Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Skogsbruk / SV: Lunna virke med snöskoter på sommaren?
« Senaste inlägg av Karlsdotter skrivet Idag kl. 08:27 »
Det är nog typisk mjäla i det området du har och det är en av de känsligaste jordarna som inte tål packning. Jordstrukturen förstörs direkt. Och vill man förstöra jorden så finns inget bättre än att köra skoter på åkern.
Vibrationerna från skotern leds långt ner i jordlagren och packar effektivt.

Så antingen kör på tjälad mark, gör spår innan snön blir för djup och packa sedan så det fryser. Då har du en väg som tål plogning och som håller hela vintern.
Välj fyrhjuling eller traktor om du är rädd om mark och miljö


De typiska mjälajordarna innehåller 15-30% ler.

Kännetecknande för mjälajordarna är partiklarnas svaga attraktion till varandra och rörlighet i vatten. Tendens till igenslamning, flytning vatten- erosion och skorpbildning.

Mjälajordar har en hög vattenhållande förmåga.

Den goda kappilariteten medför att avdunstningen från markytan blir stor. Om alvens kappilara ledningsförmåga p.g.a. tät plogsula, högre lerhalt m.m. är sämre än matjordens, kan ytlagret på försommaren torka upp och hårdna mycket snabbt.

Mjälajordarna har en massiv struktur som gör den relativt rotovänlig.
Den årliga bearbetningen

Svag struktur och därav följande dålig bärighet i vått tillstånd.

Höstplöjningen bör helst resultera i relativt breda och klart markerade tiltor. Stort behov av att "bruka in värme i jorden", svårt att tillämpa i praktiken då vattenhaltsgränserna för mjälajordars bearbetning och farbarhet är snävare än på mojordar. Stor risk för igenslamning och uppkomsthindrande skorpbildning under vårbruket. En omedelbar följd av igenslamningen är hämmad luftväxling och syrebrist i jorden. En kombination av vattenmättnad och hög temperatur har förödande verkan på groende utsäde, som lätt börjar ruttna. Tvåhjärtbladiga är känsligare än enhjärtbladiga.

Den påtagligaste följden av tidig skorpbildning är försämrad uppkomst. Om sådden skett relativt grunt och den utbildade skorpan efterföljs av regnskurar, behöver det ej ske någon större skada. Kapplöpning mellan uppkomsten och skorpans upptorkning. Ett fuktigt ytlager förhindrar uppkomsten endast om det är starkt packat, t.ex. i traktorspår etc.

Skorpbrytning är svår att avgöra då det inte finns några tillfredsställande mätmetoder som kan ange behovet av skorpbrytning. Om en torr skorpa har bildats innan uppkomst har skett kan man utan större risk göra en snabbskorpbrytning med vält, länkharv, ogräsharv etc. Små plantor är mycket känsliga just efter uppkomst utan då bör man vänta något innan ogräsharvningen.
2
Övrigt om bygga & bo / SV: Hur mycket plats tar saker å ting?
« Senaste inlägg av Anders G. skrivet Idag kl. 08:20 »
Jag har ingen WC, så om jag bygger en, måste den vara handikappanpassad då? Dvs måste man kunna ta sig in och runt med rullstol?
Det finns en mening med dessa byggregler. Meningen är att bostaden skall vara beboelig även för äldre.
3
Bygga och renovera / SV: Vad kostar bygglov för utbyggnad? (glasveranda)
« Senaste inlägg av Anders G. skrivet Idag kl. 08:17 »
No shit, Målarmäster? Menar du att du inte förstår ens grov ironi?
4
Får finnes / SV: Klövsjöfår
« Senaste inlägg av Slåtterbalken skrivet Idag kl. 07:22 »
Jag har skickar pm till dig😁!
5
Övrigt om odling / SV: Tobaksodling
« Senaste inlägg av Besksöta skrivet Idag kl. 05:44 »
Jag försöker för första gången att så tobak. Men jag verkar ha misslyckats med försådden totalt. Det är nog snart en månad sedan jag satte fröerna och det är bara som små gröna pytteskott.
Jag har odlat i ett akvarium som jag ställt framför ett fönster.
Vad kan det vara som gått snett och finns det någon chans att rädda eländet tro?
6
Övrigt om odling / SV: Tobaksodling
« Senaste inlägg av Tännlappen skrivet Idag kl. 01:25 »
Såg nu att antirökmaffin eller antisnusmaffian  varit framme. Stopp på försäljning av råtobak vilket dom hållit tyst om så man inte kunde bunkra upp. Vet ni inte om det så börja odla tobak direkt,att så nu är i elfte timmen men kan fungera.
7
Skogsbruk / SV: Lunna virke med snöskoter på sommaren?
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Idag kl. 00:54 »
Ja, och skall man köra en skoter med glidbana något längre på barmark så får man nog ordna smörjning eller bara köra när det regnar.

8
Meka / SV: Bromsband
« Senaste inlägg av Tännlappen skrivet Igår kl. 23:55 »
Jo, det förekommer ju överdimensionsbromsbackar. Men till en vanlig personbil är ju bromstrummor som regel så billiga som reservdel idag att det inte finns någon större anledning att fortsätta nöta på gamla trummor tills allt material är borta.

Njaaaa...Kollar man i en småshop så är det ingalunda billigt med trummor,över femhundra kronor styck,behövs ju två,därtill nya backar. Blir nog en femtonhundra för ett kitt,trummor plus band. Jag köpte bromsbackar av märket SBS till opelen, funkar kanon,rätt längd på backarna så inga konstigheter med justering. Bara tillägga att det kan vara så att mindre nogräknade tillverkare försöker göra ett liksom mellanting som som dom dom då tycker ska passa flera bilmodeller,men tyvärr blir det en dålig kompromiss som kan få oanade konsekvenser,typ arga kunder och med trafikfarliga bromsar i värsta fall.
9
Bygga och renovera / SV: Laga yttertak inifrån temporärt?
« Senaste inlägg av Tännlappen skrivet Igår kl. 23:46 »
Man har ju sett dina trådar med båtbygge så duktig snickare är du. Om vi säger du att du sågar hål i taket underifrån och vi antar att det ligger kondensskydd under plåten antingen masonit eller papp då måste man komma åt att liksom lägga en typ tjärpappbit  eller masonitbit med rejält tjärklister på. Det är ju inte inte lätt lite beroende av avstånd från plåt till undertaket. Gammal takplåt håller länge trots lite ytrost,tjockare plåt förr. Vid lagning utifrån behövs det nog en nockstege. Är bilen gammal går det ju att ta bort fördelardosan är den nyare ta bort tändboxen så risken minimeras att man får änglavingar  ;D
10
Bygga och renovera / SV: Hussvamp tips och råd
« Senaste inlägg av ljungskan skrivet Igår kl. 23:10 »
För trettio år sedan fick jag äkta hussvamp i mitt nyrenoverade hus. Snickarna som byggde hade lagt isolering över en stor sten som de tyckte var för tung för att forsla bort, det blev fukt. Ingen försäkring och snickarna hade inga pengar, inte lönt att gå vidare. Jag läste mycket om svampen på biblioteket, det kallas i bibeln för cancer där huset skulle rivas och fraktas utanför staden.
Jag hade svampen under golvet och på stenväggarna där svampen förvandlar kalken till mat tills den hittar trä att leva på. Jag stängde in så gott det gick. Lånade tre byggtorkar, stack en termometer i bjälkar och lät torkarna vara igång tills det blev strax över 70°. Då dör svampen.
Efter det bjöd jag in grannar och vänner på fest men först jobb med att riva golv och allt trävirke, ut med det på backen och elda upp alltihop.
Efter det så göt jag en platta och lade nytt golv.
Anticimex har kollat efter några år, ingen svamp längre
Tänk på att inte gå med samma skor i andras hus, äkta hussvamp är smittsam.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

221 gäster, 13 användare (2 dolda)
Willman, fyren, Haaallllja, Humle, Skogsola, dinehanu, hsd, Petter B, ärt, alternaiv, malinski_

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser