Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Bygga och renovera / SV: Linolja OSB-skiva?
« Senaste inlägg av Äktaboden skrivet Idag kl. 06:58 »
Oljan borde rimligen tränga in lättare om den späds 50/50 med terpentin.
Beroende på vilken typ av oss du tänker på.
De flesta oss har ett lager lack. Då är det inte så stor idé att olja med linolja.

Postat med Alternativ.nu´s app

2
Uppvärmning / SV: schfeld fångare
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 06:55 »
ingen dum ide alls :) sen borde man kuna avd ett skymnings relä för styrning .. eller vad tror du?

Nja, skymningsrelät ger ju bara en till/från-signal, det säger ju inget om åt vilket håll parabolen borde vridas för att följa solen.
Det är nog bättre att bygga en styrning som följer en förbestämd tabell efter klockslag, datum och breddgrad för att bestämma vart spegeln ska riktas. Idag gör man väl enklast det med programvara i en microcontroller, men om man absolut inte vill det så går det säkert att göra mekaniskt (urverk + kamskivor mm).
3
Övrigt om alternativ energi / SV: Alternativa drivmedel
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Igår kl. 23:29 »
Helt överens om att det inte är en miljövän på något sätt orenad (har tittat lite på hur man tvättar gasen , men är lite förbryllad av den tekniken) Jag vet att blan av gas och luft skall vara 21 % och den skall vara så nära exkt som möjligt. Metan tände vid 300 C och har man inte exakt eller väldigt nära så blir det dålig eller ingen tändning., petroleum har en flam puny på 60 C. För att tvätta gaser generellt så är det en ganska enkel process,Tryck in gasen i ett dimma av vatten ånga så blir den tvättad (så har jag fattat det hela iaf). men detta stämmer nog inte

Antändningstemperatur och flampunkt är två helt olika saker.
Flampunkt är något som bara existerar hos vätskor (och möjligen vissa fasta ämnen men det är i så fall överkurs). Det är den temperatur där vätskan ger ifrån sig tillräckligt mycket brännbara ångor för att man ska kunna få dem att brinna utan veke. Om det rör sig om ett ämne som både kan existera som vätska och gas under normala förhållanden, så ligger flampunkten alltid lägre än kokpunkten.  Det finns flera olika metoder för att bestämma flampunkten, och beroende på vilken av dem som används så blir det olika värden. En vanlig metod är t ex Pensky-Martens.
Antändningstemperatur är den temperatur där en blandning av gas och ett oxidationsmedel (t ex luft) fattar eld av sig självt utan att behöva hjälp av t ex en gnista.  Enligt Wikipedia är metans antändningstemperatur för övrigt inte 300 °C utan 537 °C.

När det gäller hur blandningsförhållandet ska beräknas så kan man komma fram till helt olika procenttal beroende på om man tittar på volym, vikt eller molaritet. Om det rör sig om volym så får man också olika siffror beroende på temperatur och tryck hos de två gaser som ska blandas. Om det rör sig om en förbränningsmotor eller lite mer avancerad eldstad så låter man nog idag ett reglersystem mäta avgaserna med t ex en lambdasond, och reglera blandningen så att det går jämnt ut.

Ett gott råd är att läsa på litegrann - se till att man har hela högstadie- och gymnasiekursen i fysik och kemi helt klar för sig, och dessutom läst någon enklare högskolekurs i termodynamik, innan man börjar förvirra sig alltför mycket i energi- och förbränningssammanhang.
4
Uppvärmning / SV: Fråga en energiingenjör
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Igår kl. 23:03 »
Det kunde man ju gissat att det var Lohberger som fixat en sådan :) Det är väl den här du menar?  http://www.waltherab.se/produkter/lohberger-vedspisar-kokspannor/kombinationsspisar/ved-pellets
5
Uppvärmning / SV: schfeld fångare
« Senaste inlägg av lupusrex skrivet Igår kl. 22:36 »
Hej
Har en parabolisk spegel till salu, 120cm i diameter, tillverkad av Carl Zeiss till försvarets sökarljus.
Tänder en plankbit under 3sekunder en solig dag. Kan det vara något som passar?
Med vänlig hälsning, LR
6
Uppvärmning / SV: Fråga en energiingenjör
« Senaste inlägg av kretslopp skrivet Igår kl. 20:25 »
Det finns en kökspanna som är bygd för att elda med pellets. Om du eldar pellets i en nätkorg, eller med för lite luft, kan det hända att den puffar och blåser iväg glöd.
7
Bostad finnes / Boende mot hus/djurpassning jan-mars 2018 intressekoll
« Senaste inlägg av VildaVindar skrivet Igår kl. 20:16 »
Hej alla avhoppare, rebeller och visionärer!
Vi har en gård på Österlen, och planerar att resa bort från början av januari till slutet av mars.
Vi kan bara resa iväg om vi hittar någon/några som kan bo här medan vi är borta, eftersom vi har en katt och ev. också hästar (försöker i första hand hitta en fodervärd innan vi åker) som behöver omvårdnad.
Om det låter intressant för någon här, så hör av er så snart ni kan, så kan vi prata om saken och ni kan få mer detaljer om boendet här. Gården ligger 5 km från närmsta busshållplats, så körkort är en fördel. Vi lämnar en Jeep för att köra på gården med och en bil finns till förfogande om du/ni inte har egen.
Det finns ev möjlighet att stanna längre, när vi kommit hem, om vi trivs tillsammans och du/ni vill arbeta på gården med oss för att kunna ta emot volontärer och skapa en visionsby. Läs gärna mer om oss i våra inlägg i Ekobo-projekt. 

Kramar från oss på VildaVindar
8
Ekobo-projekt / SV: Likasinnade som är intresserade av ekoby i Dalarna
« Senaste inlägg av Grow2Tall skrivet Igår kl. 19:57 »
Hej

Två st här på 28 och 23 år som är skapligt intresserade av att vara med i ett ekoby projekt!
jag, man som snart avslutar sitt sista år på Sätergläntans träutbildning med sikte på egen företagare i framtiden. Min fästmö som utbildar sig till keramiker söker efter en liten, trivsam by med goda grannar. Vi har båda hantverket i blodet och har så gröna fingrar att man kan nog odla på dem. Vi vill helst av allt få odla vår egen mat, hålla olika djur så som getter, höns, grisar, vaktlar och eventuellt även ett par brukshästar.
Jag går gärna med lie på slåttern, samlar örter i skogen och tillverkar tinkturer och salvor mot div åkommor. Fästmön har stickorna i högsta hugg och gör mössor, hasldukar och tröjor. En och annan täljd slev blir det emellanåt också!

Om denna korta beskrivning fångar ert intresse så släng iväg ett pm så kan vi höras mera.
Vi ser båda fram emot kontakten med nya vänner! :-[


Mvh
Johannes & Carolina
9
Övrigt om bygga & bo / SV: Fönster: Hur "viktigt" är u-värde?
« Senaste inlägg av boonzo skrivet Igår kl. 19:14 »
Tack för svar! Nej borde inte vara några problem :)
10
Kontakter / SV: Hmm...nja, flickvän sökes helt enkelt 😉
« Senaste inlägg av Gika skrivet Igår kl. 18:04 »
Ja rostig i ringen är man ju allt. Är inte lika enkelt att finna kärleken som det var i ungdomens glansdagar. Hoppas också kunna finna kärleken nån gång.

Postat med Alternativ.nu´s app

Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

250 gäster, 7 användare (1 dolda)
per.martinsson, Ylven, Palle500, ville79, Kronhjorten, lasseis

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser