Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Övrigt om bygga & bo / SV: kyla på sommaren!?
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Idag kl. 18:41 »
Men jag har svårt att se något egentligt behov av ac-liknande lösningar i ett boningshus i det här landet. Har man bara sett till att solen inte lyser in genom fönstren så blir det ju inte så varmt. Nästan alla varma sommardagar följs av en svalare kväll/natt, och öppna fönster räcker oftast då för att få det behagligt i sovrummet. Jag fuskade som sagt och tog hjälp av fläkt en vecka -94, och jag sov nog i tält några nätter på 70-talet för att det var för varmt inne. Men det huset var inte så bra som de båda andra jag bott i sedan dess. Dock ej ett plåtskjul ;D
2
Vatten och avlopp / SV: Vattentemperaturen växlar i duschen
« Senaste inlägg av pepan skrivet Idag kl. 18:33 »
Prova att ta bort blandaren o rengör silkorgarna som sitter på ingående på blandaren, har du växlande tryck kan detta bero på att du inte har luft i hydrofontanken kolla vattenpelaren på tanken luften ska vara på ca halva
3
Risken finns nog att det sprids bakterier och virus i en tvättstuga redan idag med milda tvättmedel, låga temperaturer och vattenbesparande maskiner.

Härligt att komma efter en tvätt med nedspydda, nedskitna kläder från en som varit i Egypten på en liten uppfriskande semester ;D
4
Höns sökes / Brahmatupp sökes
« Senaste inlägg av Loiuse skrivet Idag kl. 17:54 »
Söker en brahmatupp till en orolig hönsflock. Ser gärna att han är nått år så han kan sätta dom kaxiga damerna på plats. Gärna guldsvartbandad men andra färger funkar också, tänkte dock låta dom ruva fram kycklingar så färgen spelar in. Kan åka en bit för rätt tupp så Gävleborg södra dalarna och ner till Stockholm är aktuellt. Skicka ett meddelande vid intresse  :)
5
Avjoniserat eller destillerat?
För frågeställningen är det lika relevant som frågan om man skall åka röd eller vit bil till Arlanda för att komma i tid till flyget.

Nej Nej Nej, metoden är en (o)ren bluff. Frågor på det?

//Anders G Jourhavande kemist, Produktutvecklare rengöringsmedel.
Tack Anders G!
Ren bluff. Det är vad jag och kemiingenjören här hemma trodde.
Hos mig väcker det många frågor, men de kanske inte skall ställas bara till dig.

Metoden verkar vara ett säkert sätt att sprida allsköns sjukdomsorganismer till alla som delar på en tvättstuga.
Kan jag som enskild medborgare (som inte själv drabbats), bidraga till att stoppa detta enorma bedrägeri?
6
Övrigt om bygga & bo / SV: Test för nytt byggande!?
« Senaste inlägg av malarmaster skrivet Idag kl. 17:21 »
OK du kanske har rätt om hur det är i övriga Sverige, jag utgick bara hur det är bland dom jag känner till här uppe och de flesta har gått från ved och någon enstaka från olja till jord/sjö värmepump och därmed ökat sin elförbrukning av bekvämlighetssjäl.
jag har själv skurit ner min elförbrukning med 75% jämfört med det första året jag bodde i huset,då fanns det direktverkande elelement men de åkte ut efter första vintern.
ersattes med luftburen elvärme kombinerad med vedkamin och det halverade räkningen. Senaste investeringen var en rejäl luftvärmepump för 3 år sedan och den halverade åter igen räkningen. det ihop med utbyte av glödlampor,numera enbart LED ger faktiskt behagliga elräkningar. Tilläggas skall att huset ökat med 10 m2 (vindsrum) och en inredd verkstad där luftburet system fortfarande finns,skall bytas ut mot en luft/luft värmepump till våren.
Ser jag hur det ser ut i kvarteret (Ca 10 hus) så har några anslutit sig till fjärrvärme,några har borrat bergvärme men de flesta liksom jag har investerat i luftvärmepumpar,några har vattenburna sådana. Vedeldning har alla slutat med,för dyrt att köpa ved och 1 har fortfarande oljepanna. den lär försvinna när gubben säljer och flyttar till hemmet.
Fjärrvärme har ju växt men jag tror att idag är värmepumpar i någon form det huvudsakliga utanför stadskärnorna.
Sverige har ju avvecklat flera reaktorer och fler skall stänga,strömmen lär nog räcka ändå i framtiden när solceller finns på alla hus.
7
Övrigt om bygga & bo / SV: Test för nytt byggande!?
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 17:03 »
På 50- och 60-talet ersattes gamla ved- och kokspannor med oljepannor. I slutet av 60-talet började man i stor skala installera direktverkande elvärme i snålt gjorda nybyggda hus, samt i äldre hus utan vattenburet värmesystem. Elpannor för att värma vattenburna system blev aktuella under oljekrisen 1973 och ännu mer efter den "lilla oljekrisen" i början av 80-talet, då eldningsoljan tillfälligt var dyr under några år.
Sen kom omregleringen av den svenska elmarknaden i mitten av 90-talet så att elpriserna steg kraftigt, och då var det många som gick över från el till ved- eller pelletseldning, och för den delen började det bli fart på värmepumpsmarknaden på allvar då. Strax efter millennieskiftet började värmepumpar bli så pass etablerad teknik och de värsta lycksökarna var borta ur branschen, så att fler och fler började våga sig på att installera sådana. I allmänhet luft/luft-värmepumpar i hus utan vattenburen värme, jord- och bergvärmepumpar i större eller nordligt belägna hus med vattenburen värme, luft/vatten på ställen där värmebehovet är mindre, kallperioder på vintrarna kortare, och inte minst där det av olika skäl är onormalt svårt eller dyrt att borra för bergvärme.

Lite på sidan av kan man notera frånluftsvärmepumpar som började användas tillsammans med mekanisk ventilation på 80-talet, framför allt för att producera tappvarmvatten, liksom olika solfångarlösningar.
Pellets har tidvis varit populärt (i synnerhet i hus som byggs billigt på spekulation med syfte att säljas nyckelfärdigt med maximal vinst), men många pelletsanläggningar har krånglat så mycket att de har slängts ut efter några få år och ersatts med antingen värmepump eller traditionell vedeldning. Konkurrensen på pelletsmarknaden fungerar också dåligt, så att på många håll i landet finns ingen priskonkurrens och pelletspriset sätts efter elpriset eller priserna hos det kommunala fjärrvärmebolaget.
8
Övrigt om bygga & bo / SV: Test för nytt byggande!?
« Senaste inlägg av ensamhet skrivet Idag kl. 16:50 »
massor har gått från direktverkande el till olika sorters värmepumpar. de flesta hus från 70 talet o framåt byggdes med direktverkande el. många bytte också ut oljepannan mot elpatron m.m.

OK du kanske har rätt om hur det är i övriga Sverige, jag utgick bara hur det är bland dom jag känner till här uppe och de flesta har gått från ved och någon enstaka från olja till jord/sjö värmepump och därmed ökat sin elförbrukning av bekvämlighetssjäl.
9
Övrigt om bygga & bo / SV: Test för nytt byggande!?
« Senaste inlägg av tropfrog skrivet Idag kl. 16:13 »
Men det spelar ingen roll TS Anser ju att hans hus lever upp till kraven😀. Är du utbildad eller?

Mvh
Magnus
10
Fordonsdrift / SV: Flygplansbränsle i bilar?
« Senaste inlägg av Gröfre Slissing skrivet Idag kl. 15:52 »
"Torbjörn!"
Nu blev jag nostalgisk! Min fader, (1901-1988) hade en så kallad "lättviktare" ; Blixt med Sachs-motor. Inget körkort behövdes i början, men han fick ta sedan.  Innan det blev helt förbjudet att köra, under kriget, fick han ransoneringskort för inköp av "X liter bensin eller lättbentyl!" Sålde efter faderns död, trots mitt eget intresse, maskinen till en god vän, som renoverade motorn och vid köpet erhöll min gode vän resterande ransoneringskort!
"Om", säger min gode vän", det skulle bli att jag säljer den, kommer du att då förtur!" Låter bra!

Hälsning!
G S
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser