Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Försäljning av lammkött  (läst 2187 gånger)

Antessons

  • Inlägg: 4
    • Östergötland
Försäljning av lammkött
« skrivet: 14 mar-15 kl 17:54 »
Har funderingar på att försöka sälja "lamm på rot"
Alltså ge kunden möjlighet att köpa sitt lamm och följa det genom sin levnad genom studiebesök osv.
Tankar om idén? Lämplig prissättning?
Kan man sätta ett pris innan djuret är fött?
Tänker alltså någon form av "crowd funding" eller vad begreppet är..

olivia.k

  • Inlägg: 1193
    • Jämtland
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #1 skrivet: 14 mar-15 kl 18:29 »
Du får väl bestämma innan hur mycket kött kunden ska få.
Torsta har något liknande koncept, men det är tackan de följer och lammkött de får i slutändan.

http://www.torsta.se/torsta-tackor/

Antessons

  • Inlägg: 4
    • Östergötland
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #2 skrivet: 14 mar-15 kl 18:57 »
Bra tips. Ungefär så.. Mer förslag?

Tankar om prissättning?

Prisnivå vid försäljning av köttlådor (helt/halvt) finstyckat, malet o vaccat. ?

Tjalve

  • Inlägg: 2916
    • Blekinge
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #3 skrivet: 14 mar-15 kl 19:00 »
Ska man prissätta innan djuret är slaktat får man nog fundera på vem som står för riskerna. Djur kan bli sjuka, dö, växa dåligt mm. Är det pris per kg och när, vid vilken vikt slaktas lammet.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Antessons

  • Inlägg: 4
    • Östergötland
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #4 skrivet: 14 mar-15 kl 19:17 »
Tänker att man köper in sig på sitt lamm men garanteras en viss vikt.
Innebär ju naturligtvis att man får försöka hålla en buffert och inte sälja precis alla slaktdjur utan ta höjd för avgångar.

Tanken är ju att med nya grepp sälja fler lamm (eller vilket djur som är aktuellt) till rätt pris och att öka kassaflödet, sprida inkomsterna över året och dessutom veta i ett tidigt skede hur många djur/skinn som kan säljas utan att behöva blanda in de stora aktörerna..

Televinken

  • Inlägg: 21
    • Västergötland
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #5 skrivet: 15 mar-15 kl 22:34 »
Mycket intressant koncept!
Har haft samma fundering efter att ha läst lite om andra som gjort det. Smart sätt att få in pengar i förväg, mycket att ligga ute med innan kött och skinn är betalat annars.
Problemet är väl som Tjalve säger att en tacka eller lamm kan dö och hur gör man då? Det kan ju också vara så att lammet visar sig vara väldigt bra avelsmässigt. Då vill man ju inte slakta  :)
Man kan ju skriva att man i möjligaste mån får tillbaka kött och skinn från "sin tacka". Eller helt enkelt bara säga att man får t ex 15 kg kött, 1 lammskinn och 1 kg garn och inte uttryckligen att det är av just den tackans lamm.

Spontant tycker jag Tostas kostar lite mycket. Inte dyrt med tanke på vad man får men att sälja något för 6000 kr känns svårt. Men jag kan ha fel.
Men att ta 4500kr för exemplet ovan kanske är görbart.

Någon som provat? Vore kul att höra om erfarenheter!

ärt

  • Inlägg: 285
    • Halland
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #6 skrivet: 16 mar-15 kl 19:15 »
 vill inte vara taskig men min första tanke blev "mony makes the World go round....."
 Är det inte så bankerna har hållt på
Har själv inte djur men jobbar för egen maskin i liten verkstad. Några gånger har inkomsten bara blivit att sälja spånet
 Går det inte att förädla själva köttet, ullen, mjölken, skinnet...
 Kan tänka att där är otroligt mycket bestämmelser med att tillreda mat ex röka el göra korv. Men att slå sej samman med någon som redan har tillstånd o godkända lokaler...
 Hoppas ni finner en lösning som ger er det ni har behov av.
Ställ Ljuset i skäppan, det är där det behövs.

Televinken

  • Inlägg: 21
    • Västergötland
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #7 skrivet: 17 mar-15 kl 08:24 »
vill inte vara taskig men min första tanke blev "mony makes the World go round....."
 Är det inte så bankerna har hållt på

Hänger nog inte med i den parallellen... Utveckla gärna.

Antessons

  • Inlägg: 4
    • Östergötland
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #8 skrivet: 17 mar-15 kl 18:02 »
Hänger inte heller med riktigt.
Tanken var just nya sätt att dra in pengar och mer jämnt över året för att få den lilla världen att gå runt!?

Förädling är alltid mkt bra. Problemet är att det kräver lokaler och utrustning samt tillstånd som kostar pengar, och nånstans måste man börja om man inte begåvats med en stor kassakista från födseln.

Samarbete önskas också, problemet i många bygder i Sverige idag är att det saknas någon att samarbeta med..
Finns ofta någon/några större som producerar volym, bulk men väldigt få mindre nischade!

Nya ideer om "uthyrning" av djur eller liknande?


ärt

  • Inlägg: 285
    • Halland
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #9 skrivet: 17 mar-15 kl 20:06 »
 man vet ju inte i framtiden om varan finns hur den är eller hur läget runt om är.
 Med bankernas görande menar jag att de hittar på ställen man kan placera sina pengar på/i utan att man där häller vet hur det går och hur omgivningen ser ut framåt i tiden. Leman Brothers var väl ett lysande exempel.
 En korv el nån annan förädlad produkt finns du kan klämma o känna. Men ett lam som man i förskott betalt för vet man inte om den finns. Vad händer om den stora stygga vargen kommer? Försäkra lammen? Jag som konsument måste då betala en högre kostnad för ni har gått in i en risk.
 Ja det är ungefär så jag menar o jag förstår problemet rent teoretiskt men inte fullt ut då jag själv aldrig haft djur i kommersielt bruk.
 Skulle ni inte kunna ha kurser djurhålning, förädling av råvara typ kött (skolors hemkunskaps salar är tillgängliga för sådant) beredning av skinn, tova karda jaga bort sniglar, bygga trummor av fårskin?
 Säker är det många som försöker finna sin väg nich o det är inte lätt men lycka till det är inte bara målet som gäller utan även vägen dit.
Ställ Ljuset i skäppan, det är där det behövs.

Televinken

  • Inlägg: 21
    • Västergötland
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #10 skrivet: 17 mar-15 kl 21:59 »
Här är det ju inte frågan om att lämna över en risk på sina kunder utan hitta en tjänst som kompletterar den vanliga försäljningen.
Det är ju fortfarande jag som säljare som tar risken (och ska ta risken). Här ser jag egentligen inte någon skillnad. Och det här får ju vara ett komplement, man ska nog akta sig för att sälja för stor andel på detta vis så att man alltid kan leverera det man lovat till de som hyrt en tacka.

Jag ser just detta som att hitta sin nisch. Det här är ju en nisch som inte kräver speciellt stor investering. Ett sätt att kunna ta betalt för de där mervärdena som man som liten uppfödare annars har svårt att ta betalt för.
Vi har under året, främst vår och sommar, jättemånga som vill komma och titta på lammen och se hur det är på en gård. En del mest för att lamm är gulliga och en del för att de faktiskt vill få en närmare relation till maten de äter. Denna tid som vi lägger är ju tid som vi kunde gjort annat med på vår gård och egentligen har svårt att ta betalt för. Man har nog svårt att rakt av ta säg 100 kr för att  klappa lammen.
Men kan man hyra ut en tacka är ju det ett sätt ta betalt och paketera det hela. Förhoppningsvis hittar man dessutom en annan kundgrupp som inte annars hade köpt både kött och skinn. 

olivia.k

  • Inlägg: 1193
    • Jämtland
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #11 skrivet: 17 mar-15 kl 22:56 »
Vi har under året, främst vår och sommar, jättemånga som vill komma och titta på lammen och se hur det är på en gård. En del mest för att lamm är gulliga och en del för att de faktiskt vill få en närmare relation till maten de äter. Denna tid som vi lägger är ju tid som vi kunde gjort annat med på vår gård och egentligen har svårt att ta betalt för. Man har nog svårt att rakt av ta säg 100 kr för att  klappa lammen.

Jag läste i tidningen lantliv om en stor fårgård som hade "lammsafari". Om jag kommer ihåg rätt hade de cafe, intill beteshagen. De hade även gårdsbutik där de sålde kött och skinn.

Televinken

  • Inlägg: 21
    • Västergötland
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #12 skrivet: 18 mar-15 kl 13:28 »
Precis, det är ju ett annat sätt att sälja mervärdet på. Var på en föreläsning med Österöö fårfarm, de har precis som du beskriver. Nu minns jag inte hur många som åkte deras lammsafari varje år men det var fyr- eller femsiffrigt! Så rätt paketerat finns nog intresset!

ärt

  • Inlägg: 285
    • Halland
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #13 skrivet: 14 apr-15 kl 20:02 »
har hört lite här o  där att det skulle vara bra att använda fårull till att avgränsa så att inte sniglar går in i landet. Hade det inte varit något att jobba fram som en klämma där man fäster tunna strimlor av lammfäll o stängslar runt sitt lilla stycke. Vet inte riktigt vad som haänder med ullen när den blir våt av daggen. hur länge den ka tänkas vara aktiv i detta syfte....
 Vist var det väl i guta sagan det stod om ett folk som fick ett land som var lika stort som en oxhud. de som fick detta strimlade den i en enda tunn strimla o fick på så vis ett stort stycke land
Ställ Ljuset i skäppan, det är där det behövs.

Televinken

  • Inlägg: 21
    • Västergötland
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #14 skrivet: 20 apr-15 kl 17:13 »
Kanske inte är så dumt, får grunna lite om man kan utveckla det lite. Känns som att skinnen är för värdefulla för att strimla isär, ullen vi klipper av och slänger däremot kanske man kan göra något sånt med.

ärt

  • Inlägg: 285
    • Halland
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #15 skrivet: 16 maj-15 kl 19:00 »
Har nu prövat att ha ull runt en ungsform som det står bönplantor på i en drivbänk.
 Många sniglar har tagit sej in o man ser slemmet ligga i ullen. Ska det fungera som snigelskydd må den behandlas/prepareras med något. Trotyl käns allt för milt för detta otyg.
Ställ Ljuset i skäppan, det är där det behövs.

Gilbert

  • Gäst
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #16 skrivet: 16 maj-15 kl 19:05 »
Det krävs en hel del för att hålla egen slakt och sälja till allmänheten.

Skall du saluföra charkprodukter från den egna gården skall det gå igenom ett certifierat slakteri och en certifierad chark. Sedan får du sälja på marknader och hemma i egen gårdsbutik.

Slakteriets och charkens stämpel skall finnas med på etiketten för spårbarhet,


kurt

  • Inlägg: 3097
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #17 skrivet: 16 maj-15 kl 19:25 »
Nu har det ju aldrig varit aktuellt för TS att ha egen slakt, utan öka mervärdet på de lamm som skickas till slakt.

enlitengård

  • Inlägg: 36
    • Blekinge
SV: Försäljning av lammkött
« Svar #18 skrivet: 16 maj-15 kl 22:27 »
Har också prövat ull i odlingarna för att hålla sniglarna borta. Det fungerar inte alls. Dessutom när, om ullen blir blöt så är det utmärkt för sniglarna att gömma sig under ullen om dagen samt lägga ägg.

Slutsats: Ingen ull i mina odlingar.
Bor med sambo på en liten gård med kalkoner, höns, vaktlar, ankor och hundar. Är i full färd med att förvandla ett 1/2 hektar till grönsaksodlingar + bygger ytterligare ett växthus.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

157 gäster, 2 användare
statustrött, Tallgrinden

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser