Professionella mejerier och gårdsmejerister har en smart elektrisk omrörare som dessvärre inte finns i storlek att passa en vanlig hemmagryta... Jag använder en riktigt stor ballongvisp vid min hemmaystning. Syftet med omrörningen är att driva ut vasslen ur ostmassan.
Det är inte självklart att man vill driva ut enormt mycket vassle, det beror på vilken sorts ost du vill göra, hur länge du har tänkt lagra den, vilken temp du skall lagra den, hur du ska pressa den, etc. Camembert och Parmesan börjar båda som likadan gelaktig ostmassa, men man driver ut olika mycket vassla, etc.
Om du obehindrat läser engelska, vill jag rekommendera Cheesemaking.com, en amerikansk sajt för hemmaystare med inspirerande blogg, recept, frågor&svar etc. Vill du köpa utrustning, titta hos Dansk Hjemmeproduktion eller Ostlabbet. Och kanske youtubevideos av australiensaren Gavin Webber, hans videos är mycket bra när man är nybörjare. Han drev en blogg förut, jag vet inte om den är så aktiv längre men inläggen är väldigt bra.