Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  körsbärskärns likör  (läst 5334 gånger)

tänk_positivt

  • Gäst
körsbärskärns likör
« skrivet: 29 aug-07 kl 16:40 »
hej!

kärnorna frå 0,5kg kilo körsbär
6dl konjak
3dl socker,250g

skölj och torka kärnorna väl.
krossa dem med en tung brödkavel eller i mortel.
lägg dem i en burk och slå över konjaken.
tillsätt sockret,skruva på locket och skaka om väl.
Låt stå på varm plats i 1 månad.
Sila och häll upp på steriliserade flaskor och korka igen väl.

tips!
även andra fruktkärnor kan användas på samma sätt till kärnlikörer.
en sort eller blandade du väljer själv.

koko

  • Gäst
Re:körsbärskärns likör
« Svar #1 skrivet: 29 aug-07 kl 20:04 »
Men hur smakar detta? Har aldrig hört talas om det, men gillar likör!

tänk_positivt

  • Gäst
Re:körsbärskärns likör
« Svar #2 skrivet: 29 aug-07 kl 20:13 »
Men hur smakar detta? Har aldrig hört talas om det, men gillar likör!
ingen aning, jag dricker inte likör.
prova och skriv svaret här sedan!!

koko

  • Gäst
Re:körsbärskärns likör
« Svar #3 skrivet: 29 aug-07 kl 23:44 »
Haha, men jag har tyvärr inga kärnor, kanske nån annan???

Denna likör motbevisar ju den gamla klyschan; man kan inte både äta kakan och ha den!
« Senast ändrad: 29 aug-07 kl 23:45 av koko »

Vattendoktorn fd

  • Inlägg: 664
  • Vatten o Avlopp, på godkännt sätt
Re:körsbärskärns likör
« Svar #4 skrivet: 30 aug-07 kl 03:46 »
hej!

kärnorna frå 0,5kg kilo körsbär
6dl konjak
3dl socker,250g

skölj och torka kärnorna väl.
krossa dem med en tung brödkavel eller i mortel.
lägg dem i en burk och slå över konjaken.
tillsätt sockret,skruva på locket och skaka om väl.
Låt stå på varm plats i 1 månad.
Sila och häll upp på steriliserade flaskor och korka igen väl.

tips!
även andra fruktkärnor kan användas på samma sätt till kärnlikörer.
en sort eller blandade du väljer själv.

Det är en smaksensation, blir bara bättre med längre lagringstid. Blir med åren färgfattig, men farligt god. Kan även kompletteras med "Kirsberry" finns på bolaget.

Det blir detsamma med slånbär efter dom har frusit. Kan bli lite slirigt, men det går att filtrera bort. Vinner stort på lagring. Kräver lite mer socker.

Svarta vinbar likaså, tappar även de färgen med tiden, men ger en utsökt dryck.

Sen är det där med att vara försiktig, och spara några flaskor för framtiden, vid högtidliga tillfällen.

Jag söker ett recept på päronlikör från forna Jugoslavien, förrutom Slivo en nationaldryck, finns inte på "Bolaget" tyvärr. Likören var 35%, inte för söt i smaken, men juvligt god.

Är det någon som känner till ett recept på denna vara, vore jag mycket intresserad av att ta del av recept.

Leif  8)

olleman

  • Gäst
Re:körsbärskärns likör
« Svar #5 skrivet: 14 sep-07 kl 16:06 »
Finns det inte blåsyra i körsbärskärnor? Blåsyra=gift

bjungan

  • Inlägg: 6
    • Östergötland
SV: körsbärskärns likör
« Svar #6 skrivet: 18 aug-16 kl 16:43 »
Kärnor brukar väl innehålla cyanid?
En annan sak, varför är det viktigt att torka kärnorna?

Gilbert

  • Gäst
SV: körsbärskärns likör
« Svar #7 skrivet: 18 aug-16 kl 16:55 »
Jag har gjort saft, vin och likör på olika sorters körsbär här och det blir oftast lite för sött.

Men det är hela färska nyplockade bär.

Det är bara att lägga ner tråden för övrigt, skulle heller inte hålla på med kärnor. Ganska meningslös och säkert inte så trevligt.

Karlsdotter

  • Inlägg: 1466
    • Ångermanland
SV: körsbärskärns likör
« Svar #8 skrivet: 18 aug-16 kl 19:07 »
Amaretto gör ju på persikokärnor? Finns mängder med recept på nätet.

Gilbert

  • Gäst
SV: körsbärskärns likör
« Svar #9 skrivet: 18 aug-16 kl 19:14 »
Amaretto görs på mandel fri från bitter dvs skadliga ämnen. Det finns persikor som har giftiga kärnor också som mosades förr i Japan för självmord.

Karlsdotter

  • Inlägg: 1466
    • Ångermanland
SV: körsbärskärns likör
« Svar #10 skrivet: 18 aug-16 kl 19:38 »
Från wikipedia: Amaretto är en italiensk likör. Trots att den tillverkas främst av aprikoskärnor har den en väldigt karakteristisk smak av mandel och en viss bitterhet. Namnet är en diminutivform av det italienska ordet amaro som betyder just 'bitter'. Originalmärket produceras av Illva Saronno men de flesta stora destillerier tillverkar egen Amaretto.


Så jag hade fel i vilken kärna det var men hade rätt i att det inte är mandel.

christelle

  • Inlägg: 7772
    • Blekinge
SV: körsbärskärns likör
« Svar #11 skrivet: 18 aug-16 kl 19:39 »
Ämnet delvis avhandlat på denna tråd http://www.alternativ.nu/index.php?topic=160441.0

Det är inte farligt med upp till 10 krossade körsbärskärnor i likör gjord på 4 dl Vodka, körsbär och socker - det är jag ett levande bevis för, dock blir smaken bättre och mer distinkt om en krossar kärnorna och bara använder mandeln.
The woods are lovely, dark and deep.
But I have promises to keep,
and miles to go before I sleep.   R. F.

Eamonn

  • Inlägg: 33
SV: körsbärskärns likör
« Svar #12 skrivet: 19 aug-16 kl 09:11 »
Kärnor brukar väl innehålla cyanid?
En annan sak, varför är det viktigt att torka kärnorna?
Så är det med äppel åtminstone.

MissT

  • Inlägg: 596
    • Västergötland
SV: körsbärskärns likör
« Svar #13 skrivet: 19 aug-16 kl 13:00 »
Läste i en bok om giftiga växter, att det var en pojke som åt en kopp med äpplekärnor och han dog.

Sommartorparn

  • Inlägg: 2834
SV: Re:körsbärskärns likör
« Svar #14 skrivet: 19 aug-16 kl 21:48 »


Jag söker ett recept på päronlikör från forna Jugoslavien, förrutom Slivo en nationaldryck, finns inte på "Bolaget" tyvärr. Likören var 35%, inte för söt i smaken, men juvligt god.

Är det någon som känner till ett recept på denna vara, vore jag mycket intresserad av att ta del av recept.

Leif  8)

Om du söker på "Birnenlikör" så kommer det upp en massa förslag på päronlikör, bl a Krusovec från Kroatien. På tyska i o f s. Något av dem kanske passar. Bl a finns det päronlikörsrecept på "Chefkoch", som är ett forum, vilket har fördelen att en del recept är betygsatta och kommenterade. Du kanske kan köra ev. intressanta recept i något översättningsprogram, men just ingredienserna kanske inte är så svåra att luska ut. Eller sök på något annat språk. Det hjälper ofta att söka på "utrikiska".

Eamonn

  • Inlägg: 33
SV: körsbärskärns likör
« Svar #15 skrivet: 19 aug-16 kl 22:48 »
Hur är det med släkten?
Jag tänker på giftigheten då päron borde vara liknande äpplen.
Persikor och mandlar är ett släkte medans körsbär och slån väl är ett annat?
Mandlar av olika slag är ju vedertaget.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

705 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning där det mesta tas upp! Klart prisvärd läsning.
/Theo

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser