Författare Ämne:  Hur långe kan man flyta bi?  (läst 422 gånger)

LavaLava

 • Inlägg: 6
  • Västerbotten
Hur långe kan man flyta bi?
« skrivet: 14 feb-17 kl 13:09 »
Hej Folks, pgn. Nytt arbete behöver flyttar bigården (12st kupor) 70mil söder i Linköping trakten.Här inte varroa och biras är Krainer.

Klarar samhällena så lång resa och isf är ok, när är bäst att göras?

Min första arbeta dag är 1 juni och alt ska vara klart innan dvs. mitt i vår utveckling flyttet ska ske…

Fundera om är inte bättre att sälja gården och köpa lokalt från Lidköping?

Tittar man på http://biodlarkartan.se/ den mesta är Gula & Nordiska bi, ingen jag vile ha egentligen.

/LavaLava

olof

 • Inlägg: 2658
  • Skåne
  • Min blogg med sökord biodling
SV: Hur långe kan man flyta bi?
« Svar #1 skrivet: 14 feb-17 kl 20:40 »
Finns det ingen varroa alls? Alltså är det varroazon 3? För om du har dina bin i varroazon 1 eller 2 är det en tolkningsfråga om du får flytta dem genom varroazon 3 (som du kommer att passera). Någon annan kanske vet svaret på den frågan.

Sträckan är inget större problem. Men de kan ju inte flyttas förrän de börjat flyga ordentligt för säsongen så det blir ju lite tajt att hinna med. Kosta på dig nättak och nätbotten och packa inte för tätt.

Jag hade själv sålt bina och köpt nya, speciellt om de inte har varroa. Erfarenheten är att bin som inte varit utsatta för varroa klarar det mycket dåligt med stor dödlighet första åren.

LavaLava

 • Inlägg: 6
  • Västerbotten
SV: Hur långe kan man flyta bi?
« Svar #2 skrivet: 17 feb-17 kl 13:00 »
Så sen som 2015 området är smittat men en så länge här inte hittat något i min kupor, däremot köpte nya drottningar från Uppsala föra året där varroa har funnits länge med tanke på att när smittan kommer, den nya bi kommer inte att vara helt obekant med parasiten och möjligtvis koloni kan klara sig.

Att sälja mina och köpa nya kolonier med okända kvalitet är stör bekymmer vilket jag helst vilja undvika plus att en säsong går förlorat, men kanske är den enda rätta.

Vh,

 

Thomas_

 • Inlägg: 630
 • Biodling sedan -94, Möbel/Finsnickare sedan -97.
  • Skåne
SV: Hur långe kan man flyta bi?
« Svar #3 skrivet: 17 feb-17 kl 18:42 »
Eftersom dina bin finns i en zon som redan har varroa, så räknas dina samhällen som bin med varroa, även om du inte sett några kvalster ännu. Hade jag varit dig, så hade jag sålt dem, och köpt nya bin i trakten dit du flyttar,precis som Olof nämnt. Inte enbart pga zonen du måste passera vid flytten, utan även för att ha samma bi-ras som dina nya grannar har. Jag anser att man ska ha samma ras som majoriteten har i den trakt man har bina, inte minst med tanke på de kollegor som sysslar med avel.
Egenföretagare som lever på bi, honung, pollineringstjänster, Drottningodling och snickeriarbeten. Korsvirkeshus med 8 rum och kök, jordvärmepump med 1 000 meter kollektorslang + Contura 520 Täljsten.

Små

 • Inlägg: 216
  • Skåne
SV: Hur långe kan man flyta bi?
« Svar #4 skrivet: 18 feb-17 kl 12:19 »
Men var hittar man 12 ersättningssamhällen? Gör som redan sagts, kör en helg efter att de kommit igång, men långt innan de behöver en låda till. Den stora faran vid flytt är överhettning, men om du packar på kvällen och kör på natten så är det ingen risk, särskilt inte så här på våren. Har du dem på släp så räcker det med nätbotten och öppet fluster, och eftersom du kör på natten kan du ta paus utan att de flyger. Duscha dem också med vatten ner i kupan innan du kör och ta med en blomspruta med vatten, rökpust och skyddskläder. Om rasen är ett problem så räcker det att byta drottningarna, du kan säkert få larver eller celler av dina nyabiodlargrannar.
« Senast ändrad: 18 feb-17 kl 14:12 av Små »

olof

 • Inlägg: 2658
  • Skåne
  • Min blogg med sökord biodling
SV: Hur långe kan man flyta bi?
« Svar #5 skrivet: 18 feb-17 kl 19:06 »
Det är väl mest det att jag själv flyttat med 20-25 samhällen en gång och det blev ingen större reda med biskötseln den sommaren för det var så mycket annat i och med med flytten.

När man flyttar kommersiellt sveper man in hela lasten i bitätt nät och flyttar med öppna fluster. Då kan bina värmereglera själva genom att gå ut på utsidan av kupan och det blir inte katastrof bara för att man inte är framme tills solen går upp.

Stängda fluster med bara nätbotten är en risk, trillar det ner lite bin på nätbotten så täpps den till och temperaturen stiger snabbt. Öppna fluster är bäst, men utan nät måste hela resa ske i mörker och det hinner du kanske inte riktigt vid den årstiden.

Kap Horn

 • Inlägg: 2011
  • Småland
  • Fredliga bin
SV: Hur långe kan man flyta bi?
« Svar #6 skrivet: 18 feb-17 kl 19:55 »
Hej

Att flyta bin kommersiellt kan se ut så häroch sluta så härLycka till...


Små

 • Inlägg: 216
  • Skåne
SV: Hur långe kan man flyta bi?
« Svar #7 skrivet: Idag kl. 08:41 »
Öppet fluster är inte nödvändigt, men det är lugnande för bina. Så länge inte solen steker på kuporna så är det ingen fara, eller om de är överbefolkade, eller inte har sin drottning kvar. Annars är det lugnt. Särskilt om man har duschat dem lite med vatten. Även om körningen drar ut på tiden så går det bra, så länge som man kör lämna de inte kupan, även om det är dagtid. Man kan även stanna och tanka med öppet fluster på dagtid utan att mer än kanske några få hinner ge sig iväg. Men man kan inte stanna och äta.

Magnus_Hammargren

 • Inlägg: 415
  • Småland
SV: Hur långe kan man flyta bi?
« Svar #8 skrivet: Idag kl. 11:17 »
Nätbotten och nättak men stängda fluster.
Inte stekande sol.
Så går det alldeles utmärkt.

Låt gärna bina kitta fast ramarna en tid innan flytten och ställ kuporna så att ramarna är i färdriktningen så skakar dom runt mindre.
 


 


* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser