Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Svarthallon  (läst 4647 gånger)

Pong

  • Inlägg: 596
Svarthallon
« skrivet: 03 apr-17 kl 18:56 »
Jag köpte och planterade en svarthallonbuske 'Munger' förra året, vilket jag hade glömt av. Svarthallon är en mindre känd Rubus-art fån nordamerika. Jag har inte smakat några bär, men den växte rätt ordentligt förra året så i år blir de antaligen provsmakning. Vad gör ni mer era svarthallon? Är de överhuvudtaget goda, och med goda så menar jag goda som jordgubbar, hallon, körsbär, björnbärgoda och inte "goda" som i aroniabär ,kråkbär och havtorn och liknande.

bolets

  • Inlägg: 23
    • Västergötland
    • Citypro - Papperskorgar, Pollare, Parkbänkar, Cykelställ
SV: Svarthallon
« Svar #1 skrivet: 05 apr-17 kl 17:31 »
Goda bär och lite kryddiga. Käkar direkt från busken. Sambons favoritbär


Skickat från min iPad med Alternativ.nu
http://skyltab.se Skyltab           http://citypro.se citypro produkter för offentlig miljö
http://trafikspegel.se info om trafikspeglar       http://trafikspeglar.se info om trafikspeglar
http://overvakningsspeglar.se info om övervakningsspeglar

Ygdrasil

  • Inlägg: 61
    • Uppland
SV: Svarthallon
« Svar #2 skrivet: 16 apr-17 kl 20:35 »
Antar att du med "Svarthallon" avser Rubus Occidenalis, som är en amerikansk art inom Rubus. Mest känd i Europa är sorten "Black Jewel", som säljs på internet av de flesta större tyska plantskolor

I Europa skiljer man mellan hallon och björnbär genom att hallon är röda alternativt gula, samt släpper från busken, medan björnbär är svarta och behåller den lilla "ploppen" när man plockar dem.

I Amerika finns det Rubus-sorter som är svarta, men som släpper den lilla "ploppen" vid plockning. Man har valt att klassa även dessa sorter som hallon. Ur växthänseende är de rätt lika björnbär med långa taggiga rankor.

Hallonmasken uppfattar de amerikanska hallonen som tillräckligt annorlunda för att inte angripa dem.

De svarta "hallonen" mognar ca 2 veckor efter svenska hallon, vilket förlänger plocksäsongen.

Smaken är god, tydlig rubus, men det är ju stort spann inom rubussläktet, jämför hallon, björnbär, åkerbär mm., så det är nog individuellt hur man uppfattar smaken.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

470 gäster, 2 användare
von tratt, Jon.b

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hittade den tidning hemma hos en vän. Fångade mitt intresse och jag uppskattade den bredd av artiklar. Har själv nu påbörjat en prenumeration
/Martin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser