Dom blir inte per automatik feta av ett proteinrikt foder, utan det som är viktigt är att man har rätt balans mellan protein och energi i fodret.
När det ska byggas kött så är proteinet byggstenarna, och energin bränslet. Tillför man då för mycket energi i förhållande till protein så kan inte musklerna byggas upp, utan överskottet ger fett. Den situationen kan man hamna i om dom bara får spannmål, och lustigt nog så har man då risken att få feta djur och dessutom en dålig fettkvalitet.
Sänker man båda delar så fungerar det fortfarande, men då får man en lägre tillväxthastighet. Har man bara grisarna till husbehov så kanske det inte har så stor betydelse, bara man är vaksam när dom blir stora, så dom inte magrar av eller blir överfeta. Hade en granne som bara gav kokt potatis och spannmål av ren snålhet, och det gav hiskeligt feta djur med ett sladdrigt, löst fett.
Har man däremot en uppfödning som syftar till att ge inkomster, så är det inga problem att få en linderödare att växa betydligt fortare, och ändå ha kvar den speciella köttkvaliten. Jag har själv haft god inblick i en sådan uppfödning och där gick dom fram på ca 8 månader till en utmärkt storlek och en klassning på 54%, vilket är väldigt magert.
Man får betänka att även vanliga 'turbogrisar' har en betydligt lägre tillväxt när dom går ute, och 7 månader på en sådan är inget konstigt om man vill ha upp dom i vikt. Och det är alltså gott och väl en månad längre än om dom går inne.