Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Konservering i ugn  (läst 17663 gånger)

Håkan B

  • Inlägg: 604
    • Värmland
SV: Konservering i ugn
« Svar #20 skrivet: 02 aug-17 kl 15:00 »
Det som diskuteras är om man kan stänga locket på burkarna så att det byggs upp ett övertryck i burkarna, så att man på det sättet kan sterilisera innehållet. Om du har konserverat i 7 år och ännu inte har baskunskaper om problemen med inkokning så är det oroande!

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=52583.0
Låt gå att det är oroande för dig Men mina kunskaper i konservering värkar fungera i vilket fall. Tycker det låter värre med dina efter som du verkar bara läsa innantill istället för att praktisera.   Ha det gott i vilket fall .

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Konservering i ugn
« Svar #21 skrivet: 02 aug-17 kl 16:18 »
Låt gå att det är oroande för dig Men mina kunskaper i konservering värkar fungera i vilket fall. Tycker det låter värre med dina efter som du verkar bara läsa innantill istället för att praktisera.   Ha det gott i vilket fall .

Praktisera? Jag har autoklaverat odlingsmedium tusentals ggr, och det blir alltid sterilt, men det skulle det aldrig ha blivit om jag inte haft rätt tryck och temperatur under rätt tid! Men du har nog helt rätt i att dina "kunskaper i konservering värkar"

Håkan B

  • Inlägg: 604
    • Värmland
SV: Konservering i ugn
« Svar #22 skrivet: 02 aug-17 kl 18:05 »
Praktisera? Jag har autoklaverat odlingsmedium tusentals ggr, och det blir alltid sterilt, men det skulle det aldrig ha blivit om jag inte haft rätt tryck och temperatur under rätt tid! Men du har nog helt rätt i att dina "kunskaper i konservering värkar"
Rätt tryck måste ja ju få för ja har ett rent helvete att få upp burkarna sen när ja ska öppna. Sterilt måste det  blir  genom att stoppa in burkarna i ugnen en kvart innan man fyller men rödbetor små morötter  eller vad man nu vill konservera vätskan som man  har i är redan varm så den hälls direkt på burken för att sen sättas in i ugnen .

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Konservering i ugn
« Svar #23 skrivet: 20 sep-17 kl 11:52 »
Rätt tryck måste ja ju få för ja har ett rent helvete att få upp burkarna sen när ja ska öppna. Sterilt måste det  blir  genom att stoppa in burkarna i ugnen en kvart innan man fyller men rödbetor små morötter  eller vad man nu vill konservera vätskan som man  har i är redan varm så den hälls direkt på burken för att sen sättas in i ugnen .

"Low acid foods (pH greater than 4.6) like beets cannot be safely canned using a boiling water bath unless acidified according to a tested recipe"

https://foodsafetyinfosheets.org/2012/08/02/home-canned-beets-in-oregon-linked-to-three-botulism-hospitalizations/

 

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14450
    • Östergötland
SV: Konservering i ugn
« Svar #24 skrivet: 20 sep-17 kl 13:36 »
Grejen Håkan är att du måste komma upp i 120 grader, och det kan du bara göra om du har högt tryck. Även om du har 200 grader i ugnen och ett vattenbad så blir det bara 100 grader i burkarna.

Håkan B

  • Inlägg: 604
    • Värmland
SV: Konservering i ugn
« Svar #25 skrivet: 21 sep-17 kl 10:43 »
 Suck .   Jahupp så nu fungerar inte ens vanlig konservering enligt somliga . Ja vet inte om ja ska bara skratta eller gråta . Konservering har väl gjorts i en 150år åtminstone .

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14450
    • Östergötland
SV: Konservering i ugn
« Svar #26 skrivet: 21 sep-17 kl 11:44 »
Jo, visst fungerar det, men inte om man skall vara säker på att döda alla sorters bakterier.


kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Konservering i ugn
« Svar #27 skrivet: 21 sep-17 kl 11:47 »
Suck .   Jahupp så nu fungerar inte ens vanlig konservering enligt somliga . Ja vet inte om ja ska bara skratta eller gråta . Konservering har väl gjorts i en 150år åtminstone .

Kan du referera till NÅGON enda som påstår att det skulle vara ett säkert sätt att konservera kött, rotfrukter, bönor eller andra livsmedel med pH över 4.5?

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Konservering i ugn
« Svar #28 skrivet: 21 sep-17 kl 16:44 »
För säkerhetsskull så kan vi ta ett exempel med hemkonserverade morötter också. Notera att kvinnan inte ens svalde morotsbiten, hon kände att den smakade fel och spottade genast ut den, trots det hamnade hon i respirator


https://www.northcarolinahealthnews.org/2015/05/12/botulism-case-highlights-need-to-follow-canning-directions/

https://www.cdc.gov/features/homecanning/index.html

Håkan B

  • Inlägg: 604
    • Värmland
SV: Konservering i ugn
« Svar #29 skrivet: 22 sep-17 kl 09:23 »
Kan du referera till NÅGON enda som påstår att det skulle vara ett säkert sätt att konservera kött, rotfrukter, bönor eller andra livsmedel med pH över 4.5?
Vad är säkert här i livet  sitta i gungstolen och rulla tummarna ?

Håkan B

  • Inlägg: 604
    • Värmland
SV: Konservering i ugn
« Svar #30 skrivet: 22 sep-17 kl 09:30 »
Om det är så stora risker som somliga vill hävda . Var för har alternativ då en tråd om konservering i handboken eller att man skriver om hur man konserverar i böcker. Det är ju att riskera folks liv med det i så fall .Och borde vare sig få finnas i handboken eller i böcker.

Visionaryrealist

  • Inlägg: 506
SV: Konservering i ugn
« Svar #31 skrivet: 22 sep-17 kl 10:22 »
Det  är väl ingen som säger att man inte skall konservera. Bara att det finns risker med allvarliga konsekvenser. Som med mycket annat.  Bilkörning. Flyga. Sex.

Då är det viktigt att man är medveten om der. Att man har kunskapen om varför det är farligt och vad man kan göra för att slippa drabbas.

Postat med Alternativ.nu´s app


kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Konservering i ugn
« Svar #32 skrivet: 22 sep-17 kl 10:24 »
Därför att det är en utmärkt metod för livsmedel där pH-värdet är under 4.5 (många grönsaker och nästan alla bär + frukter och allt annat där man kan sänka pH-värdet genom att tillsätta vinäger), det fungerar också bra om man har en salthalt > 10% (kräver avsaltning innan man kan äta det t ex svamp.) eller om man förvara dem < 3 grader.

I praktiken är det inte speciellt svårt att använda en riktig autoklav (tryckkokare), bara man kan få tag i en, man måste bara hålla korrekt tryck under korrekt tid.

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=52583.0


Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14450
    • Östergötland
SV: Konservering i ugn
« Svar #33 skrivet: 22 sep-17 kl 10:53 »
I den trådlänken kan man läsa att 3 timmar i 100 grader skall räcka till för att knäcka botulinumsporerna, vilket går på 15 minuter i 121 grader. Alltså skall det fungera att köra i kokande vatten bara man tar till lång tid och ändå få en säker konservering.

Håkan B

  • Inlägg: 604
    • Värmland
SV: Konservering i ugn
« Svar #34 skrivet: 22 sep-17 kl 13:36 »
Därför att det är en utmärkt metod för livsmedel där pH-värdet är under 4.5 (många grönsaker och nästan alla bär + frukter och allt annat där man kan sänka pH-värdet genom att tillsätta vinäger), det fungerar också bra om man har en salthalt > 10% (kräver avsaltning innan man kan äta det t ex svamp.) eller om man förvara dem < 3 grader.

I praktiken är det inte speciellt svårt att använda en riktig autoklav (tryckkokare), bara man kan få tag i en, man måste bara hålla korrekt tryck under korrekt tid.

http://www.alternativ.nu/index.php?topic=52583.0
Ja håller med om att tryckkokare är bättre. Problemet med tryckkokare är jäkligt dyra om man ska få i lite burkar man  behöver ju ha en på minst 15-20 liter då blir det en stor kostnad . Och inte verkar dom finnas på svenska marknaden heller vilket inte gör saken enklare.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

528 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Otroligt mycket läsvärda artiklar. Jag väntar alltid med spänning på nästa nummer, en otroligt bra tidning!
/ Pia Elldalen

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser