Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Konservering i ugn  (läst 17672 gånger)

Brita R

  • Inlägg: 1
    • Södermanland
Konservering i ugn
« skrivet: 11 jul-10 kl 18:19 »
Jag konserverar alltid saft och sylt i vanliga flaskor resp burkar med skruvlock och misslyckas mycket sällan när jag kokar dem i syltkittel, 20 min för saft och sylt. Nu har jag ställt till det för mig så att min syltkittel är på landet, flädersaften måste tas om hand och flaskorna är för höga att koka i en kastrull. Tips om temperatur och tid i ugn efterlyses. /Brita R

gurra_58

  • Inlägg: 24
    • Västerbotten
SV: Konservering i ugn
« Svar #1 skrivet: 12 aug-10 kl 22:40 »
Jag konserverar alltid saft och sylt i vanliga flaskor resp burkar med skruvlock och misslyckas mycket sällan när jag kokar dem i syltkittel, 20 min för saft och sylt. Nu har jag ställt till det för mig så att min syltkittel är på landet, flädersaften måste tas om hand och flaskorna är för höga att koka i en kastrull. Tips om temperatur och tid i ugn efterlyses. /Brita R
Man kan inte misslyckas med sylt på burk.Tvätta burkar och lock noga.Fyll den heta sylten i burken och på medlocket direkt.Burken hinner inte bli het , du har ca 30 sekunder på dig.Burkarna suger sedan vakum när de kallnar.Håller sig i åratal sedan

ivigtut

  • Inlägg: 713
  • Ett leende och ett vänligt ord kan göra någon glad
SV: Konservering i ugn
« Svar #2 skrivet: 12 aug-10 kl 23:03 »
 :D

Nässelhäxan - babsan

  • Inlägg: 439
  • Nässlor - naturens gåva
    • -
    • Nässelhäxan
SV: Konservering i ugn
« Svar #3 skrivet: 18 jul-12 kl 20:26 »
Det låter bra. Kan jag skippa konserveringsmedlet i receptet då?

Paradisgården

  • Inlägg: 1492
    • Västergötland
SV: Konservering i ugn
« Svar #4 skrivet: 18 jul-12 kl 20:31 »
Jag kör alltid burkar och flaskor i lite dryga 100 grader i ugnen och häller på den nyligen uppkokade saften/sylten medan de fortfarande är varma -funkar fantastiskt bra. Använder inget konserveringsmedel.
Har man, liten gossunge, 4 katter, höns, kaniner och påfåglar. Bor på liten "gård" på landet i Skaraborg.

Varg-älva

  • Inlägg: 1298
    • Finland
SV: Konservering i ugn
« Svar #5 skrivet: 18 jul-12 kl 20:35 »
Jag värmer aldrig burkar/flaskor, men sköljer av dem inuti med starksprit.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Konservering i ugn
« Svar #6 skrivet: 17 aug-12 kl 07:58 »
Hej hopp! Hitta detta eminenta forum av en slump när jag googla på konservera! Konserverat bär mos och sånt som inlagda gurkor o rödbetor har en ju gjort i flera år, men nu har jag börjat få för mig att jag vill konservera mera! Kolla runt lite på konservera kött, men blir lite villrådig! Läste nånstans att vegetabiliskt kokas ca 1 timme animaliskt 2 timmar, så långt ok, men om jag tex vill göra leverpastej i små nätta burkar och konservera detta, räcker det då att koka burkarna ( såna gamla med klämma o gröna ringar) i en gryta i cirkus 2 timmar? Räcker verkligen värmen till? För mig jag såg nånstan att kött måste upp till minst 120 grader idealet va la 121 tror jag, men är det säkert att konservera burkar med då tex leverpastej även då ju annat kött i 2 timmar i kokande vatten, letar förtvivlat efter en konserveringsapparat, men under tiden duger det eller skall man vänta? eller hur gör ni??? Koker in äter och ber en bön eller?? :o :)


Konservering:

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=13736.0

Och tillägget om Botulism:

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=52583.0

Smajsan

  • Inlägg: 1733
    • -
SV: Konservering i ugn
« Svar #7 skrivet: 17 aug-12 kl 13:18 »
Hej! Jag hade sådan tur igår...jag hittade en komplett konserveringsmaskin,eller vad de nu heter. den har allt,gallerhållare,termometer,allt var med......och det var min födelsedag  ;D .Kandet bli bättre?Den gick loss på 125 kr.Fast 1 st burk med lock och klämma skulle dom ha 55 kr för,jag kan säga att dom fick behålla dom  :) jag är iallafall överlycklig för min konserverarmojjäng, den är på 20 liter  :D
Jag är helt borta. Ska gå och hitta mig själv. Om jag skulle dyka upp innan jag kommer tillbaka, så snälla, be mig att stanna kvar och vänta.

Smajsan

  • Inlägg: 1733
    • -
SV: Konservering i ugn
« Svar #8 skrivet: 17 aug-12 kl 15:08 »
Jag ska hålla ögonen öppna om jag ser fler,hur mycket får den kosta?
Jag är helt borta. Ska gå och hitta mig själv. Om jag skulle dyka upp innan jag kommer tillbaka, så snälla, be mig att stanna kvar och vänta.

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Konservering i ugn
« Svar #9 skrivet: 17 aug-12 kl 16:09 »
En konserveringsapparat av farmorsmodellen är ingen tryckkokare, och temperaturen inne i konservburkarna blir inte högre än 100 grader.

För att uppnå 121 grader måste man ha en tryckkokare, där man kan få upp vattenångans tryck till ca 2½ bar.






Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Konservering i ugn
« Svar #10 skrivet: 17 aug-12 kl 22:50 »
Om man vill ha 120 grader inuti burken genom att ställa in den i ugnen, så går det självfallet.

När den stått där några timmar har så mycket vatten kokat bort, så att det torra innehållet värms upp. Det går förmodligen fortare om man inte har lock på burkarna.

Innan tryckkokare och autoklaver fanns, användes oftast saltning, syrning, rökning och torkning för att bevara maten.
Konserveringsapparater värmer till 100 grader högst, dels för att produkterna inte skulle torka bort, dels tog värmen död på alla bakterier etc som inte var i sporform. Konsereringen förutsatte att burkar o flaskor samt packningar fanns till överkomliga priser.

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Konservering i ugn
« Svar #11 skrivet: 18 aug-12 kl 17:34 »
Att Atamon skulle tappa effekt efter att den värmts till 100 grader var en nyhet för mig. Har du någon källa på det?

Produkter som vid normalt tryck varit uppe i 120 grader är med säkerhet torra och svårtuggade. 

Ulric Eriksson

  • Gäst
SV: Konservering i ugn
« Svar #12 skrivet: 18 aug-12 kl 21:30 »
Atamon är väl bara natriumbensoat, socker och vatten, så det borde tappa effekten vid samma temperatur som natriumbensoat.

Edit: läst på flaskan, det är en del annat, men det konserverande medlet är natriumbensoat.
« Senast ändrad: 18 aug-12 kl 21:59 av Ulric »

Edgar

  • Inlägg: 3246
    • -
    • Kennel Hustomten
SV: Konservering i ugn
« Svar #13 skrivet: 19 aug-12 kl 11:52 »
Bensoesyra och bensoater är relativt enkla molekyler. De smälter vid temperaturer långt ovan 100 grader, utan att sönderdelas. Därav min fundering över varför det ska tappa effekt om det utsätts för temperatur över 100 grader.

För att tappa effekt måste ju någon slags kemisk förändring av bensoatet ske, och vad det är som händer begriper jag för närvarande inte. Av egen nyfikenhet så vill jag förstå vad, och om tiden räcker till ska jag forska vidare.

Mats Karlsson

  • Inlägg: 2
SV: Konservering i ugn
« Svar #14 skrivet: 31 jul-17 kl 21:23 »
Om man vill ha 120 grader inuti burken genom att ställa in den i ugnen, så går det självfallet.

När den stått där några timmar har så mycket vatten kokat bort, så att det torra innehållet värms upp. Det går förmodligen fortare om man inte har lock på burkarna.

Innan tryckkokare och autoklaver fanns, användes oftast saltning, syrning, rökning och torkning för att bevara maten.
Konserveringsapparater värmer till 100 grader högst, dels för att produkterna inte skulle torka bort, dels tog värmen död på alla bakterier etc som inte var i sporform. Konsereringen förutsatte att burkar o flaskor samt packningar fanns till överkomliga priser.
är det jag som är helt felunderrättad jag vill ha en tryckkokare men har inte blivit av än. En kompis sa då att göra i ugn och grejen vara då att det skulle vara stängda burka för att det då bildades ett övertryck och temperaturen gick upp över 100 grader. var dock tveksam till metoden eftersom man inte  visste vilket tryck man hade och därmed temperatur vill konservera kött och vill komma över 123 C.
Har för mig att jag läst det i detta forum men tänkt jag gör ett inlägg bekräfta eller förneka gärna.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Konservering i ugn
« Svar #15 skrivet: 01 aug-17 kl 05:39 »
är det jag som är helt felunderrättad jag vill ha en tryckkokare men har inte blivit av än. En kompis sa då att göra i ugn och grejen vara då att det skulle vara stängda burka för att det då bildades ett övertryck och temperaturen gick upp över 100 grader. var dock tveksam till metoden eftersom man inte  visste vilket tryck man hade och därmed temperatur vill konservera kött och vill komma över 123 C.
Har för mig att jag läst det i detta forum men tänkt jag gör ett inlägg bekräfta eller förneka gärna.

Du kommer bara att få spräckta burkar, det finns ju inget som helst sätt att kontrollera att man har räck tryck under rätt tid! När man autoklaverar har man alltid locken lösa

Håkan B

  • Inlägg: 604
    • Värmland
SV: Konservering i ugn
« Svar #16 skrivet: 01 aug-17 kl 13:43 »
Du kommer bara att få spräckta burkar, det finns ju inget som helst sätt att kontrollera att man har räck tryck under rätt tid! När man autoklaverar har man alltid locken lösa
Stämmer inte om man har vattenbad . Ja gör alltid så och har ugnen på 120grader vilket fungerar perfekt i alla fall för mig . Obs burkar med snäpplås är vad ja använder.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Konservering i ugn
« Svar #17 skrivet: 01 aug-17 kl 14:53 »
Stämmer inte om man har vattenbad . Ja gör alltid så och har ugnen på 120grader vilket fungerar perfekt i alla fall för mig . Obs burkar med snäpplås är vad ja använder.

Vad är det som fungerar? Hur kan du skapa minst 15 psi övertryck  121 C under minst 15min, när du har vattenbad? Har du kontrollerat att de allra mest värmestabila sporerna inte överlever?

Håkan B

  • Inlägg: 604
    • Värmland
SV: Konservering i ugn
« Svar #18 skrivet: 01 aug-17 kl 22:12 »
Vad är det som fungerar? Hur kan du skapa minst 15 psi övertryck  121 C under minst 15min, när du har vattenbad? Har du kontrollerat att de allra mest värmestabila sporerna inte överlever?
Uppenbarligen så har du inte förstått mitt svar. Du hävdar ju att glasburkarna spricker vid 120grader det stämmer inte hävdar ja .Då ja alltid konserverar i 120grader  med vatten bad och snäplåsburkar . Hur det fungerar med andra burkar vet ja inte . Men så här har ja konservera 7år . Så om det inte funkar för dig måste du göra något fel .

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Konservering i ugn
« Svar #19 skrivet: 02 aug-17 kl 04:26 »
Uppenbarligen så har du inte förstått mitt svar. Du hävdar ju att glasburkarna spricker vid 120grader det stämmer inte hävdar ja .Då ja alltid konserverar i 120grader  med vatten bad och snäplåsburkar . Hur det fungerar med andra burkar vet ja inte . Men så här har ja konservera 7år . Så om det inte funkar för dig måste du göra något fel .


Det som diskuteras är om man kan stänga locket på burkarna så att det byggs upp ett övertryck i burkarna, så att man på det sättet kan sterilisera innehållet. Om du har konserverat i 7 år och ännu inte har baskunskaper om problemen med inkokning så är det oroande!

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=52583.0


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

812 gäster, 5 användare (2 dolda)
Anna 123, Rodgar Den Frie, Bortan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressanta uppslag! Blev väldigt sugen på att skaffa höns. Efter större delen av renoveringarna på huset är klara så ska jag bannemig också skaffa mig några höns!
/Dennis Bengtsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser