Man måste nog veta exakt vilken sorts snabbstål det är, för att kunna säga hur det ska härdas.
Träborrar brukar dock än idag vara gjorda av vanligt kolstål, och jag skulle tro att det också är kolstål i betongborrar med hårdmetallskär.
Jag misstänker att det också är kolstål i en del av de allra billigaste och sämsta av dagens metallborrar, även om de har svart ytbehandling vilket förr ansågs vara ett tecken på snabbstål. Jag har stött på en borr (följde med på köpet med en billig skruvdragare) som var så mjuk att spiralen skruvade ut sig när eggen högg fast.
Ett gammalt exempel på värmebehandling av snabbstål, taget från Fagersta stålkurs från 1940-talet:
Ståltypen heter Brilliant AX och är främst avsett för svarvstål.
Analys:
C 0,70 %
Cr 4 %
W 18 %
V 1 %
Värmebehandling:
Långsam förvärmning till 800 °C, därefter snabb höjning av temperaturen till 1100-1150 °C för smidning. Under smidningen får temperaturen inte sjunka under 900 °C. Låt svalna långsamt i torr kolstybb eller aska efter smidningen.
Vid härdningen ska stålet förvärmas långsamt till 800 °C igen, därefter värmas snabbt till 1270-1290 °C och kylas i olja. Anlöpning vid 580 °C under 30 minuter, därefter bör hårdheten bli ca 63 Rockwell C.
Eftersom vitsen med snabbstål är just att det ska behålla hårdhet och skärpa vid höga temperaturer, så är det ganska naturligt att det behövs mer värme för både härdning och anlöpning än vad som är normalt för olegerat stål.