Alternativ.nu

Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: Sommartorparn skrivet 08 nov-07 kl 08:16

Titel: Egna etiketter
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 08 nov-07 kl 08:16
Har designat egna etiketter för mina syltburkar och tryckt ut dem på datorn. Delvis för att det är så svårt att få bort köpta etiketter, delvis för att det är kul. Men sen gällde det ju att klistra på etiketterna. Jag har hittat två klistervarianter. Den ena som fäster väldigt bra, är att pensla mjölk på baksidan. Tyvärr blir det lite slabbigt. Den andra, som jag inte har så stor erfarenhet med än, är gummerade etiketter. Man hettar upp 6 msk vinäger och rör i 1 påse gelatin (och lite vaniljsocker ifall man tänker slicka på etiketterna). Sen penslar man på detta tunt. När det torkar blir det glansigt. När man sen ska använda etiketterna fuktar man dessa. Jag skulle tro att det är den bästa varianten, men vi får väl se.

Har ni några andra idéer?
Titel: Re:Egna etiketter
Skrivet av: hemmamamman skrivet 08 nov-07 kl 10:58
Jag är inte alls så avancerad när jag klistrar på etiketter på t ex glöggflaskor till julklappar. Jag använder vanlig genomskinlig tejp. :-[ Till mitt försvar får jag väl säga att det syns knappt och är lätt att ta bort när jag ska återvinna flaskan/burken.
Titel: Re:Egna etiketter
Skrivet av: hannaåsamuel skrivet 08 nov-07 kl 11:02
Limstift har vi till honungsburkarna. Garanterat lätt att tvätta av, men det kanske inte klarar en fuktig jordkällare. Annars har vi haft tejp, men det tycker jag är svårt att få bort
Hanna
Titel: Re:Egna etiketter
Skrivet av: Radar skrivet 08 nov-07 kl 11:37
Den andra, som jag inte har så stor erfarenhet med än, är gummerade etiketter. Man hettar upp 6 msk vinäger och rör i 1 påse gelatin (och lite vaniljsocker ifall man tänker slicka på etiketterna). Sen penslar man på detta tunt. När det torkar blir det glansigt. När man sen ska använda etiketterna fuktar man dessa. Jag skulle tro att det är den bästa varianten, men vi får väl se.


Hur pass besvärligt kan det vara att få bort dessa etiketter? Är det bara att blöta på dom igen?
Titel: Re:Egna etiketter
Skrivet av: kattenihatten skrivet 08 nov-07 kl 16:21
blanda vetemjöl och vatten alt. mjölk till en tapetklister liknande sörja. Det går utmärkt att limma papper med. Vi brukar även använda det till papiér machie.
Titel: Re:Egna etiketter
Skrivet av: koko skrivet 09 nov-07 kl 12:47
Mu vet jag inte om det fäster på glasburken, men man kan i alla fall få ett billigt och enkelt papperslim med en kall, kokt potatis. Väldigt miljövänligt limstift!
Titel: Re:Egna etiketter
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 09 nov-07 kl 13:01
Hur pass besvärligt kan det vara att få bort dessa etiketter? Är det bara att blöta på dom igen?

Det här ska visst vara frimärkslim. Bara att blöta.
Titel: SV: Egna etiketter
Skrivet av: silverjuggler skrivet 05 dec-17 kl 13:24
 Hallå!

Vad är de bästa tipsen i denna fråga? Vi behöver klistra kanske 500 etiketter på våra 250g-glasburkar med honung och vill förstås göra det maximalt miljövänligt.

Provade att pensla med mjölk nu, verkade inte funka. Våra burkar är runda, så det släpper lätt...

Här verkar det finnas bra tips: https://snappyliving.com/11-recipes-to-make-your-own-glue/

Men gelatin vill en ju icke köpa förstås, kan det fungera med pektin eller nån vegetarisk variant, typ Hemköps "veggel" med dextros, förtjockningsmedel, fruktkärnmjöl, div. 25 gel tro?
Titel: SV: Egna etiketter
Skrivet av: Alexn72 skrivet 05 dec-17 kl 13:31
En väldigt enkel variant som är superlätt att få bort är bara vatten och lite diskmedel.

Tåler inte mycket hantering dock.

Titel: SV: Egna etiketter
Skrivet av: von tratt skrivet 10 jan-18 kl 19:28
Hm, jag tänker på hur hårt en glömd torkad gurkskiva kan fastna. Någon borde undersöka gurk-klistrets potential.
Titel: SV: Egna etiketter
Skrivet av: Visionaryrealist skrivet 10 jan-18 kl 21:45
Hm, jag tänker på hur hårt en glömd torkad gurkskiva kan fastna. Någon borde undersöka gurk-klistrets potential.
Tomat sitter väl rätt bta också ;)

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Egna etiketter
Skrivet av: von tratt skrivet 12 jan-18 kl 02:50
Tomat sitter väl rätt bta också ;)

Postat med Alternativ.nu´s app ([url]http://Alternativ.nu[/url]´s app)


Verkligen! Men där finns risk för vanprydande missfärgning. Fast det kanske finns nästan färglösa sorter. Eller så matchar man med rödaktiga etiketter  8)

Förresten, om etiketten går hela vägen runt och överlappar behöver limmet inte fästa bra mot glas, bara papper mot papper.
Titel: SV: Egna etiketter
Skrivet av: Sandra P skrivet 12 jan-18 kl 10:04
Vi använder mjölk. Hade lite problem i början med att få det att fastna ordentligt, men nu har vi hittat ett bra system. Mjölk i en djuptallrik, lägg i etiketten, tryck ner hela under ytan och låt dra några sekunder sen klistra fast och torka bort överflödig mjölk med trasa som samtidigt trycker fast etiketten ordentligt. Sitter hur bra som helst och lätt att få loss med hjälp av vatten.
 Ibland etikerar vi runt hundra flaskor samtidigt, det går tom snabbare än med limstift och sitter bättre. Problemet vi har är att etiketterna möglar om dom står i jordkällaren. Funkar fint i torra miljöer, men inte där det är så fuktigt som det är där.
Titel: SV: Egna etiketter
Skrivet av: silverjuggler skrivet 02 apr-19 kl 20:07
Två år i rad har vi nu kört med kaseinlim, enligt det här receptet: https://svenska.yle.fi/artikel/2013/04/08/kaseinlim-lim-av-mjolk/

Fungerar hur bra som helst. Gött att man kan slicka av fingrarna när man står o kladdar också. Blir möjligen lite surt efter en tid i kylskåp, men fungerar ändå tror jag.

Vi har burkar nu där det suttit i över ett år.

Jag använder gummisnoddar för att få etiketterna att sitta kvar på runda honungsburkar, men redan efter några minuter går det att ta bort snoddarna.

Här är receptet i fulltext, "Johannas hemlagade lim", från Johanna Ahlskog och Leo Gammals:

Material:
kastrull
slev
decilitermått
teskedsmått
tratt
kaffefilter
glaskanna
gaffel eller liten visp
glasburk
pensel
etikett

Limrecept:
3 dl mjölk
1,5 tsk ättika
2,5 tsk bakpulver
3 tsk vatten + eventuellt litet mera vatten

Gör så här:

Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Ju lägre fetthalten är i mjölken, desto bättre blir kvaliteten på limmet.

Lyft mjölkkastrullen till bänken och rör i ättikan så att mjölken skär sig.

Låt stå tills mjölken skiktar sig i en vit massa och en gulaktig vätska, vassle. Det är den vita massan, kaseinet, som skall bli lim och vasslen är restprodukten. Vasslen kan man baka bröd på, syran gör att brödet får mer surdegskaraktär.

Häll den vita massan i kaffefiltret och låt ännu mer vassle rinna igenom.

Skrapa ner mjölkmassan i en ren glaskanna. Rör ut det i litet vatten.

Rör ihop bakpulvret med vattnet. Rör till sist ihop bakpulverlösningen med mjölkmassan.

När dom två reagerar med varandra kommer det att börja bubbla litet (det bildas koldioxid) och när det bubblat klart är limmet färdigt.

Häll limmet i en glasburk, gör en egen etikett och börja limma.

Hållbarheten är inte den bästa på det här limmet. Det håller sig ungefär lika länge som mjölken skulle ha stått sig.

Förvara limmet i kylskåp.