Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  regler för köttförsäljning  (läst 3460 gånger)

Anne M.

  • Inlägg: 2
    • Värmland
regler för köttförsäljning
« skrivet: 17 sep-14 kl 20:02 »
hej,
vi ska slakta 5 lamm till hösten. tänkte skicka de till slakteriet så att de får veterinärbesiktning. finns det nån som vet, om vi får sälja köttet om vi styckar det hemma "på köksbordet"? svaret jag fick från livsmedelsverket  var väl tänkt för lite större företag ::). men antagligen finns väl undantag.
kanske finns här någon som vet?
tack för ett mer begripligt svar ;)
anne

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 7086
    • Östergötland
SV: regler för köttförsäljning
« Svar #1 skrivet: 17 sep-14 kl 20:24 »
Det är inte ovanligt att det går till så, men det är olagligt.

wahlgrens

  • Inlägg: 646
    • Uppland
SV: regler för köttförsäljning
« Svar #2 skrivet: 18 sep-14 kl 07:38 »
Ja det är olagligt, men det görs ändå...

 Om du inte vill bryta mot reglerna så finns det ett sätt att kringgå dem. Du får slakta och äta dina egna djur utan veterinärbesiktning och annan livsmedelskontroll. Du kan därför sälja djuret när det lever till den som vill ha köttet. På så vis äter ju den som köper köttet sitt eget kött. Att du hjälper till med slakt och styckning är ju inget livmedelsverket har med att göra. Du ska ju inte sälja köttet, du har ju redan sålt djuret.

Anne M.

  • Inlägg: 2
    • Värmland
SV: regler för köttförsäljning
« Svar #3 skrivet: 18 sep-14 kl 09:46 »
om vi skickar lammen till slakteriet så får de ju veterinärbesiktningen. frågan är om vi FÅR STYCKA de hemma? det jag läste på livsmedelsverkets sidan om "styckningsanläggningar" lät ju väldigt krångligt, fast det står också nånting om undantag för "mycket tillfällig verksamhet".
annars har vi också såld "levande djur"  o:)

kurt

  • Inlägg: 3245
SV: regler för köttförsäljning
« Svar #4 skrivet: 18 sep-14 kl 09:57 »
Nej du får inte slakta hemma, endast sälja köttet som det kommer från slakteriet, dvs inte skära eller packa om det, om du inte har lokal som är godkänd.

tommy f

  • Inlägg: 149
    • Gästrikland
SV: regler för köttförsäljning
« Svar #5 skrivet: 21 aug-15 kl 19:12 »
Lyfter tråden lite, om man skickar säg 2-5 lamm per år till godkännd slaktare som även styckat och vakuumförpackat köttet, är detta då lagligt att sälja vidare rätt av? Eller lär man vara anmäld som primärproducent eller dyl för att kunna sälja köttet lagligt och på "rätt sätt"?
 Mvh

javill

  • Moderator
  • Inlägg: 8708
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: regler för köttförsäljning
« Svar #6 skrivet: 21 aug-15 kl 23:43 »
Om du kör det direkt till kund utan att bryta kylkedjan är det ok om jag förstått det rätt. Så gör vi. Vet inte om reglerna kan skilja mellan olika kommuner dock.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Grendela

  • Inlägg: 254
    • Småland
    • Skälshult gård
SV: regler för köttförsäljning
« Svar #7 skrivet: 22 aug-15 kl 08:15 »
Svaret vi fick från livsmedelsverket var att vi fick lagra det hemma i en särskild frysbox som endast användes för detta ändamål, dvs inte blandas med privata livsmedel. Och det viktigaste är som sagt att kylkedjan inte bryts. Det gör man enklast genom att mäta temperaturen i frysboxen man har när man levererar köttet, och journalför detta.

Detta gällde dock endast små mängder.
Liten ekologisk krav-gård djupt inne i smålandsskogarna. Småskalig odling av chili. www.skalshult.se

tommy f

  • Inlägg: 149
    • Gästrikland
SV: regler för köttförsäljning
« Svar #8 skrivet: 22 aug-15 kl 23:59 »
Tack så mycket för svar, och för att då vara lite mer frågvis så undrar man ju om just "kylkedjan", och hur den rent praktiskt funkar, ordagrant.. tex, hur håller ni kött från säg 5 lamm kylda till kund när ni hämtar det från slakteriet? Kör ni full ac och frysklabbar i lådorna om det är närma till kund eller hur löser man det? Alltså med vanlig bil utan att behöva hyra kylbil? Och hur kontolleras denna temp vid leverans till kund? Öppnar man en vakuumförpackad bit kött hos kunden och kör in en termometer i en bit kött och skriver på ett papper att det håller samma grad som ifrån slaktarn (som förövrigt är?) och vart finns dessa papper och vart ska dem skickas?
Det blir lite frågetecken :)

skräptanten

  • Inlägg: 3294
  • Liten gård, möe arbete
    • Småland
SV: regler för köttförsäljning
« Svar #9 skrivet: 23 aug-15 kl 06:52 »
Den som har mycket kött kanske kan bygga frigolitlådor för transporten, och lägga i frysklampar ihop med köttet? Du behöver inte mäta temp med instickstermometer, det brukar räcka att lägga en liten termometer i lådan där köttet är.
Din dokumentation över kötttransporten ska du inte skicka någonstans, det är egenkontroll som gäller. Alltså fyller du i temp.värdena i din kontrolljournal, och sen är du beredd att visa den om en kommunal livsmedelsinspektör skulle komma på besök. (Om de nu intresserar sig för en som levererar kött från några lamm en gång om året...)
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

esten

  • Inlägg: 2093
    • -
SV: regler för köttförsäljning
« Svar #10 skrivet: 23 aug-15 kl 08:16 »
Ja det är olagligt, men det görs ändå...

 Om du inte vill bryta mot reglerna så finns det ett sätt att kringgå dem. Du får slakta och äta dina egna djur utan veterinärbesiktning och annan livsmedelskontroll. Du kan därför sälja djuret när det lever till den som vill ha köttet. På så vis äter ju den som köper köttet sitt eget kött. Att du hjälper till med slakt och styckning är ju inget livmedelsverket har med att göra. Du ska ju inte sälja köttet, du har ju redan sålt djuret.

Det där har tagits upp förr och man kan inte sälja djuret levande. Den som köper måste ha ett SE.nummer samt att djuret måste stå på den nye ägarens mark en tid innan slakten sker.
Så du kan inte sälja ett levande djur till någon och låta denne slakta det hos dig innan denne nye ägaren tar hem djuret

Ex.

  • Inlägg: 754
    • -
SV: regler för köttförsäljning
« Svar #11 skrivet: 23 aug-15 kl 10:40 »
Tack så mycket för svar, och för att då vara lite mer frågvis så undrar man ju om just "kylkedjan", och hur den rent praktiskt funkar, ordagrant.. tex, hur håller ni kött från säg 5 lamm kylda till kund när ni hämtar det från slakteriet? Kör ni full ac och frysklabbar i lådorna om det är närma till kund eller hur löser man det? Alltså med vanlig bil utan att behöva hyra kylbil? Och hur kontolleras denna temp vid leverans till kund? Öppnar man en vakuumförpackad bit kött hos kunden och kör in en termometer i en bit kött och skriver på ett papper att det håller samma grad som ifrån slaktarn (som förövrigt är?) och vart finns dessa papper och vart ska dem skickas?
Det blir lite frågetecken :)

Just ordet 'kylkedjan' är egentligen lite missvisande för det handlar inte om att själva utrymmet där köttet befinner sig måste vara kallt, utan det är köttets temperatur som inte får stiga över ett visst gradtal.
När man står och styckar t.ex, så behöver inte det vara i en 4-gradig lokal, utan rutinerna ska vara så att man hinner ta fram kött, stycka och få tillbaks det i kylen innan köttet blivit varmare än 8 grader.
Och det är då samma sak vid transport. Du får köra det hur du vill bara du klarar temperaturen. Och det är enklare än man tror om du har ett väl kylt kött som ligger i en låda och du lägger några lådor tätt tillsammans och täcker över dom. Då kan du vara ute och åka i 3 timmar utan problem i en vanlig bil. Men man väljer ju självklart inte den varmaste dagen på året utan försöker köra kvällstid eller en kylig dag.

Det är ju skillnad för en leverantör som kör med bilen i 8 timmar och ständigt öppnar och plockar om bland varorna. Då krävs det en kylbil för att det ska funka.
Kan man inte göra det med mandelmassa, så ska man låta bli.

tommy f

  • Inlägg: 149
    • Gästrikland
SV: regler för köttförsäljning
« Svar #12 skrivet: 23 aug-15 kl 13:01 »
Kanon! Tack för svaren! 😊 nu tror jag mig ha koll på läget 👍

javill

  • Moderator
  • Inlägg: 8708
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: regler för köttförsäljning
« Svar #13 skrivet: 23 aug-15 kl 15:09 »
Vi som slaktar på hösten brukar aldrig ha några problem med att hålla kylkedjan. Låter bara bli att ha värme på i bilen.  :)
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

wahlgrens

  • Inlägg: 646
    • Uppland
SV: regler för köttförsäljning
« Svar #14 skrivet: 23 aug-15 kl 21:38 »
Det där har tagits upp förr och man kan inte sälja djuret levande. Den som köper måste ha ett SE.nummer samt att djuret måste stå på den nye ägarens mark en tid innan slakten sker.
Så du kan inte sälja ett levande djur till någon och låta denne slakta det hos dig innan denne nye ägaren tar hem djuret

Är du säker? Du måste väl inte ha SE.nummer för att äga ett djur, SE.nummret handlar ju om produktionsplatsen. Du kan ju äga djur men inte ha dem hemma hos dig själv och då är det väl den gården där djuren finns SE.nummer som gäller? Eller har jag missat något? Ägare och djuransvarig behöver ju inte vara samma person...

tommy f

  • Inlägg: 149
    • Gästrikland
SV: regler för köttförsäljning
« Svar #15 skrivet: 02 feb-16 kl 18:03 »
Kommer med en till fråga ang märkning av köttet om man säljer i låda direkt ifrån slaktarn till kund, är köttet märkt på något vis ifrån slaktarn eller märker ni själv med egna etiketter? Och hur "avancerad" märkning gör ni då? På varje stycke?
Eller krävs inte detta när det är i liten skala?


javill

  • Moderator
  • Inlägg: 8708
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: regler för köttförsäljning
« Svar #16 skrivet: 03 feb-16 kl 02:02 »
Jag säljer styckade hela eller halva lamm. Skriver vikten med tusch på lådan, färdigt.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

morellen

  • Inlägg: 524
    • Västergötland
SV: regler för köttförsäljning
« Svar #17 skrivet: 04 feb-16 kl 13:14 »
Kommer med en till fråga ang märkning av köttet om man säljer i låda direkt ifrån slaktarn till kund, är köttet märkt på något vis ifrån slaktarn eller märker ni själv med egna etiketter? Och hur "avancerad" märkning gör ni då? På varje stycke?
Eller krävs inte detta när det är i liten skala?
Det beror på slakteriet. En del styckpackar o märker delarna mot avgift. Du får inte öppna lådorna o märka själv utan det är hel låda till kund som gäller.  Däremot följer en id- bricka fr djuret med för spårbarhetens  skull.

Ex.

  • Inlägg: 754
    • -
SV: regler för köttförsäljning
« Svar #18 skrivet: 04 feb-16 kl 14:48 »
Märkningen av detaljerna är ju en fråga om hur stor service man vill ge sina kunder, beroende då på kunskapsnivån hos dom som köper.  Det är inte helt lätt att öppna en köttlåda och direkt se vad som är vad, och det är ju lite synd om kunden gör gryta eller färs av file'n ..  Eller som nåt par jag hörde om, som malde ner hela lådan till färs för dom visste inte vad dom skulle göra med det.

Och en missnöjd kund som känner att dom har betalt för nåt som dom inte kan utnyttja, lär inte komma tillbaks.
Kan man inte göra det med mandelmassa, så ska man låta bli.

Weasel

  • Inlägg: 1865
    • Skåne
SV: regler för köttförsäljning
« Svar #19 skrivet: 04 feb-16 kl 22:09 »
Hörde om en som sålde kött till en bekant och skrev "hundmat" på oxfilen på skoj... tyckte att den utmärker ju sig och man kan inte ta fel. Men jodå, hunden fick den!! ;D
Bor på en liten gård med man, tre ungar, ungersk kuvasz, katter, gotlandskaniner och islandshästar.

bo_i_dala

  • Inlägg: 1018
SV: regler för köttförsäljning
« Svar #20 skrivet: 28 maj-16 kl 17:03 »
Hej!
Sälj lammen tidigt och ingå ett skötselavtal med den nye ägaren- sedan hjälper du denne att slakta och stycka hans får. Kan såvitt jag förstår inte vara olagligt.

MVH/ Bo


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

138 gäster, 2 användare
Nyfikenskåne, Dinopeak

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser