Såpan är ju alkalisk och vinägern sur, så det blir självklart någon form av reaktion och neutralisering när de blandas.
Och du har nog återupptäckt den gamla regeln att det ALDRIG fungerar att blanda alkaliska och sura saker om man ska ha resultatet som rengöringsmedel. Alkaliska rengöringsmedel löser upp vissa typer av smuts (t ex fett) och sura löser upp andra saker (t ex rost och ärg), men om man blandar dem förlorar blandningen alla rengörande egenskaper. Det är bättre att först tvätta med den ena sorten, sedan skölja bort alla rester med vatten och därefter använda den andra sorten.
Just när det gäller såpa finns det en sak till man bör vara medveten om. Man är ju van vid att moderna rengöringsmedel (handdiskmedel, tvättmedel i pulverform, allrengöring osv) fungerar skapligt även ihop med kallvatten, och ju varmare vatten man använder desto bättre fettlösande effekt.
Såpa har dock nästan ingen fettlösande förmåga alls tillsammans med kallvatten, och den är som mest effektiv vid en bestämd temperatur (närmare bestämt smältpunkten för den fettsyra (kemister brukar tala om fettsyrans titer ) som man har utgått från vid såpans tillverkning, och upp till kanske 5-10 grader över denna temperatur.
Vill man ta reda på denna temperatur för den såpa man använder, så kan man blanda ett prov av såpan med vatten. Ta så mycket såpa att såpvattnet blir tydligt grumligt. Värm sedan provet långsamt och mät temperaturen under tiden, den temperatur där såpvattnet blir klart är titern. Vill man dubbelkolla kan man iaktta provet medan det kallnar och förvissa sig om att det blir grumligt igen vid samma temperatur.