Aubergin är ganska vanlig grönsak i andra (lite varmare) länder och visst går det att konservera dem.
Men det mest vanliga sättet är att grilla dem. Man grillar dem hela precis som man grillar köttet och de blir färdiga när de blir mjuka.
Man skalar skarpan som blir hård helst med en träkniv eller med händerna. Man låter dem stå i några timmar och rinna av saften som kan vara lite besk. Sedan hackar man dem med en TRÄ slev eller en bredd träkniv på en underlägg av trä eller glas. Auberginerna oxiderar vid kontakten med metall och kan bli svarta.
Det blir som en kräm som kan tillagas med en gång eller frysas in.
Den grillade aubergin pastan blandas med riven lök och olja och även med majonnäs. Man brukar äta den på en brödskiva med tomatskivor på som sommarmat.
Men det mest traditionella och kända recepten är zacusca.
Zacusca kan göras med auberginer med också med gröna tomater eller en sort svamp som liknar lite kantarellerna här i Sverige.
Zacusca
• 3 kg. aubergine (välj dem med glänsande svart hud, något fluffigt vid beröring)
• 2 kg. röd paprika (kan vara lång röd paprika eller tomat-paprika som inte är så känd i Sverige men som är mer köttslig och sött)
• 1 kg. lök
• 1 liter tomat buljong som kokas separat (inte tomatpasta)
• 500 ml. olja
• 3-4 lagerblad
• 1 tsk salt
• 1 tsk mald svartpeppar och 1 tsk pepparkorn
Auberginerna grillas och skalas och hackas som innan.
Paprikan grillas och skalas och hackas - kan användas matbreddare.
Löken rivs eller hackas tunt i matbreddaren.
I en stor gryta blandas olja, löken och saltet och värms upp tills löken blir gul (löken ska inte brännas )
Sedan blandas i paprikan och kokas i några min.
Blanda auberginerna och tomat buljongen samt resten av kryddorna och koka dem på svag värme i en timme.
Rör om med en träslev var tionde min för att det inte ska brännas på botten av grytan.
Den blir färdig när den är som en tjockare kräm.
Zacusca hälls varmt i steriliserade burkar, placerade på en metallbricka. Metallbrickan drar till sig värmen och på så sätt undviker man att burkarna spricker av värmen. Man kan sterilisera burkar genom att man lägger den i varm ugn.
Sätt på locket på varje burk och lägg metallbrickan med burkarna på i ugnen på 100gr i en timme, detta för att kunna hålla dem länge väl konserverade under vintern.
Men man kan också täcka de varma burkarna väl och låta den kalna långsamt.
Zacusca äts på vit bröd som vegetarisk pålägg. Det är också gott med små bitar vit ost på.
Recepten är hämtad från internet.