Det här var ju ett tag sedan men såg tråden nu och har kanske lite input i frågan.
Har hållt på ett tag med havtorn och provat lite av varje. Har forfarande några kilon i frysen. Det mesta kräver rätt mycket jobb men jag tycker det är värt besväret.
Klipper och fryser kvistar. Bankar med bräda på utsida av kasse, skakar osv. sen tillbaka i frysen. Använder manuell rensning samt bärrensare kopplad till dammsugare. Sen tillbaka i frysen.
Töar upp, värmer lite för att få att maximal smak och kör genom passertillsats i assistenten. Går också med råsaftcentrifug. Resterna torkas i ugn, mixas och mals. Som ovanstående svarat, gott att ha i bröd, fil etc. Skall prova få ut olja om jag får ihop tillräckligt med frön, men enligt min oljepress (piteba) är oljehalten i havtornfrön för låg för att det skall gå.
Råsaften pastöriserar jag tillsammans med lite råsaft från apelsin o ev. ingefära. Tillsätter ungefär trettio procent socker, men det varierar med hur surt det hela är. Jucien går sedan att spä med vatten 2-9 ggr och dricka. För den som använder refraktometer landar färdig koncentrerad saft på ca 35% sockerhalt.
Har också kokt sylt men då använt syltsocker istället till råsaften.
Provade också att extrahera smak från bär i 96%sprit. Ungefär som jag gör med citronskal till limoncello. Men det sura i bären följer inte med så det får jag använda till något annat. Nån som har nåt förslag?
Havtornsglass är ju också rätt gott att göra.
Har börjat brygga öl i vinter så nån gång skall jag prova att göra öl med havtornstuch också.