Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Visionaryrealist skrivet 06 okt-17 kl 19:20

Titel: Vill ha tips!
Skrivet av: Visionaryrealist skrivet 06 okt-17 kl 19:20
Har nu fått plocka druvor då dom börjar få mögel. Vill göra vin ikväll. Tror jag har allt jag behöver. Nån so m kan supporta?

(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171006/d7ba9ccfdb6bf0b7d930979a79e3d7c4.jpg)

Skickat från min SM-N9005 via Tapatalk

Titel: SV: Vill ha tips!
Skrivet av: Visionaryrealist skrivet 06 okt-17 kl 19:21
Vill göra ett rött och ett vitt vin. Ca 12%

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Vill ha tips!
Skrivet av: Visionaryrealist skrivet 06 okt-17 kl 19:41
Då det finns mögel tänker jag lät druvorna ligga i vinsvavla. Är det en bra idé förutom att nån tänker att det är gift. Hur länge?  Har massor av vingrejer. Funkar en påse som det står jässtopp H E202 E224. Är väl kaliumsorbat och vinsvavla


Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Vill ha tips!
Skrivet av: christelle skrivet 06 okt-17 kl 20:30
Personligen skulle jag inte brygga ett vin på mögeldammiga druvor.
Men.. på bryggforum.nu finns många tips för hemmabryggaren tex >>
https://www.bryggforum.nu//viewtopic.php?t=6032&postdays=0&postorder=asc&start=0 (https://www.bryggforum.nu//viewtopic.php?t=6032&postdays=0&postorder=asc&start=0)
Titel: SV: Vill ha tips!
Skrivet av: Visionaryrealist skrivet 06 okt-17 kl 20:42
Personligen skulle jag inte brygga ett vin på mögeldammiga druvor.
Men.. på bryggforum.nu finns många tips för hemmabryggaren tex >>
https://www.bryggforum.nu//viewtopic.php?t=6032&postdays=0&postorder=asc&start=0 (https://www.bryggforum.nu//viewtopic.php?t=6032&postdays=0&postorder=asc&start=0)
Nä set är klart man inte vill. Men om man nu har massa såna druvor.... vad gör man.


Skickat från min SM-N9005 via Tapatalk

Titel: SV: Vill ha tips!
Skrivet av: Visionaryrealist skrivet 06 okt-17 kl 21:31
Nä set är klart man inte vill. Men om man nu har massa såna druvor.... vad gör man.


Skickat från min SM-N9005 via Tapatalk
Men tack ändå!

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Vill ha tips!
Skrivet av: Visionaryrealist skrivet 06 okt-17 kl 23:36
Det blev 10kg druvmos. Satt 2g vinsvavla i. Idén är att låta det stå två dar och röra lite och lufta. Sen i med jästnärsalt och vinjäst.

Nån som tycker jag tänker fel eller har andra idéer eller förslag.

Tog ett glas vin och glömde helt att möta sockerhalten. Är det värt att göra nu? Måste ju då sila ur ren saft antar jag.

Gjorde mycket vin förr men måste ha förträngt allt jag lärde mig då ;)

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)
Titel: SV: Vill ha tips!
Skrivet av: Radar skrivet 07 okt-17 kl 13:51
 Att använda sig av råvaror som börjat mögla tror jag inte är någon bra idé. Förutom att det kan ge konstiga bismaker finns risken att, som du nämner, det kan utvecklas giftiga saker.
Kanske någon som är mer insatt i kemin ser det här och kan säga om det är värt att fortsätta det här projektet. Kanske det går rädda genom att koka allting några minuter.

Eftersom man inte vet vilken sorts druvor det handlar om är nog enda sättet att ta ett prov och mäta hur sött det är. Efter ett par dygn borde det ha börjat safta sig och det bör inte vara några större problem att hälla av någon dl.

Påsen med jässtopp ska du inte använda förrän det har jäst färdigt. Annars dödas jästen och effekten sitter i under lång tid.
Titel: SV: Vill ha tips!
Skrivet av: Berberis skrivet 07 okt-17 kl 19:24
Då det finns mögel tänker jag lät druvorna ligga i vinsvavla. Är det en bra idé förutom att nån tänker att det är gift. Hur länge?  Har massor av vingrejer. Funkar en påse som det står jässtopp H E202 E224. Är väl kaliumsorbat och vinsvavla


Postat med Alternativ.nu´s app ([url]http://Alternativ.nu[/url]´s app)

Svavel är ett gift, ja.
Men svavel är också en gas: det mesta försvinner snart.
Titel: SV: Vill ha tips!
Skrivet av: Visionaryrealist skrivet 07 okt-17 kl 20:01
Jag har självklart rensat allt och sköljt först. Druvor små av nån baltisk variant.

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Vill ha tips!
Skrivet av: Radar skrivet 08 okt-17 kl 13:24


Svavel är ett gift, ja.
Men svavel är också en gas: det mesta försvinner snart.

Svavel och vinsvavla är inte samma sak.
Vinsvavla är kaliumpyrosulfit eller Kaliumdisulfit.

"Kaliumdisulfit, är ett vitt kristallint pulver med en stickande svavellukt. Den huvudsakliga användningen är som antioxidant eller kemiskt steriliseringsmedel.

Kemisk formel: K2S2O5
Densitet: 2,34 g/cm³
Smältpunkt: 190 °C
Molarmassa: 222,32 g/mol
"
Titel: SV: Vill ha tips!
Skrivet av: Berberis skrivet 08 okt-17 kl 14:20

Svavel och vinsvavla är inte samma sak.
Vinsvavla är kaliumpyrosulfit eller Kaliumdisulfit.

"Kaliumdisulfit, är ett vitt kristallint pulver med en stickande svavellukt. Den huvudsakliga användningen är som antioxidant eller kemiskt steriliseringsmedel.

Kemisk formel: K2S2O5
Densitet: 2,34 g/cm³
Smältpunkt: 190 °C
Molarmassa: 222,32 g/mol
"
Tack Radar. Du är en pärla.
Men vad kan sägas om vinsvavlets eventuella farlighet, alltså det som en del människor är så rädda för?
Själv skulle jag säga att vinsvavla, använt med förstånd och med måtta, är ofarligt.
Och betydligt mindre farligt än alternativet förstört vin.
Titel: SV: Vill ha tips!
Skrivet av: kurt skrivet 08 okt-17 kl 14:56
Det är ju inte vanligt att folk dör pga överkänslighet mot sulfiter, men det är ju inte trevligt med en kraftig allergisk reaktion

http://www.allergia.se/lagrat-vin-battre-for-vinallergiker/ (http://www.allergia.se/lagrat-vin-battre-for-vinallergiker/)
Titel: SV: Vill ha tips!
Skrivet av: Visionaryrealist skrivet 09 okt-17 kl 02:08
Ja nu frågar jag ju om hur jag skall lyckas göra vin. Vill inte veta vad alla tror är giftigt för då dör jag i förtid av uttråkning.

Som jag förstår det används vinsvavla för att döda av jästsvamp och bakterier i fruktmoset. 1-2gram per 10kg om jag inte minns fel. Det kan sedan delvis luftas bort. Men jästen kan också klara en viss mängd och utvecklas.

Att sen använda vinsvavla vid buteljering har är väl för att klara lagring på lång sikt men dit har jag inte kommit än.

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Vill ha tips!
Skrivet av: Radar skrivet 09 okt-17 kl 10:50
Av vad jag förstår borde det vara någon sort av vad som brukar kallas staketdruva som du har. Jag har inte hittat någon uppgift om hur mycket socker de innehåller.
Min gissning är att de är jämförbara med vinbär. Så att följa något recept med dessa tror jag kan vara något att gå på.
Titel: SV: Vill ha tips!
Skrivet av: Berberis skrivet 09 okt-17 kl 17:13
Dina druvor ser ut som om de kanske skulle heta Zilga.
Man får munnen full med kärnor. Mycket söta.
Titel: SV: Vill ha tips!
Skrivet av: Visionaryrealist skrivet 10 okt-17 kl 00:44
Japp. Mycket kärnor och söta med mycket fyllig smak. Sen är det lite av en annan sort också.

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Vill ha tips!
Skrivet av: Radar skrivet 20 okt-17 kl 16:29
Hur går det med druvorna?
Titel: SV: Vill ha tips!
Skrivet av: Visionaryrealist skrivet 22 okt-17 kl 16:34
Jodå. Det gick fint. Silat bort frukt. Slg på socker och vatten. Det jäser fint!
Men.... tappade  kollen på sockerhalten. Så det är bara att hoppas att blir nått vettigt. Får köra på känn när det fått stå ett tag antar.

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Vill ha tips!
Skrivet av: Visionaryrealist skrivet 27 dec-17 kl 18:04
Ha glömt dom. Jag tappade av frukt efter nån vecka. Sen stått. Smakade nu. Är nog svagt...  men.... vilken skön smak!!!!

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)

Titel: SV: Vill ha tips!
Skrivet av: Visionaryrealist skrivet 27 dec-17 kl 18:05
Helt kristallklart!(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171227/295d92ca4bb0266c2196a844d5a690e4.jpg)

Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)