Alternativ.nu

Djur => Grisar => Ämnet startat av: Brukspatronen skrivet 18 apr-12 kl 12:27

Titel: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Brukspatronen skrivet 18 apr-12 kl 12:27
Halloj!
Kommer snart att få ett par smågrisar som jag ska föda upp till slakt i höst. På min arbetsplats har jag tillgång till massa svinn som jag tänkt föda dom på. Hade tänkt mig kokt potatis som basföda men även ge dom frukt, mejerivaror, ägg osv. Räcker detta för att ge dom en fullvärdig kost eller måste man kompletera med något köpefoder?
/Niklas
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Brukspatronen skrivet 18 apr-12 kl 22:15
Ingen?
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 18 apr-12 kl 22:25
Om du söker här på forumet hittar du massor av trådar om detta. Det är inte tillåtet att ge grisar matrester hur som helst. Du får inte ge animalieprodukter till grisarna.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Henrik Uddemar skrivet 18 apr-12 kl 22:49
Det är inte tillåtet att ge grisar matrester hur som helst.
På ett forum om självhushållning kanske vi kan få slippa sådana här kommentarer.

Svar på din fråga.
Ja det går alldeles utmärkt att föda grisar på utgången mat från butiker. Har en kompis som fött upp grisar på det sättet i ett par år.
Grisen kan äta samma mat som du gör, ha det som utgångspunkt.
I övrigt kräver dom inte så mycket när det gäller mat, så länge det är mycket så mår dom bra.
Sen ska dom förstås ha mycket och fräscht vatten också.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: ieenilorac skrivet 18 apr-12 kl 22:58
På ett forum om självhushållning kanske vi kan få slippa sådana här kommentarer.
Om man väljer att bryta mot reglerna, så bör det vara ett medvetet val. Och man bör veta att man inte ska tala högt om det.

Folk är onödigt naiva, det är korkat att åka dit för att man inte vet vilka regler som gäller. Oavsett om man följer dem eller inte. Man behöver ju inte vara korkad bara för att man vill kalla sig självhushållare...

Det händer att jag bryter mot diverse regler, men då är jag klok nog att inte berätta det för hela världen.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Existens? skrivet 18 apr-12 kl 23:07
På ett forum om självhushållning kanske vi kan få slippa sådana här kommentarer.

Svar på din fråga.
Ja det går alldeles utmärkt att föda grisar på utgången mat från butiker. Har en kompis som fött upp grisar på det sättet i ett par år.
Grisen kan äta samma mat som du gör, ha det som utgångspunkt.
I övrigt kräver dom inte så mycket när det gäller mat, så länge det är mycket så mår dom bra.
Sen ska dom förstås ha mycket och fräscht vatten också.

Varför ska självhushållare ha en gräddfil och tillåtas sprida sjukdomar som den proffessionella uppfödningen kämpar för att hålla sverige fritt från.

Svinpest och salmonella, för att ta två enkla exempel på sjukdomar som åtminstone jag är glad att vi slipper i större omfattning.
Svinpesten kan du bland annat få från okontrollerat importkött som ges till grisar via t.ex korv.
Salmonella via import ägg.

Man kan om man vill utfodra grisar med lite vegetabilier som dom kan få för sysselsättningens skull.
I övrigt ska dom ha fullgott grisfoder.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Trollmor skrivet 18 apr-12 kl 23:19
Man behöver ju inte vara korkad bara för att man vill kalla sig självhushållare...
Bra sagt!  ;D

Anledningen till förbudet är att det finns folk som slarvar.  Men att ge grisen av "våra egna matrester" går ju bra rent biologiskt - OM du tar 200 % reda på varifrån resterna kommer som du ger din gris!

Existens?, vad är "fullgott grisfoder"?

 
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Existens? skrivet 19 apr-12 kl 07:19
Existens?, vad är "fullgott grisfoder"?

Ett fullgott grisfoder är ett som har rätt balans mellan energi och protein. Det gäller alla slags djur att man ska ha rätt fördelning mellan detta för att dom ska må bra och växa bra. 
För grisar är kvoten minst 10. Dvs har man ett energiinnehåll i fodret på 11 Mj, så ska det finnas minst 110 g smältbart protein. Färdigfoder har oftast uppåt 130 g protein. ( per kilo foder )
Ger man t.ex enbart spannmål så får man en kvot på  6-7 eftersom spannmål innehåller runt 11 Mj energi och ca 70 g protein.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Skytten skrivet 19 apr-12 kl 07:34
Grisar kan växa upp på så kallat matavfall, som egentligen tom vi skulle kunna äta rent näringsmässigt. Den foderstat  som rekommenderas för grisuppfödare, är sådan att grisen växer snabbt. Proteinhalten behöver inte vara optimal. Jag menar då optimalt för grisuppfödaren och ekonomin kring grisuppfödning. En gris far absolut inte det minsta illa av annan mat, troligen mår den bara bättre. Det finns en del lagstiftning också, som försvårar för alternativ till kommersilellt färdigfoder.

De som har minnen från 50-talet minns säkert hur bra hushållsgrisen mådde på sina "skulor", och då man då behövde mer av grisen än vad som är vanligt idag, skulle den väga minst 100 Kg.


Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Existens? skrivet 19 apr-12 kl 08:33
Man hade en helt annan kunskap om djur förr, och dessutom är foderstaten för grisar väl känd redan om man tittar i lantbruksböcker från 40-talet. Och den är densamma idag.

Idag skaffar alla möjliga grisar av olika orsaker och tänker att dom ska ge grisen ett 'bättre' liv. Men kunskapen om vad som behövs för att djuren ska må bra är det inte lika väl ställt med. Så därför undviker jag att ge råd om att grisar minsann mår bra på lite potatisskal, så slipper kanske åtminstone nån gris svälta ihjäl på grund av att ägaren har fått en helt felaktig bild av vad den behöver. Förhoppningsvis tas åtminstone lite av det man skriver om djurs näringsbehov tillvara, och sen kan ju var och en komplettera med lite frukt och grönt.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Skytten skrivet 19 apr-12 kl 09:19
Det är nog så att mortaliteten bland grisar växer med besättningen. Annars är det helt rätt att man bör sätta sig in i de problem som det kan innebära att hålla djur.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Brukspatronen skrivet 19 apr-12 kl 19:42
Ok, tack för svar! Hettade till lite här känner jag :) Sammanfattningsvis skulle jag tolka det så här: Det går utmärkt (om man inte tror att en gris äter som en höna) men är olagligt.

Det kommer att röra sig om två slaktgrisar som enbart är för husbehov så det känns inte som att det kommer vara nån smittrisk om jag matar dom med butikssvinn. Jag tänker mig inte ge dessa något kött utan det animaliska de ska få är (svenska) mejeriprodukter och ägg.

Avslutningsvis så håller jag väl detta hemligt utanför denna tråd :)
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Skytten skrivet 19 apr-12 kl 20:51
Helt rätt du vet vad du äter!  Om du eller jag sitter vid köksbordet med en tallrik med mat, och har tagit lite för mycket, kan vi trycka ner det och må dåligt pga mängden, inte maten. Hur i hela friden skulle denna mat vara farlig för din gris? Du uppskjuter din måltid och tar en bit skinka senare.

Storköksmat, butiksrester är i princip riskfria, samma sak, om någon köpt det, haft det i kylskåp en eller två dagar är det människoföda, men inte grisföda?
Dessa bestämmelser ger ett intryck av att mat i omlopp är farlig, alltså skaffa hushållsgris.
Grisar äter allt, bökar i jord, utan att detta är olagligt, det får finnas gränser på vansinnet, och jag har inget emot nyttig civil olydnad.

Vi slänger alltför mycket, grisar och höns är underbara på att hjälpa oss ta vara på mer.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Existens? skrivet 19 apr-12 kl 22:00
Men att det finns sjukdomar som kan smitta en gris men är ofarliga för människan lär det ju inte vara nåt tvivel om iofs.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Henrik Uddemar skrivet 19 apr-12 kl 22:52
Varför ska självhushållare ha en gräddfil och tillåtas sprida sjukdomar som den proffessionella uppfödningen kämpar för att hålla sverige fritt från.

Svinpest och salmonella, för att ta två enkla exempel på sjukdomar som åtminstone jag är glad att vi slipper i större omfattning.
Svinpesten kan du bland annat få från okontrollerat importkött som ges till grisar via t.ex korv.
Salmonella via import ägg.

Man kan om man vill utfodra grisar med lite vegetabilier som dom kan få för sysselsättningens skull.
I övrigt ska dom ha fullgott grisfoder.
Först och främst så handlar det om små besättningar, inte sällan som i fallet som trådskaparen nämnt grisar som slaktas efter några månader så spridningsrisken för smittor är minimal eller till och med obefintlig.
För det andra slängs makalösa mängder mat bara för att bäst föredatum passerats.
Mitt samvete känns renare om den utgångna maten ges till grisar än hamnar i komposten.

Vad gäller dina exempel så är det en etisk och moralisk fråga att ge kött (kött-produkter) till grisar. Jag gör inte det och vill tro att inte heller andra gör det.
Ägg har jag aldrig sett några importerade i affär, kanske säljs sådana direkt till livsmedelsindustri och storkök.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Existens? skrivet 20 apr-12 kl 08:33
Först och främst så handlar det om små besättningar, inte sällan som i fallet som trådskaparen nämnt grisar som slaktas efter några månader så spridningsrisken för smittor är minimal eller till och med obefintlig.
För det andra slängs makalösa mängder mat bara för att bäst föredatum passerats.
Mitt samvete känns renare om den utgångna maten ges till grisar än hamnar i komposten.

Vad gäller dina exempel så är det en etisk och moralisk fråga att ge kött (kött-produkter) till grisar. Jag gör inte det och vill tro att inte heller andra gör det.
Ägg har jag aldrig sett några importerade i affär, kanske säljs sådana direkt till livsmedelsindustri och storkök.

Jag bryr mig egentligen inte om vad folk ger sina grisar, så länge djuren mår bra och inte svälter. Men det blir lite komiskt när folk säger att det ju är ok att ge matavfall som man vet är svenskt, för det är ju friskt.

Jaha.. hur kommer det sig att det är friskt då?

Jo, beroende på att de stora besättningarna lägger ner mycket tid kraft och pengar på att hålla sjukdomar borta. Att vara med i den svenska salmonellakontrollen är inte direkt nån semester.. Vilket har lett till att vi har unikt friska djur i sverige.
Då blir det lite trist att en massa som håller några enstaka grisar anser sig ha rätt att bryta mot alla regler och göra som de vill, och sen dessutom hänvisar till att matresterna är svenska och därmed friska.
Och jodå, importägg finns det gott om inom grossistleden och ut till småaffärer. Dock har det minskat nu eftersom man satt hårt mot hårt gällande burhönsen i europa.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Trollmor skrivet 20 apr-12 kl 09:10
Att det finns sjukdomar som kan smitta en gris men är ofarliga för människan lär det ju inte vara nåt tvivel om.
Rätt.  Svinpest är en, och den lär drabba även om grisen inte är fullvuxen eller ens "slaktmogen"?

Mitt samvete känns renare om den utgångna maten ges till grisar än hamnar i komposten.

Vad gäller dina exempel så är det en etisk och moralisk fråga att ge kött (kött-produkter) till grisar. Jag gör inte det och vill tro att inte heller andra gör det.
Jag får inte dessa två meningar att gå ihop.  Att lägga grismat i komposten ser jag som slöseri, om man har gris, men vari ligger det etiska, och var finns det moraliska när det gäller kött till grisar?  (De äter ju smådjur hej vilt om de får chansen att böka i jorden.)
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Henrik Uddemar skrivet 21 apr-12 kl 10:31
Jag får inte dessa två meningar att gå ihop.  Att lägga grismat i komposten ser jag som slöseri, om man har gris, men vari ligger det etiska, och var finns det moraliska när det gäller kött till grisar?  (De äter ju smådjur hej vilt om de får chansen att böka i jorden.)

Jag har ju naturligtvis min moral och andra har sin.
För att faktiskt svara på frågan krävs ett ganska långt utlägg men jag ska försöka fatta mig kort.
Jag tycker (min moral och etik säger) att man inte ska utfodra djur med sina artfränder.
Jag tycker också, efter fostran och utbildning att man inte bör ge djuren "kött" rätt och slätt.
För att ta ett exempel;
Jag besökte en man som har vildsvin, i hagen bredvid grisarna gick tre gamla tackor.
Han kommenterade tackorna med något i stil med (ej ordagrant) att dom var så gamla att dom varken dög till avel eller mat men att man kunde/borde slakta dem och ge till grisarna.
Jag blev ganska snopen över den kommentaren men enligt hans sätt att se på det (hans moral) så var det ett bra sätt att bli av med de tre gamla tackorna på.
Mao, moralen är olika.

Sen är jag inte nödvändigtvis benhård i alla händelser, låt säga att jag får tag på en massa ärtsoppa från en butik. Hellre ruckar jag på mina värderingar och ger det till grisar än låter det förfaras.

När det gäller charkprodukter (korv, pålägg, leverpastej osv)  så tycker jag att det är rimligt att ge det till hönsen, men jag förstår om inte alla håller med mig.

Överblivet och utgånget kött från butik har jag funderat en del på hur man skulle kunna ta om hand.
Jag vill tro att fiskodling och kräftor skulle kunna fungera till det men jag har å andra sidan inte provat.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Trollmor skrivet 21 apr-12 kl 10:41
OK, då förstår jag bättre, och håller med om i stort sett allt du skrev.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 21 apr-12 kl 11:02
Jag förstår verkligen inte varför det skulle vara fel att utfodra ett djur med en artfrände. Jag har många gånger matat höns med kycklingrester. Det kanske är off topic, men om någon orkar får någon gärna förklara.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Jonte76 skrivet 21 apr-12 kl 11:10
     Har dom sista åren sett fler o fler Vildsvins spår vid  komunens sopptipp Vad tror ni Dom äter  ?         det är väl i så fall en stor smitto risk med allt det blandade kompost avfallet  som legat  där ..  om några grisar i hemmen skulle få några små rester kan vel inte vara nån stor smittrisk ?
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 21 apr-12 kl 11:13
Jag förstår verkligen inte varför det skulle vara fel att utfodra ett djur med en artfrände. Jag har många gånger matat höns med kycklingrester. Det kanske är off topic, men om någon orkar får någon gärna förklara.

Galna kosjukan uppstod på det sättet, till exempel. Och man riskerar föröka upp artspecifika sjukdomar.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Henrik Penrik Filivilivenrik skrivet 21 apr-12 kl 11:14
Galna kosjukan uppstod på det sättet, till exempel. Och man riskerar föröka upp artspecifika sjukdomar.

Men om man tar bort sjukdomsrisken ur ekvationen?
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: sɹǝpuɐ skrivet 21 apr-12 kl 11:38
Men om man tar bort sjukdomsrisken ur ekvationen?

Om man tar bort problemen med att göra djur till kannibaler är det inga problem kvar. Utöver de tabun vi som människor genom årtusenden skaffat oss, av mycket goda skäl.

Att låta ett djur äta av en artfrände ökar risken för smittspridning enormt. Parasiter, prioner och annat, liksom ansamling av gifter. Det fungerar som en enormt kraftig förstärkare av risker och kan framkalla märkliga sjukdomar i friska besättningar.

Man trodde ett tag att man kunde ta döda kossor och bryta ner dem till de minsta proteinmolekylerna, och sedan använda det för att utfodra andra kossor. Det gick inte, det var så prioner spreds. Galna kosjukan som nämns ovan.

Att äta köttätare är inte problemfritt. Hund och katt. Människa. Men i en del kulturer även gris. En del tabun är inte irrationella.

Att byta djurgrupp kan hjälpa en del. Fisk, däggdjur respektive fågel. Det finns färre sjukdomar som kan överföras då. Att byta till ett annat rike via kompost och odling är bättre.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: skiesabove skrivet 28 apr-12 kl 17:31
Att äta gris som fått äta gris som fått äta gris är inget jag skulle göra frivilligt.

PCB, DDT, etc...

Samma med säl. Ingen bra mat längre.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Existens? skrivet 28 apr-12 kl 18:07
Hur ofta äter man säl som ätit andra sälar??

Jag minns knappt när jag hade ens engångs-säl på menyn sist.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Trollmor skrivet 28 apr-12 kl 18:12
Jag tror Skiesabove menade anrikningen av diverse ohälsosamma substanser som inte går ur kretsloppet i första taget.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: skiesabove skrivet 28 apr-12 kl 18:15
Säl är topp-predatorer. De äter fisk som ätit fisk som ätit fisk.

Ja, jag syftar på anrikningen av fettlösliga gifter.

Hur ofta äter man säl som ätit andra sälar??

Jag minns knappt när jag hade ens engångs-säl på menyn sist.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Fru Jansson skrivet 28 apr-12 kl 18:24
Om man nu ska återgå till trådstartarens fråga, så handlade det ju mer om att hon var intresserad av att ge sina grisar ett bra liv, och undrade om de mår bra på matrester. Och senare ett förtydligande om att de inte kommer att utfodras med kött. Så, näringsmässigt, är det ok? Smittspridningsmässigt, är det ok? Vilka för och nackdelar finns? Vad bör man tänka på om man har tillgång till matrester?
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Existens? skrivet 28 apr-12 kl 18:36
Ger man då inte kött, så blir det alltså sallad och sånt kvar. Grisar är liksom vi inte idisslare utan enkelmagade djur och kan inte tillgodogöra sig sån näring i nån större omfattning. Dom måste ha mer protein, åtminstone om man vill att dom ska växa hyfsat.  men det är ju ett utmärkt tilltugg och tidsfördriv.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: skiesabove skrivet 28 apr-12 kl 18:43
Det blir väl en hel del bröd också.

En kvot på 10:1 är inte svår att uppnå, det klarar de flesta kaninfoder. Lusern har högre kvot än så.

Frågan är ju vad för sorts protein en gris mår bäst av? Vad äter vildsvin?
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Existens? skrivet 28 apr-12 kl 19:01
Det är just det som är kruxet, att ha ett protein som passar djuret. Vildsvin tar ju gärna mask och smådjur om de kan.
Mina tabeller är tillräckligt gamla för att köttmjöl och fiskmjöl ska stå med som foder till gris, båda ligger runt 620 gram smältbart protein per kg foder.  Soja 400 gr, spannmål runt 80 gr. Rå potatis 6 gr. *köksavfall*, vad dom nu menar med det, ca 40 gr, sämre än ren spannmål alltså.  Luzern finns inte med, men klöver ligger på 20 gr.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Trollmor skrivet 28 apr-12 kl 19:52
Måste man rata även t ex fisk?  Fågel?  Ägg?  Ost ... 

Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Skytten skrivet 28 apr-12 kl 19:54
Inget vildsvin bryt sig om näringstabeller. Inget djur i naturen räknar på foderstat, de skaffar sig den. Att de ökar i antal, kan bero på många saker, men mild vinter och gott om bra mat.  Jagas vildsvin, blir nettot för oss människor bra, de "BÖKAR UPP" mindre än de serverar fläsk.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Torptomten skrivet 28 apr-12 kl 22:25
(:)
 Det är inte för nöjets skull som  SJV  har förbjudit annemalier i grismat.  Det finns mycket som kan " smitta" mellan olika slags djur och ännu mer som kan smitta inom arterna. Människa och gris ligger dessutom  inte långt från varandra ur smittskyddssynpunkt.
Livsmedelsverket var före SJV med bestämmelser om vad slaktsvin får äta, på goda grunder.
Det kan väl inte vara så embarmeligt svårt, att fatta och ta lärdom av, att svinpest-utbrottet i Stor Brittanen, för några år sedan och som drabbade mycket stora delar av svinuppfödningen där, orsakades av en skolpojkes enda bortslängd men halvätna sandwich.
Det var kokt skinka på den mackan.  Den låg några dagar (två, tror jag det var) i hagen innan grisarna kom dit och under tiden blev det bakterie tillväxt - med numera världskänt resultat. (:)
 
Att vara alternativ trodde jag, inte innebar att man kopplade ur både intellekt och sund rättsuppfattning.
Existens? och andra som försöker stadga upp diskunionen här, i denna tråd, har mitt fulla stöd!  :D 
Att informera om gällande lagar är, anser jag, en av forumets viktiga uppgifter  o:) - och inget som man , kanske av sårad prestige, skall undanbe sig!!!
Kanske någon borde tänka över möjligheten att be om ursäkt?

Jag tror också, att det framgår av mitt exempel ovan, vilket är hämtat ur verkligheten, varför man inte skall utfodra med artfränder!

 Med vanligtvis vänliga hälsningar! / Tt
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 28 apr-12 kl 23:07
Sen kan man ifrågasätta nyttan med att föda upp ett djur som kräver så specifika proteiner till mat överhuvudtaget. En självhushållares ambition borde vara att hushålla med resurser och därför utfodra sina djur med grovfoder. De små mängder matrester som hushållet producerar kan ges till en arbetande hund/katt eller eventuellt en hönsflock. 
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Trollmor skrivet 29 apr-12 kl 09:04
Det hjälpte alltså inte att skinkan var KOKT?

Jag tycker att Strumpa ska ha stort beröm för att vilja ta tillvara bortkastad mat från ett lokalt företag, och för att ha ställt frågan!  Om det är mycket svinn borde ju själva näringen räcka?  Går det att få full koll på varifrån alla råvarorna kommer till Strumpas arbetsplats?  Jag får en sån otäck känsla av att vi här har att göra med de negativa följderna av det idoga transporterandet av levande djur och alla slags produkter härs och tvärs i både Sverige och Europa.

Jag undrar om inte lagen är skriven för att vara enkel att bedöma?  Jag kommer att tänka på förbudet mot att tatuera registreringsnumret på husdjur därför  att det inte  går fort nog att läsa av i ett stort slakteri.  Vi som slaktar hemma har ju full koll på var varje individ är född ...  Och om Strumpa nu kan prata med sina arbetskamrater, kanske hän kan få lika god koll på varifrån exempelvis äggen kommer som används i pannkakan.

Rent biologiska äter grisar och höns ungefär samma sorts mat som vi: blandkost.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Torptomten skrivet 29 apr-12 kl 10:13
Det hjälpte inte att skinkan var preparerad med koksalt och saltpeter och kokt.  Bakterierna kom till skinkan efter detta, kanske med fågelträck kanske fanns de på marken, kanske en räv eller grävling spritt dem innan mackan låg där. Nej vi vet inte det exakt.  Men att ge kött från fågel, däggdjur och i viss mån fisk till grisar är ett risktagande som är förbjudet.

Att sedan förbudet skulle kunna utformas mer smidigt, kan jag hålla med om.  Det jag är oförstående inför är att man skaffar sig en åsikt, innan man tagit reda på fakta, och dessutom föraktar dem som levererar relevant fakta.

Att grisar i vilt tillstånd äter diverse levande och döda djur bekräftar bara, menar jag, att bakterierna har anpassat sig till detta. Alltså för att bryta smitt-vägen får man avdöda födans bakterier innan grisen får fodret. Men det går inte att avdöda preoner (felveckat protein) som bla leder till galna-ko-sjukan och motsvarande sjukdomar hos andra däggdjur. 

Att själv ge sin egen arbetsgris - inte slaktsvin - hemfångad fisk som kokts och utfodras på ett hygieniskt rätt sätt, borde med mitt synsätt, vara möjligt men är dock förbjudet.  Troligen för att det är lättare att övervaka förbudet om inga undantag finns. '
Definition:  Med arbetsgris avses gris som hålls för att markbereda, eller söka tryffel, alternativt skydda småboskap och vakta gården.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Torptomten skrivet 29 apr-12 kl 10:30
För att få ett bra ekologiskt och veganskt foder - utan soja - till växande slaktsvin skulle man behöva ge ca 7/10-delar av en krossad eller grovtmalen sädesblandning.  Sädesblandningen består då av vete, korn, havre i lika delar.
De återstående 3/10-delarna skulle bestå av lika delar grovmalda gula ärtor, rapsfrökaka, linfrökaka och hampfrökaka.
Det senare går inta att få tag på. Tillsvidare får man ersätta det med foderjäst.  Givetvis mineralfoder och foderkalk också.

Detta blir dock en ganska dyr kost!

H/Tt
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Existens? skrivet 29 apr-12 kl 10:36
För att få ett bra ekologiskt och veganskt foder - utan soja - till växande slaktsvin skulle man behöva ge ca 7/10-delar av en krossad eller grovtmalen sädesblandning.  Sädesblandningen består då av vete, korn, havre i lika delar.
De återstående 3/10-delarna skulle bestå av lika delar grovmalda gula ärtor, rapsfrökaka, linfrökaka och hampfrökaka.
Det senare går inta att få tag på. Tillsvidare får man ersätta det med foderjäst.  Givetvis mineralfoder och foderkalk också.

Detta blir dock en ganska dyr kost!

H/Tt

Fast det är ungefär den blandningen i många färdiga foder numera. Undantaget lin och hampa då.. Ärtor kommer mer och mer för att ersätta sojan, i takt med att det kommer fram odlingssäkrare ärt-sorter.

Vad gäller regler och att dom uppfattas som fyrkantiga, så är det nog tyvärr ett måste för att passa den mänskliga naturen. Finns det undantag och tolkningsmöjligheter, så tolkas det alltid längre och längre, tills man har en galnakosjuka igen.
Frågorna här på forumet visar ju detta fenomen tydligt.. * Va!? , vad är det för konstig regel, den kan väl inte gälla mig, det måste ju finnas undantag?*
Det krävs ständigt undantag för att man är liten, medan man förutsätter att alla stora djurägare följer varje regel till punkt och pricka.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Torptomten skrivet 29 apr-12 kl 10:37
Ur smittskydds synpunkt och näringsmässigt är olika mejerivaror som håller sådan standard att vi själva skulle vilja äta dem högvärdig eller utmärkt grismat./Tt
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Trollmor skrivet 29 apr-12 kl 10:42
Ja, och ägg vet vi ju att vi ska koka.  Så sker väl i alla restauranger?

Det hjälpte inte att skinkan var preparerad med koksalt och saltpeter och kokt.  Bakterierna kom till skinkan efter detta, kanske med fågelträck kanske fanns de på marken, kanske en räv eller grävling spritt dem innan mackan låg där. Nej vi vet inte det exakt.  Men att ge kött från fågel, däggdjur och i viss mån fisk till grisar är ett risktagande som är förbjudet.
Då undrar jag hur man ska kunna skydda en gris från sådant?  Dessa bakterier kan således föröka sig i vilket kött som än råkar ligga på marken i en i övrigt "ren" grishage?  Och komma dit med vilda djur?

Klart att man ger grisarna maten i någon sorts hoar, och att ställa dem under tak är ju jämförelsevis lätt.  Men hur hindrar man en gris från att äta ett "mumsigt" halvruttet råttkadaver som en förbipasserande fågel har bajsat på, kanske utan att ens landa?

Är nästa steg i lagstiftningen då att förbjuda all hållning av grisar med utevistelse?  :o

Skulle inte var olikt svenska myndigheter, men nog uppkommer då andra risker som måste vara värre för både grisarna och oss som tänker använda deras arbetskraft och/eller kött?

Som jag uppfattar det är det hela tiden en avvägning mellan olika risker.  Risken med att slaviskt följa alla regler är uppenbara:  Svält!  Vi hittar ingen mat alls ...  :o

För övrigt är en del regler och lagar inte alls möjliga att kombinera.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 29 apr-12 kl 11:00
Som jag uppfattar det är det hela tiden en avvägning mellan olika risker.  Risken med att slaviskt följa alla regler är uppenbara:  Svält!  Vi hittar ingen mat alls ...  :o


Man klarar sig alldeles utmärkt utan att äta gris. Finns väldigt många kulturer som inte äter gris och ändå överlever.

Här uppe i norr är det vettigt att satsa på djur som klarar att omvandla grovfoder till protein. Grisar gör inte det och är därför för dyra. Många själhushållare, till och med större hushåll, slutar att ha gris då de upptäcker att det helt enkelt blir för kostsamt.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Trollmor skrivet 29 apr-12 kl 11:02
Nu blir det OT, men även en vegan behöver äta, och riskerar att krocka med en massa regler.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Charlotte skrivet 29 apr-12 kl 11:15
Sen kan man ifrågasätta nyttan med att föda upp ett djur som kräver så specifika proteiner till mat överhuvudtaget. En självhushållares ambition borde vara att hushålla med resurser och därför utfodra sina djur med grovfoder. De små mängder matrester som hushållet producerar kan ges till en arbetande hund/katt eller eventuellt en hönsflock.
Höns är i såna fall lika "dåliga" självhushållardjur som grisen, dom får inte heller utfodras med animaliska rester och behöver specifika proteiner...
Nu tror jag på omväxling i kosten även för självhushållare... Så jag vill inte vara utan varken ägg, kyckling eller fläsk.
Så om man inte kan odla exakt allt vad djuren behöver så kanske man kan sälja lite produkter och köpa in det lilla som fattas?
Ändras omvärlden radikalt så att vi inte längre kan köpa en enda sak så kanske även EUs regler försvinner?!?
Mvh
Charlotte
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 29 apr-12 kl 11:26
Och än en gång ska det hackas på självhushålleriet....


Grundfrågan i den här tråden: Går det att utfodra grisar med butiksrester är en bra frågeställning. Stora mängder mat slängs varje dag, och om man har tillgång till containern är det ett lysande sätt att spara resurser att ge detta till sina grisar eller höns, om man ändå kör...
Att undvika det animaliska och istället ge detta till katten/hunden kan kanske vara en vettig tanke.

Angående höns existensberättigande i ett rationellt självhushåll kan man försvara dem med att de själva är utomordentliga fodersökare som själva hittar sina specifika proteiner. Man får inte UTFODRA dem med animaliskt protein, men jag skulle vilja se den veterinär/kontrollant/paragrafryttare som förbjuder hönsen utevistelse pga riskerna för att de ska få i sig insekter.

Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Charlotte skrivet 29 apr-12 kl 11:34
Och än en gång ska det hackas på självhushålleriet....
Nu, är du löjlig...
Den som hackar i trådar är Du, så fort någon har en annan uppfattning om hur själhushålleri ska gå till än vad du har.
Ärtor är tex en bra proteingröda som kan odlas även i norra Sverige. Kan man inte odla ärtor så kanske man kan sälja ägg och köpa en säck eller byta tilll sig från någon som kan odla ärtor...
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 29 apr-12 kl 11:36
Nu, är du löjlig...
Den som hackar i trådar är Du, så fort någon har en annan uppfattning om hur själhushålleri ska gå till än vad du har.
Ärtor är tex en bra proteingröda som kan odlas även i norra Sverige. Kan man inte odla ärtor så kanske man kan sälja ägg och köpa en säck eller byta tull sig från någon som kan odla ärtor...

Ärtor är även utmärkt människoföda. Varför låta det ta omvägen via en gris med stora näringsförluster och energikostnader?
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Charlotte skrivet 29 apr-12 kl 11:42
Ärtor är även utmärkt människoföda. Varför låta det ta omvägen via en gris med stora näringsförluster och energikostnader?
För att fläsk är gott ;) och förmodligen mer anpassat för våra magar än ärtor, i alla fall min.
Som sagt tror jag på omväxling i kosten (ärtsoppa med fläsk kanske?) och ärtor är dessutom bra i växtföljden på åkrarna...

Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Halte skrivet 29 apr-12 kl 11:43
Jag vet en person som hade linderödsvin ett tag som tog med sig en tunna till sitt jobbs restaurangmatsal varje morgon, det gav grönsaker, frukt, mejerivaror, bröd, skal från rotfrukter, kvarbliven sallad o.s.v. I princip allt utom kött. På fredagar blev det en hel tunna full och övriga dagar c:a 1/3-dels tunna.

Detta plus hö/ensilage blev komplementfoder till kornkross som annars var basfödan för dem.

Det är ju svårt att göra en exakt foderstat med detta sätt men å andra sidan så är ju inte det en nödvändighet om man har grisarna för att äta själv, då räcker det ju med att man ser att de håller sig bra i hullet och mår bra. I slaktsvinsproduktion med foderkoncentrat är ju målet att de ska växa så mkt som möjligt på så kort tid som möjligt och där är det ju ganska enkelt att räkna ut fodermängden, men å andra sidan är det en djurhållning som ger en extrem hög procent med magsår hos grisarna, redan vid 6 månaders ålder.

Vill man vara extra försiktig kan man ju bygga någon eldstad och skaffa en stor gryta/tunna och så koka upp maten innan man ger den.

Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 29 apr-12 kl 11:46
För att fläsk är gott ;) och förmodligen mer anpassat för våra magar än ärtor, i alla fall min.
Som sagt tror jag på omväxling i kosten (ärtsoppa med fläsk kanske?) och ärtor är dessutom bra i växtföljden på åkrarna...

Jag har inga problem med att folk motiverar sina kost och konsumtionsval med att "det är gott" eller "för att jag vill" så länge de inte hycklar om vad de gör och varför.

Det är ett resursslöseri att föda upp djur på mat människan kan äta. Vill man resursslösa är det upp till var och en. Jag sätter mig inte till doms över det. Men det är sannerligen inte att hushålla med resurser.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 29 apr-12 kl 11:47
Jag vet en person som hade linderödsvin ett tag som tog med sig en tunna till sitt jobbs restaurangmatsal varje morgon, det gav grönsaker, frukt, mejerivaror, bröd, skal från rotfrukter, kvarbliven sallad o.s.v. I princip allt utom kött. På fredagar blev det en hel tunna full och övriga dagar c:a 1/3-dels tunna.

Detta plus hö/ensilage blev komplementfoder till kornkross som annars var basfödan för dem.

Det är ju svårt att göra en exakt foderstat med detta sätt men å andra sidan så är ju inte det en nödvändighet om man har grisarna för att äta själv, då räcker det ju med att man ser att de håller sig bra i hullet och mår bra. I slaktsvinsproduktion med foderkoncentrat är ju målet att de ska växa så mkt som möjligt på så kort tid som möjligt och där är det ju ganska enkelt att räkna ut fodermängden, men å andra sidan är det en djurhållning som ger en extrem hög procent med magsår hos grisarna, redan vid 6 månaders ålder.

Vill man vara extra försiktig kan man ju bygga någon eldstad och skaffa en stor gryta/tunna och så koka upp maten innan man ger den.

Vill man hålla gris är detta ett utmärkt sätt.  :)
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Charlotte skrivet 29 apr-12 kl 11:58
Jag har inga problem med att folk motiverar sina kost och konsumtionsval med att "det är gott" eller "för att jag vill" så länge de inte hycklar om vad de gör och varför.

Det är ett resursslöseri att föda upp djur på mat människan kan äta. Vill man resursslösa är det upp till var och en. Jag sätter mig inte till doms över det. Men det är sannerligen inte att hushålla med resurser.
Jag tror man måste skilja på självhushållning och "Rädda Planeten" hushållning, annars kommer du förmodligen aldrig att bli nöjd med vad någon annan självhushållare än du själv sysslar med.... Kanske inte ens självhushållning är det allra bästa för planeten? Det kan tom vara bättre att flera producenter i närområdet specialiserar sig och byter med varandra???
Visst, vi kan alla bli  självhushållande vegetarianer...
Eller så kan vi bli  självhushållande allätare (dvs vi producerar själva det vi konsumerar i ett slutet kretslopp på gården, något som jag tror mer på i längden än att bara äta grönt) men fortsätter att variera kosten, grisar är nyttiga även för sin gödsel och jordbearbetning...
Som jag skrev så mår jag bättre av att äta fläsk än ärtor, om jag nu skulle behöva motivera mig mer än med Att fläsk är gott...
Titel: SV: (Ämne saknas)
Skrivet av: Existens? skrivet 29 apr-12 kl 12:04
Tanken att ge rester från butiker till grisar är ju såklart hedervärd, och sker ju också i stor utsträckning när det gäller tex bröd. Problemet är att personal i butik har inte kunskap att sortera. Och all import som finns nu.  Det som slängs skulle ju heller aldrig ha kommit till butiken. Eller ens odlats. Man tycker ju inte att det alltid måste ligga 7000 tomater och ägg för 4 veckors behov ute i butiken. Men det handlar ju om vana och engagemang.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Skytten skrivet 29 apr-12 kl 13:30
Netto är en hedersvärd butik, de säljer halvskämda grönsaker i stället för att slänga. Billig mat till folk och fä.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: skiesabove skrivet 29 apr-12 kl 14:00
Willys i Lule kompostsorterar. Alla grönsaker/frukter hamnar i en egen container.

Guldläge :-).
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Torptomten skrivet 29 apr-12 kl 19:34
Det är ett resursslöseri att föda upp djur på mat människan kan äta.
Det är ju bara det att människor, i vart fall några, inte mår väl av att äta ärtor, bönor och soja.
Jag kan ha fel, men jag tror inte, att linfrökaka, rapsfrökaka och hampfrökaka eller drank är särskilt nyttig för människomagar.
Grisar kan fylla fler funktioner än att bli kött, som jag skrivit ovan.
Grisar äter hö och halm  i stor mängd vintertid om de går fritt ut och in.  Varför?  De kan på sin höjd tillgodogöra sig 5-10% av energi innehållet.  Jo, de till skiljnad från människan, har samma funktion i grovtarmen, som idislarna har i vommen, dock utan att kunna ta upp de frigjorda proteinerna - dessa passerar ut och göder marken!  Men alltså; varför äter grisar hö och halm?   Därför att jäsningsprocessen ger värme, mycket värme!  Vilket gör att grisen inte behöver arbeta med musklerna (darra) för att bli varm och därmed förlora energi!   Så en självhushållare med glutenintollerans, mjölkallergi och en mage som inte tillåter ärtor, linser och böner kan mycket väl försvara sin fläskkonsumtion med ett ekologiskt synsätt, särskilt om grishållningen utnyttjas också för gödseln och värmeproduktion i stallet.

Om den ursprungliga frågan:
Och det går att livnära en gris på butikskasserade livsmedel- men det är A) delvis förbjudet, B) av smittskyddskäl till vissa delar direkt olämpligt, c)  ett risktagande som dock med arbete och noggrannhet går att nedbringa högst väsentligt, D) till vissa delar är butikskasserade livsmdel rent av att  föredra.

Slutsats: Grishållning är inget för den som vill ha allt i två kategorier; FEL och RÄTT.
Grisar ätr intelligenta djur och skulle vantrivas hos alla fundamentalister, även dem som menar sig vara alternativa eller ekologiskt hållbara!

En idag vänlig/Tt
H/Tt
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 29 apr-12 kl 20:00
http://www.vaxteko.nu/html/sll/biodyn_foren/kultura/KBT96-6/KBT96-6A.HTM (http://www.vaxteko.nu/html/sll/biodyn_foren/kultura/KBT96-6/KBT96-6A.HTM)  :)
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Trollmor skrivet 29 apr-12 kl 23:29
Det verkar som om Malines och jag ser helt olika saker i den 86 år gamla texten.

Jag tror att man diskade utan såpa i sådana hushåll.  Men var finns utevistelsen?  Denne "Nasse" står oftast i en (mörk?) kätte hela livet, möjligen med tillgång till en liten rastgård.  Inga hagar där han kan beta och böka, och inget grisligt sällskap, det hade vanligt folk inte råd med!

Jag undrar vad som menas med orden "då måste man aga honom" ?  Ska man tolka det som att Nasse fick stryk om han inte hade rätt bordsskick?

Vidare undrar jag över formuleringen "En tämligen vanlig åkomma är så kallade svarttänder. Vill den lilla griskultingen inte äta och man inte kan se något fel på honom förresten, så blir det bäst att öppna gapet på honom och se efter om där inte sitter några svarttänder, som kan genera honom. I så fall kan man vara sin egen doktor och operera bort dem med en liten tång."  Ska jag tolka det som att man drar ut tänder på grisar utan bedövning?

Och till jul slaktas "Nasse" helt visst utan bedövning.  Så var det på den tiden.  Därav det stående uttrycket "skrika som en stucken gris".

Jag är inte alls säker på att det var bättre förr.  Tvärtom, jag är säker på att somligt var bättre, medan annat var mycket sämre!  Och att jag vill välja ut bara det som var bra till att komma med i framtiden!  :)

Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 29 apr-12 kl 23:34
Jag ser ingenting positivt i sötsel av grisen i texten alls, bortsett ifrån skrattanfallet jag fick av min mentala bild av såpatvätten.

Inte mycket var bättre förr. Det var bara annat än vad det är nu.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Existens? skrivet 29 apr-12 kl 23:43
Nej, man gjorde mycket 'roligt' förr med grisarna. 
Kastreringen fick jag så sent som när jag gick lantbruksskolan 1981 lära mig på det då normala, 10-15 kilos grisar.  Idag ska kastrering ske innan 1 veckas ålder. Bedövning är på gång.

Man klippte tänderna, vilket i många fall ledde till sprickor i tänderna där bakterier fick fäste vilket ledde till sjuka och halta grisar.
Idag är all tandklippning förbjuden, och man får vid behov slipa tandspetsarna för att skona suggans juver, om det är många kultingar i kullen.

Fram till 70-talet var det fullt normalt att hålla sjukdomar som kom av bland annat tandklippningen i schack genom att blanda i antibiotika i fodret. Förbjudet att ge antibiotika i förebyggande syfte i sverige nu. I usa ger man dom fortfarande antibiotika i fodret för att överhuvudtaget hålla liv i grisarna.

Köttmjöl från slaktavfall var helt naturligt att blanda i fodret.

Vad man däremot kände till redan på 40-talet var grisens behov av protein i fodret. Däremot hade man då galna ideer om varifrån proteinet fick komma.
Så de glada alternativare som utfodrar grisar med gräs och halm och tror att det är vad man gjorde förr, de är helt fel ute.
För nåt år sen skulle några exklusiva kockar utanför Stockholm testa att föda upp gris på gräs för att få en högre halt av modeämnet omega. Jag vet inte hur det gick, men enligt mig så är det rent djurplågeri.

Så, nej, det var verkligen inte bättre förr.  Och det är inte bättre nu, om man saknar kunskap om de djur man skaffar sig.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 29 apr-12 kl 23:55
För att sammanfatta är det aldrig bättre.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 30 apr-12 kl 00:17
Nu spårar jag ur ännu mer, men jag fick en tanke efter att ha läst lite om svinhållning innan agrara revolutionen: Vore det möjligt att hålla linderödare på större skogsbeten tillsammans med exempelvis får eller nöt? De lär ju inte konkurrera så mycket om födan, men skulle de hålla sams? Hur många paragrafer bryter man mot vid en sådan typ av djurhållning?
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 30 apr-12 kl 01:02
Den här länken talar mycket FÖR svin i självhushållningen. http://www.landtsvinet.se/om/pdf-artiklar/linderodaren_06_2_parlor_for_svin.pdf (http://www.landtsvinet.se/om/pdf-artiklar/linderodaren_06_2_parlor_for_svin.pdf) Och den gjorde mig glad på riktigt.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Henrik Uddemar skrivet 30 apr-12 kl 08:29
Nu spårar jag ur ännu mer, men jag fick en tanke efter att ha läst lite om svinhållning innan agrara revolutionen: Vore det möjligt att hålla linderödare på större skogsbeten tillsammans med exempelvis får eller nöt? De lär ju inte konkurrera så mycket om födan, men skulle de hålla sams? Hur många paragrafer bryter man mot vid en sådan typ av djurhållning?

Kolla den här tråden:
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=114719.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=114719.0)
Kort svar är nej, det går inte.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Trollmor skrivet 30 apr-12 kl 09:31
Nu spårar jag ur ännu mer, men jag fick en tanke efter att ha läst lite om svinhållning innan agrara revolutionen: Vore det möjligt att hålla linderödare på större skogsbeten tillsammans med exempelvis får eller nöt? De lär ju inte konkurrera så mycket om födan, men skulle de hålla sams? Hur många paragrafer bryter man mot vid en sådan typ av djurhållning?
Grisar håller väl sams inom flocken.  Men om någon inte är flockmedlem, så blir den uppäten!  Även om det är en fredlig granne i båset bredvid.  Tricket är att få grisen att känna att alla de andra djuren hör till samma flock, grupp.  Därför födde man upp de så kallade vallgrisarna hos fåren.  Grisen försvarade senare på sommaren sina systrar och mammor!  :D

Tråden du länkade till gav ju klart besked att svin behöver mat!  Och bra mat!  Vilket inte hindrar att de mår bra av att gå ute och böka!

Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: mwson skrivet 30 apr-12 kl 20:01
Ett fullgott grisfoder är ett som har rätt balans mellan energi och protein. Det gäller alla slags djur att man ska ha rätt fördelning mellan detta för att dom ska må bra och växa bra. 
För grisar är kvoten minst 10. Dvs har man ett energiinnehåll i fodret på 11 Mj, så ska det finnas minst 110 g smältbart protein. Färdigfoder har oftast uppåt 130 g protein. ( per kilo foder )
Ger man t.ex enbart spannmål så får man en kvot på  6-7 eftersom spannmål innehåller runt 11 Mj energi och ca 70 g protein.
Vad är dessa uppgifter baserade på, att grisen mår bra eller överlever och växer bäst? Jag tror inte att grisproducenter ser till grisens välmående i första hand (de ska ju inte leva i flera år) när de räknar ut fodersaten för sin slaktsvinsproduktion så det vore intressant att veta källan.
Foderstaten har ju stor inverkan på slutprodukten ifråga om smak, konsistens och hållbarhet :)
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: mwson skrivet 30 apr-12 kl 20:11
Nu spårar jag ur ännu mer, men jag fick en tanke efter att ha läst lite om svinhållning innan agrara revolutionen: Vore det möjligt att hålla linderödare på större skogsbeten tillsammans med exempelvis får eller nöt? De lär ju inte konkurrera så mycket om födan, men skulle de hålla sams? Hur många paragrafer bryter man mot vid en sådan typ av djurhållning?
Reglerna vet jag inget om men förra året hade jag en tjur, två baggar och två grisar i samma hage, de åt från samma ensilagebal men sov på  olika ställen i hagen :) Tjuren försökte försvara balen ibörjan men gav snart upp, han var inte snabb nog ;D
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Existens? skrivet 30 apr-12 kl 20:19
Vad är dessa uppgifter baserade på, att grisen mår bra eller överlever och växer bäst? Jag tror inte att grisproducenter ser till grisens välmående i första hand (de ska ju inte leva i flera år) när de räknar ut fodersaten för sin slaktsvinsproduktion så det vore intressant att veta källan.
Foderstaten har ju stor inverkan på slutprodukten ifråga om smak, konsistens och hållbarhet :)

Källan är helt enkelt de läroböcker som finns.

Och ja, ett bra foder ger bra kött. Enbart spannmål ger exempelvist ett sladdrigt kött med dålig fettkvalitet. Så det handlar inte om att bara växa fortast.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Henrik Uddemar skrivet 30 apr-12 kl 22:37
Tråden du länkade till gav ju klart besked att svin behöver mat!  Och bra mat!  Vilket inte hindrar att de mår bra av att gå ute och böka!

Jag läste fel, fick för mig att frågeställningen var samma som i tråden jag länkade till.
Sorry, mitt fel!
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 30 apr-12 kl 22:44
Källan är helt enkelt de läroböcker som finns.

Och ja, ett bra foder ger bra kött. Enbart spannmål ger exempelvist ett sladdrigt kött med dålig fettkvalitet. Så det handlar inte om att bara växa fortast.

Vilken typ av svin har du erfarenhet av? vad jag har förstått är det jätteskillnad på linderödare och "produktionsraser", precis som med kor och får och höns.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Existens? skrivet 30 apr-12 kl 23:14
Skillnad är det, men inte jättestor. Även Linderödare är ju trots allt grisar.

Men produktionsraserna magrar av fortare, ja.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Malines här igen skrivet 30 apr-12 kl 23:16
Skillnad är det, men inte jättestor. Även Linderödare är ju trots allt grisar.

Men produktionsraserna magrar av fortare, ja.

hrm...
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Trollmor skrivet 01 maj-12 kl 03:45
Är det inte skillnad på raserna också, vad gäller hur de växer?  Jag hade fyrraskorsningar, och de mådde bättre än sina treras-kompisar (=Piggham), ty dessa växte så att säga ifrån sina leder.  Grisen växte, och musklerna, men skelettet hann inte med och lederna tog stryk redan vid ett par års ålder.  Men vi korsade in Duroc (en produktionsras?) och avkomman mådde bättre.

  Såvitt jag förstod har TS nån sorts "vanlig" gris, kan det vara en Piggham?
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Existens? skrivet 01 maj-12 kl 08:23
Ska man ha vanliga produktionsgrisar ute, så är det bra att välja nån med Duroc i, ja. Piggham har en något sämre ledhälsa.
Och det var nog min erfarenhet också, att pigghamkorsningarna oftare blev halta.
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: Gårdstjurig kärring skrivet 29 maj-12 kl 17:38
Hejsan!!

Intressant diskussion, tror nog alla väljer själva vad de vill "äta".. alltså djuren äter som vi sen äter :p Då är det egna tänket som styr..
En sak som jag upprepade gånger fått höra är att grisar inte ska äta avokado pga. ett ämne som gör att de kan dö (händer inte alla) funderar nu på de som ger grisarna "hushållsavfall" om någon upplevt detta?

 
Titel: SV: Grismat från butikssvinn?
Skrivet av: KungTulle skrivet 31 maj-12 kl 11:49
Grisar håller väl sams inom flocken.  Men om någon inte är flockmedlem, så blir den uppäten!  Även om det är en fredlig granne i båset bredvid.  Tricket är att få grisen att känna att alla de andra djuren hör till samma flock, grupp.  Därför födde man upp de så kallade vallgrisarna hos fåren.  Grisen försvarade senare på sommaren sina systrar och mammor!  :D

Tråden du länkade till gav ju klart besked att svin behöver mat!  Och bra mat!  Vilket inte hindrar att de mår bra av att gå ute och böka!

Vi har haft hästar och grisar i samma hagar förr och det fungerade hyfsat bra när de väl hade sorterat ut vad som var acceptabelt beteende dem sinsemellan. Grisarna blev sura när hästarna drog dem i svansarna och hästarna blev sura när grisarna nafsade dem i hasorna. Men när de hade rett ut alla "dont's" och "do's" så var de goda vänner.