De jordgubbar vi fick över förra året gjorde vi saft på och fick 3 1/2 liter. Saften var slut på 2 veckor och den var superfin. Jag har alltid gjort jordgubbssylt som skall räcka en säsong men den har också tagit slut tidigare.
Efter flytten till Östergötland har vi satsat på egen jordgubbsproduktion till husbehov, barn m fl.
Detta året skall det bli minst 25 liter fin saft, sylt så det räcket hela året och en massa frysta bär på det vi inte orkar konsumera eller göra annat livsmedel av.
Här gillar vi bär, plockar massor av lingon, Aronia och nu 2016 början på jordgubbar. Färska nyplockade är riktigt goda och med allt fusk med bär nuförtiden så känns det bara bra att kunna odla dem själv.
Det har inte varit speciellt jobbigt men tagit lite tid i anspråk. Men den tiden är före allt annat då jordgubbar klarar kalla nätter och får sällan skador av lite frost. Det har alltså funnits lite tid.
Men odlar man bär får man se till att plocka ogräs, den kanske jobbigaste nackdelen. Man får avsätta någon timme i veckan till sådant.