligen lägger vikt vid är att potatisen blev minst lika fin och smakade om möjligt ännu bättre trots att jag lagt extremt litet arbete och omsorg på komposten mot vad man kanske borde...  :)

Myllade också ned det direkt av sådant man vet försvinner under säsongen.
Har inte tillsatt ett enda dugg förutom litet gammal halm jag behövde bli av med för att den möglat...

Har nog aldrig haft så fin potatis som i år för att vara ärlig...  :)

Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

ensamhet

  • Inlägg: 3969
    • Lappland
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #22 skrivet: 31 okt-17 kl 11:38 »
Är det inte enklare att ge matrester till nåt djur, som skiter och gödsla med det?

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #23 skrivet: 31 okt-17 kl 12:14 »
Förutsätter ju att man kan ha sådana djur, det är nästan bara höns, grisar och liknande som kan äta exakt samma saker i samma sammansättning som vi.

Jag och brorsan fick ett gott skratt förut då det låg en ensam broccolistjälk kvar i hundskålen som för övrigt var nästan kliniskt renslickad...  ;D
(hundar kan dock inte äta lika mycket vegetabilier som våra matrester som regel innehåller, så det brukar bli en del rester över av sådant de inte gillar är min erfarenhet... dessutom är hundbajs svårt att använda i trädgården. No offense ment.  :) )
Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

Gille

  • Inlägg: 1973
    • -
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #24 skrivet: 27 nov-17 kl 09:33 »
Jag tillhör "sekten" och är mycket nöjd :p
Särskilt vintertid är bokashi toppenbra.
Man väljer väl de system som passar en bäst?
Kaninuppfödare och pelargontant.

Be

  • Inlägg: 377
    • Finland
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #25 skrivet: 27 nov-17 kl 11:17 »
Har faktiskt försökt ta reda på lite mer grundligt om det här nu, och en sak är åtminstone att de bakterier som används är fakultativt anaeroba, vilket alltså innebär att de fungerar både i syrefria miljöer och i luft. Så det är inte särskilt osannolikt att ströet har aktiva bakterier och som kanske fyller lite olika uppgifter i de olika faserna av processen. En annan sak är att de flesta av bakterierna som används är vanligt förekommande (det var poängen för typen som först utvecklade systemet), dvs. olika mjölksyra- och jästbakterier, så personligen tänker jag att man kan uppnå samma effekter genom att finjustera vilka ingredienser man lägger i (härom tvista de övertygade) om man har lust, men ströet är ju åtminstone en enkel väg.

Huruvida just ströet och dess sammansättning tillför något mervärde har jag ingen aning om, och forskningen på området verkar (för mig som lekman) oenig. Men det är hursomhelst en icke-fråga för mig, eftersom det jag är ute efter är att kunna ta tillvara matrester och annat organiskt avfall i lägenhetsförhållanden, dvs. relativt snabbt och luktfritt. Och det funkar. En studie jag läste lite i behandlade fekalier, och där kom de tydligen fram till att surkål (minns inte om det var bakterieextrakt eller i vilken form) var lika effektivt som något kommersiellt strö på att förebygga lukt. Finns en del studier och så, men tyvärr kan jag inte bedöma deras tillförlitlighet eller jämföra dem, så hoppas ännu på att någon forskare ska titta lite närmare på detta :)
Ingen människa är illegal

Nattlorden

  • Inlägg: 59
  • Framtiden var bättre förr.
    • Skåne
    • Nattlordens nätslott
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #26 skrivet: 10 jan-18 kl 15:50 »
Kan hända man blivit partiellt lurad...  tycker i alla fall det var imponerande att räkskal i rumstemperatur inte luktade något alls 4-5 veckor senare...   

Men visst, man kan ju prova en hink utan bokashiströ... frågan är om det skall till någon annan sorts strö för experimentet då?

--

Å andra sidan, hade jag inte gjort detta så hade kommunen fått allt matavfallet i brun påse... nu har jag 6 liter kompostvätska att vattna med framåt våren istället för att köpa konstgödning osv... så en del av kostnaden får man ju i retur.  ( Motsvarande hinkar hade jag i alla fall inte haft annars, så bokashiströ eller inte - skall man kompostera i hink hade de behövt köpas i vilket fall som. )

Petra Källden

  • Inlägg: 319
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #27 skrivet: 25 aug-18 kl 14:06 »
Jag är nog bokashivän men inte köpt varken hink lr strö, kol i botten täthink kvassrester för fermentering o voila! Funkar varje gång, omsätter från bord till jord på ca sex veckor. Fadt nu skaffade jag höns....så det blev inge rester kvar ;)

Postat med Alternativ.nu´s app


Rickard B Hansson

  • Inlägg: 2
    • Lappland
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #28 skrivet: 26 nov-21 kl 16:51 »
började jag undra om det inte var lite väl överdrivet....och mer i kommersiellt syfte......dyrt strö, särskilda dyra plasthinkar med kran osv osv..... Näää tänkte jag! Mitt köksavfall har mer eller mindre omvandlats till jord, fin mylla på bara 5-6 veckor och det växer så det utan överdrift knakar i dessa odlingsbänkar.....så vad gör bokashi för nytta?? Mikroorganismer finns redan i din jord om du har en bra jord i din odling - och växer gör det också!? Undra om det går att undra och ifrågasätta bokashi här utan att folk blir dunderförbannade ;D

Om jag fyller på min tunna för utomhuskompostering under vintern, kommer det när den tinat på våren bildas en hel del metan.
Jag har i ett par år haft maskkompost i källaren, under vintern, för att inte behöva fylla så mycket i tunnan under vintern.
Med bokashi, luktar maskkomposten mindre. Jag fyller på maskkomposten, med fermenterad bokashi, i lagom takt. Skulle det behövas, kan jag vintertid tömma bokashi i plastsäck och spara ute.

Bokashiströ, är inte dyrt, ännu billigare om du gör det själv. Vetekli och mellass, är ju inte dyrt. Bara tillsätta lite av lakvattnet.

Jo, hinkarna kostar ju lite.men drar man ut kostnaden på dess livstid, är det en marginell investering.

Det tål att upprepas: Bokashi är en teknik för att konservera (mjölksyrejäsa) matavfall. Nerbrytning av jordbakterierna går snabbare, liksom magen smälter mjölksyrad vitkål eller mjölk lättare.

Men, var och en får ju göra hur hen vill.
// mvh rbh

MickeMård

  • Inlägg: 1704
  • Allt åt alla.
    • Östergötland
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #29 skrivet: 20 apr-22 kl 11:37 »
Använder inte själv bokatchi då jag gör några ton kompost varje år. Men vad jag har förstått så förloras väldigt lite näring i processen, om det blir rätt så ska ca 96% vara kvar. Medan du i en varmkompost kan förlora 60-40 % i processen.

Tycker nog att det kan vara en bra grej, men jag är skeptiskt till att man ska ha en massa prylar och konsumera en massa grejer för att kunna odla. Finns så många företag som vill pracka på en grejer, när det enda som behövs (nästan) är kunskap och erfarenhet, men det är svårare att kränga :)

Jag håller inte på med självhushållning för att vara en konsument, jag gör ju det för att slippa det :)
Utan landsbygden finns ingen stad. Utan staden finns bara landsbygd.

Skogsvilde

  • Inlägg: 16890
  • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
    • -
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #30 skrivet: 21 apr-22 kl 10:37 »
Använder inte själv bokatchi då jag gör några ton kompost varje år. Men vad jag har förstått så förloras väldigt lite näring i processen, om det blir rätt så ska ca 96% vara kvar. Medan du i en varmkompost kan förlora 60-40 % i processen.

Tycker nog att det kan vara en bra grej, men jag är skeptiskt till att man ska ha en massa prylar och konsumera en massa grejer för att kunna odla. Finns så många företag som vill pracka på en grejer, när det enda som behövs (nästan) är kunskap och erfarenhet, men det är svårare att kränga :)

Jag håller inte på med självhushållning för att vara en konsument, jag gör ju det för att slippa det :)
Lite min syn på saken också.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

Sjaunja

  • Inlägg: 5531
    • -
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #31 skrivet: 21 apr-22 kl 10:52 »
Jag äter väldigt mycket frukt och grönsaker och gjorde nyss en bokashihink för typ 25:-. Tog en stor sylthink med lock från en skolbespisning, en kran från en bag in box. Det enda som köptes var ett avskiljningsgaller för biltvättshinkar. 1kg strö för under hundralappen som kommer att räcka länge. Blir kul att slippa köpa jord utan själv näringsberika mina pallkragar.

gråärt

  • Inlägg: 167
    • Dalarna
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #32 skrivet: 03 jun-22 kl 21:56 »
Här får man inte gräva ner i pallkragarna matrester, däremot får man mjölksyra, mixa och gräva ner matrester.

Men jag håller med om flera här, det är mer ett köpt koncept. Däremot kan man få jord utan maskar, om man har lite jord från trädgården kan man blanda i det mjölksyrade och låta det brytas ner. Men jag skulle tro det går snabbare att mixa matrester i en matberedare, blanda med lite vatten och gräva ner lite varstans.

Jag har testat på bokashi och maskkompost (vill testa kompost med enbart gråsuggor också, men bor inte i hus längre). Först tyckte ja det tog lång tid med maskar, tror det är för att bokashin gör saker mer nedbrutet innan så de inte syns lika väl, men tror det blir jord under ungefär samma tid.

Jag gjorde eget "pellets" med bara vanligt tidningspapper.  Fyllde upp vatten på råris som fick stå under natten, därefter fick vattnet fermenteras i en vecka, doppade i en tidning som fick stå, och sedan hängde jag upp för torkning, därefter rev jag tidningen och använde den istället för ströet/pellets. En bekant använde kombucha (gjorde pellets på samma sätt fast med hästpellets eller om det var värmepellets), men då att tänka på att den ändrar ph-värdet till 3-5, men det verkar inte göra så mycket, hon blandade sedan färdig bokashi med steril jord och lyckades odla massa i det där. Hon använde vätskan (från bokashi) och vattnade med 1 del på 100.

Jag vill tillägga att jag inte är expert, jag gillar bara att testa på "moderna metoder" och tyckte detta verkade en bra idé, men på slutet så tyckte jag att den luktade och det var då inte gott, inte lika illa som nässelvatten, kanske var för fuktigt, men om det är så krångligt är det lättare att mjölksyra eller bara mixa allt i matberedare, sedan bara låta ruttna lite och sedan gräva ner?

Detta är mer tankar och egen erfarenhet, kan ha gjort helt fel också. O ursäkta felaktiga ord, skriver via mobil och ibland rättar den helt fel.

Edit: jag använde som precis skrivit ovan, väldigt enkla saker och billiga. Saker som låg o skräpade, hade till och med en liten plastkran som tillhörde en vattendunk som skruvades på en hink och lite nät i botten och med lock. Kostade typ 0 kr. Riset kokades och vattnet kastas ju normalt efteråt så det blir ju ingen kostnad. Tidningen kom som reklam så gratis det med. Dyra hinkar och liknande är bara ett koncept man köpt. Men gillar man dem och tycker de är fina och ger en energi och tycker det är roligt, varför inte? Annars som nämnts innan, vissa får stora mängder som är orimliga att köra med bokashi, då är det lättare att slänga på kompost. Är mycket jobb med bokashi annars.
« Senast ändrad: 03 jun-22 kl 22:11 av gråärt »

Znibban

  • Inlägg: 1407
    • Skåne
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #33 skrivet: 04 jun-22 kl 10:15 »
Att det inte luktar är en myt. Min man hatar lukten så jag får smyga med att fylla på i bokashihinken. En sak som är förbluffande dock, är att använda lakvattnet till blomsternäring, krukväxterna älskar det! Aloen blommade....
Har massor av olika komposter överallt. Började gräva i en som bara stått i över 20 år. Har bara fyllt på med grenar mm runt ett stort träd. Det var fantastiskt så gott det doftade av mykoritza, den komposten hade jag glömt bort. Trädstammar från de gamla almarna har också legat i snart 30 år och vittrar nu sönder. Man får blanda lite av vart. Lämnar bara sjuka växtdelar till förbränning på sopstationen, annars stannar allt kvar på gården.
Åter till lakvattnet; har du stopp i avloppet så funkar det med att hälla koncentrerat lakvatten i slasken.

NiklasTyreso

  • Inlägg: 40
    • Uppland
SV: Bokashi - Utskälld på FB!
« Svar #34 skrivet: 21 jul-22 kl 03:59 »


Jag gjorde eget "pellets" med bara vanligt tidningspapper.  Fyllde upp vatten på råris som fick stå under natten, därefter fick vattnet fermenteras i en vecka, doppade i en tidning som fick stå, och sedan hängde jag upp för torkning, därefter rev jag tidningen och använde den istället för ströet/pellets. En bekant använde kombucha (gjorde pellets på samma sätt fast med hästpellets eller om det var värmepellets), men då att tänka på att den ändrar ph-värdet till 3-5, men det verkar inte göra så mycket, hon blandade sedan färdig bokashi med steril jord och lyckades odla massa i det där. Hon använde vätskan (från bokashi) och vattnade med 1 del på 100.

Jag har också gjort egna hinkar, en hink med lock står i en annan hink å vätskan rinner ner i den nedre hinken.

Bokashi bakterier har jag aldrig köpt. I början använde lag lite yoghurt, men idag är mjölksyrabakerierna ingrodda i hinkarna.

Bokashin mjölksyrar syrefritt och konserverar avfallet, det blir ingen jord i bokashin.

För att få jord har jag en låda på balkongen där jag komposterar den färdiga sura bokashin. Det blir bra planteringsjord, men oxå mycket flugor i komposten.

Mitt i sommaren blir det för blött i komposten, där jag tömmer den mjölksyrade bokashin, så då river jag ned tidningspapper som suger upp det blöta.

Jag har minskat mina inköp av säckar med blomjord med 75% sedan jag började med bokashi som sedan komposteras.
Förut köpte jag fyra säckar per år, nu en, men det växer minst lika bra.
Klok gubbe i medelåldern. Gör egna naturmediciner och kompletterar med läsningar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

459 gäster, 2 användare
xaelanar, javill

* Forum

* Om tidningen Åter



- Rotade fram denna då ja nyss fått barn. Bra förklarat i "från tröja till blöja" som sagt.. gott o blandat!!!
/Sanna

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser