Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Skogspraktikan - en bok om naturnära skogsbruk!  (läst 9076 gånger)

Skogskunnig

  • Inlägg: 144
SV: Skogspraktikan - en bok om naturnära skogsbruk!
« Svar #20 skrivet: 20 dec-14 kl 18:10 »
sɹǝpuɐ, du skrev om skogsbete, inte betestryck från vilt. Om du släpper boskap på skogen så lär du bli av med nästan all föryngring, både löv och barr.

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Skogspraktikan - en bok om naturnära skogsbruk!
« Svar #21 skrivet: 20 dec-14 kl 19:48 »
Jo, det kan nog stämma. Men risken är ganska liten då jag inte har någon boskap. Men desto mer älg och rådjur, som ju också påverkar föryngringen.

Åfallet Naturby

  • Inlägg: 1
    • Närke
SV: Skogspraktikan - en bok om naturnära skogsbruk!
« Svar #22 skrivet: 09 mar-15 kl 17:48 »
Hej Petter!

Jag tror att Skogspraktikan skulle passa en stor del av alla Åter-läsare bra!
För att kunna bli självhushållande på ett hållbart sätt vad gäller skogsskötsel, så krävs det ju att man i första hand skaffar sig en grundläggande kunskap om skogsekologi, skogshistoria, skogspolitik, skogsekonomi, och vilka skötselprinciper/metoder som inte lämpar sig om man vill bedriva en hållbar förvaltning av sin skog eller skogsplätt. Därefter bör man fundera kring vad man vill med sin skog: vill man plocka bär och svamp, jaga, hämta ved och virke, nyttja den för rekreation, vattenrening, för ekoturism, eller för att öka, eller bibehålla den biologiska mångfalden på ens fastighet, till gagn för människa, trädgården och de arter som är knutna till skogen? Kanske är svaret att allt detta är viktigt, eller bara vissa av dessa aspekter. Därefter bör man fundera kring om det redan finns skötselprinciper som går att tillämpa, eller om man bör skapa egna. Alla dessa frågor går ju boken in på (och det finns en rad andra böcker där man kan läsa vidare), varför jag tycker den är en lämplig första läsning för alla med skog (med också för de som inte själv äger skog).

Att leva som självhushållare innebär ju inte endast att man behöver kunskap om hur man exempelvis fäller ett träd, kvistar och kapar upp det. Man, måste ju också förstå i vilket sammanhang man befinner sig, och studera och tänka till kring olika naturtypers dynamik, och vad man som förvaltare/ägare vill och vilket ansvar man har.

Jag efterlyser likt dig även en del 2 av Skogspraktikan, som mer djupgående går in på detaljer för naturhänsyn, tips på användningsområden/mångbruksnyttor och fler skötselråd. Det som finns skrivet om skogsnyttjande i till exempel boken ”Självhushållning” är ju ytterst kortfattat, och relativt oinspirerande. Inte minst då skog är lika med plantage, istället för ett komplext ekosystem, och de trädslag som lyfts upp inte är anpassade till svenska förhållanden, och listan över nyttoområden från skogen är kort.

Skogsola

  • Gäst
SV: Skogspraktikan - en bok om naturnära skogsbruk!
« Svar #23 skrivet: 10 mar-15 kl 09:40 »
Man behöver inte alls använda stora maskiner och göra få stora insatser bara för att man driver ett traditionellt skogsbruk. Tvärtom! Har man t.ex 10 ha skog så kan man med fördel göra 0,1 ha "kalhygge" varje år. Man utökar hygget varje år i takt med att självföryngringen kommer. Efter 100 år har man kommit runt hela fastigheten och kan börja om. :)

MagnusH

  • Inlägg: 219
    • Västergötland
SV: Skogspraktikan - en bok om naturnära skogsbruk!
« Svar #24 skrivet: 12 mar-15 kl 18:58 »
Som självhushållare måste man nog vara sparsam och ta tillvara det som naturen kan ge här upp i kalla nord där växtsäsongen är ganska kort. Det är svårt nog ändå, utan att försöka binda bak sina händer.

Kan man leva på ekoturism och rekreation på sin egen mark, så visst, gör det.

eldaren

  • Inlägg: 104
  • det enkla är det bra
    • Ångermanland
    • Hustomtens biug i Bellvik
SV: Skogspraktikan - en bok om naturnära skogsbruk!
« Svar #25 skrivet: 14 apr-15 kl 19:23 »
Så länge man ser till att inte skada rötterna för mycket, inte orsaka markkompaktion eller djupa spår så gör det inte så mycket om man gör stickvägar. Träden tar till vara den marken också med sina rötter ändå: lägg helst riset i vägen. Räkna med att varje stort träd har ett område på ca 5 m radie som det tar upp näring från och konkurrerar inom. Därför bör det ändå inte vara närmare än ca 10 meter mellan de stora träden (varierar med bördighet och träslag).
Om man har stora maskiner till avverkning har det visat sig att grävskopa m band och skördaraggregat kan fungera bra, då den orkar lyfta ut trädet utan att fälla på andra träd (Mats Hagner).
Detta enligt den hyggesfria metoden Naturkultur.
Annars är förstås drivning med häst mycket skonsamt mot skogen och miljön. :)

Skogsbete kan fungera om man inte har betet för länge / tillräckligt stor yta per djur: min erfarenhet är att det är när det godaste betet tryter och djuren inte kan dra vidare som de går på träd och plantor. Även om lövplantorna mister bladen en gång så klarar de det bra.
biug i Bellvik: en självaförsörjarstämma! http://www.alternativ.nu/users/hustomten/

Skogskunnig

  • Inlägg: 144
SV: Skogspraktikan - en bok om naturnära skogsbruk!
« Svar #26 skrivet: 18 apr-15 kl 11:40 »
@Skogsola: Nej, det kan man inte. Ett tiondels hektar är 1000 m2, ungefär 30x30 meter. Det funkar inte att få ett så litet område att fungera som en helt egen liten skog därför att du får kanteffekter som påverkar minst 5 m in på vardera sidan om gränsen.

@eldaren: Om du har 10 m mellan de stora träden så har du bara 100 per hektar, alltså som en fröträdsställning. Det är alldeles för glest. Att träd kan ta upp näring även i stickvägarna är sant, men rotsystemen överlappar och är oregelbundet utbredda, så man kan inte säga att träd bara tar upp näring inom en viss radie. Det är helt enkelt fel. Dessutom, antag att du har 100 stora träd som vardera är ungefär 1 kubikmeter stora, då ska du avverka ungefär hälften av dom vart 10:e år. Okej, då avverkar du hälften i år, och resten om 10 år. Sen då? Vad ska du avverka efter nästa 10 år??

Sen skulle jag inte tro på allt Mats Hagner skriver. Det mesta är helt otestade och ogenomtänkta idéer.

Som det här med stora, tunga bandgående maskiner som ska lyfta ut hela träd. Ett riktigt stort träd, med en stamvolym på över en kubikmeter, väger 2-3 ton där det står. En grävmaskin som ska kunna sträcka ut en kranarm 8-10 meter, kapa trädet vid stubben och sen lyfta ut det stående, måste väga minst 10 gånger så mycket och vara väldigt bred för att inte tippa. Det är en hiskeligt stor maskin. Och eftersom man inte vill köra alldeles intill stammen på de träd som står närmast stickvägen så måste man göra stickvägar som har lite marginal på sidorna, framförallt om man inte kan ha spikraka stickvägar. Dom blir 5-6 m breda. Och sen då? Antag att du kan sticka in kranarmen 8-10 m, greppa trädet, kapa vid marken, och sen lyfta ut det till stickvägen, hur ska du kunna kvista och kapa det utan att lägga omkull det? Enda sättet är att lägga ner det framför eller bakom dig i stickvägen med rotändan mot dig och sen mata in det mot maskinen. Då måste du ju ha fällhuvudet minst en stocklängd bort, helst 7-8 m bort för att inte riskera att mata in trädet i maskinen. Då ser du ingenting av hur trädet ser ut när du ska kapa upp det. Sen så hamnar ju alla stockarna i en osorterad hög rakt framför eller bakom maskinen i stickvägens längdriktning, så innan du kan köra vidare måste du sortera stockarna, vrida dom 90 grader och lyfta ut dom på sidan av stickvägen så att skotaren kan komma fram.  Och du måste lägga sågtimmer för sig och massaved för sig. Ogenomtänkt och otestat är bara förnamnet.

Skogsola

  • Gäst
SV: Skogspraktikan - en bok om naturnära skogsbruk!
« Svar #27 skrivet: 26 apr-15 kl 21:55 »
@Skogsola: Nej, det kan man inte. Ett tiondels hektar är 1000 m2, ungefär 30x30 meter. Det funkar inte att få ett så litet område att fungera som en helt egen liten skog därför att du får kanteffekter som påverkar minst 5 m in på vardera sidan om gränsen.



Jo, det kan man visst det. (:) För att varje år utökar man sitt hygge med ytterligare 1000 m2. Efter 5 år uppnår hygget den magiska gränsen av 0,5 ha. Men eftersom man då genom naturlig föryngring eller  plantering har säkerställd föryngring på sin första yta så behöver man aldrig besvära myndigheterna med någon hyggesanmälan. Kanteffekterna är närmast till fördel i plantskogsfasen. I ungskogsfasen är redan hyggeskanten flyttad bort till behörigt avstånd.

Skogskunnig

  • Inlägg: 144
SV: Skogspraktikan - en bok om naturnära skogsbruk!
« Svar #28 skrivet: 29 apr-15 kl 08:00 »
Om du utökar varje år så har du efter femte året ett hygge som i genomsnitt är 2,5 år gammalt och alltså måste vara föryngrat. Om du inte i förväg fått godkänt av Skogsstyrelsen är nog risken stor att dom anser att du medvetet försöker kringgå lagen och då blir dom inte glada.
Hur klarar du kraven på evighetsträd och annan miljöhänsyn på så små ytor?

Skogsola

  • Gäst
SV: Skogspraktikan - en bok om naturnära skogsbruk!
« Svar #29 skrivet: 29 apr-15 kl 17:52 »
De blir jätteglada ;D Därför att det aldrig finns mer än 0,5 ha oföryngrad hyggesareal samtidigt och miljöhänsynen ger sig själv på såpass små ytor.

Skogskunnig

  • Inlägg: 144
SV: Skogspraktikan - en bok om naturnära skogsbruk!
« Svar #30 skrivet: 30 apr-15 kl 11:30 »
Hur länge har du praktiserat detta då? :)

Skogsola

  • Gäst
SV: Skogspraktikan - en bok om naturnära skogsbruk!
« Svar #31 skrivet: 30 apr-15 kl 15:05 »
Inte i mer än trettiofem år och då enbart på delar av arealen. Ofta i stormutsatta lägen där det ger sig själv. Vinden flyttar med sig hyggeskanten lite vartefter vare sig man vill eller inte.
Min poäng är inte att hela skogsbruket ska börja med 0,1 ha hyggen. Min poäng är att man kan sköta även ett mindre skogsbruk utan att flumma in på rovdrift av 1800-tals typ. Det blir inte bättre bara för att man döper det till "naturnära".
« Senast ändrad: 30 apr-15 kl 15:14 av Skogsola »

Skogskunnig

  • Inlägg: 144
SV: Skogspraktikan - en bok om naturnära skogsbruk!
« Svar #32 skrivet: 01 maj-15 kl 09:27 »
Hur långt har skogen hunnit upp där du började för 35 år sen?
Hur mycket skog har du?

Lainde

  • Inlägg: 1132
  • Självverksam Skogsförvaltare
    • -
SV: Skogspraktikan - en bok om naturnära skogsbruk!
« Svar #33 skrivet: 09 maj-15 kl 15:54 »
Man behöver inte alls använda stora maskiner och göra få stora insatser bara för att man driver ett traditionellt skogsbruk. Tvärtom! Har man t.ex 10 ha skog så kan man med fördel göra 0,1 ha "kalhygge" varje år. Man utökar hygget varje år i takt med att självföryngringen kommer. Efter 100 år har man kommit runt hela fastigheten och kan börja om. :)

Funkar!.

Det är bara naturmuppar av idag som aldrig har hört, tvivlar om, eller tror sig ha "uppfunnit hjulet igen", när man pratar "luckhuggning".
Merparten av småtorparna här med sina långsmala skiften på 20-30 tunnland idkade flitigt den avverkningsformen ungefär fram till "avhästningen" i skogsbruket. samma med "flergångsgallring" och blädning.

Allt för att hushållera långsiktigt med skogen.

kretslopp

  • Inlägg: 2246
  • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
    • Småland
SV: Skogspraktikan - en bok om naturnära skogsbruk!
« Svar #34 skrivet: 07 mar-16 kl 15:08 »
Skogskunnig skriver att bandgående averkningsmaskin  är oprövat och fodrar breda vägar. Efter stormen Gudrun fans här flera runtomsvängande bandgrävmaskiner som blev utrustade med avverkningsagregat. Hos grannen gjorde dom också en gallring. Det blev inga djupa spår, det behövdes inte större vägar och dom var duktiga med att lägga virket i högar.
kretslopp

Skogskunnig

  • Inlägg: 144
SV: Skogspraktikan - en bok om naturnära skogsbruk!
« Svar #35 skrivet: 08 mar-16 kl 06:19 »
Mitt inlägg handlade om idén att lyfta ut hela träd på en kubikmeter eller mer, stående. Att man kan gallra eller slutavverka på vanligt vis med bandgående maskiner är inget nytt. Men grävare har andra nackdelar. Dom får inte köra på allmän väg hursomhelst. När dom svänger blir det rejäla skjuvskador i markytan. Osv.

Skogsola

  • Gäst
SV: Skogspraktikan - en bok om naturnära skogsbruk!
« Svar #36 skrivet: 08 mar-16 kl 16:09 »
 På myrmark och liknande går en grävare bra. Men det behövs inte stor sten under ett band förrän det blir en rätt så vinglig upplevelse.

Halte

  • Inlägg: 1106
    • Östergötland
SV: Skogspraktikan - en bok om naturnära skogsbruk!
« Svar #37 skrivet: 08 mar-16 kl 19:53 »
På myrmark och liknande går en grävare bra. Men det behövs inte stor sten under ett band förrän det blir en rätt så vinglig upplevelse.

Om man har en sådan här hjulgrävare ordnar det sig ändå.. :)
"Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla."
- Olof Palme

Skogsola

  • Gäst
SV: Skogspraktikan - en bok om naturnära skogsbruk!
« Svar #38 skrivet: 08 mar-16 kl 20:15 »
Den skulle å andra sidan kunna sparka ner sig rätt så djupt där det är blött.

Halte

  • Inlägg: 1106
    • Östergötland
SV: Skogspraktikan - en bok om naturnära skogsbruk!
« Svar #39 skrivet: 08 mar-16 kl 20:49 »
Den skulle å andra sidan kunna sparka ner sig rätt så djupt där det är blött.
Den reder sig nog..  ;D
https://m.youtube.com/watch?v=vN18gMLjlB8

Undrar om man kan få en sådan där för mina 60 000.. Hehe
"Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla."
- Olof Palme


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

765 gäster, 6 användare (1 dolda)
xaelanar, beekeepern, Ahlman, Banelinjen, Anders Flix

* Forum

* Om tidningen Åter



- Snubblade över tidningen på biblioteket häromdagen. Blev kvar till stängning och lånade till slut hem sista årgången. Så intressant läsning!
Både jag och min man har saknat en tidning med "mer djup" och mindre gloss. Kul att lära sig mer om intressanta, nödvändiga ämnen.
Även om tidningen är fin...
/Jeanette

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser