Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Övrigt om bygga & bo / SV: Test för nytt byggande!?
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 17:03 »
På 50- och 60-talet ersattes gamla ved- och kokspannor med oljepannor. I slutet av 60-talet började man i stor skala installera direktverkande elvärme i snålt gjorda nybyggda hus, samt i äldre hus utan vattenburet värmesystem. Elpannor för att värma vattenburna system blev aktuella under oljekrisen 1973 och ännu mer efter den "lilla oljekrisen" i början av 80-talet, då eldningsoljan tillfälligt var dyr under några år.
Sen kom omregleringen av den svenska elmarknaden i mitten av 90-talet så att elpriserna steg kraftigt, och då var det många som gick över från el till ved- eller pelletseldning, och för den delen började det bli fart på värmepumpsmarknaden på allvar då. Strax efter millennieskiftet började värmepumpar bli så pass etablerad teknik och de värsta lycksökarna var borta ur branschen, så att fler och fler började våga sig på att installera sådana. I allmänhet luft/luft-värmepumpar i hus utan vattenburen värme, jord- och bergvärmepumpar i större eller nordligt belägna hus med vattenburen värme, luft/vatten på ställen där värmebehovet är mindre, kallperioder på vintrarna kortare, och inte minst där det av olika skäl är onormalt svårt eller dyrt att borra för bergvärme.

Lite på sidan av kan man notera frånluftsvärmepumpar som började användas tillsammans med mekanisk ventilation på 80-talet, framför allt för att producera tappvarmvatten, liksom olika solfångarlösningar.
Pellets har tidvis varit populärt (i synnerhet i hus som byggs billigt på spekulation med syfte att säljas nyckelfärdigt med maximal vinst), men många pelletsanläggningar har krånglat så mycket att de har slängts ut efter några få år och ersatts med antingen värmepump eller traditionell vedeldning. Konkurrensen på pelletsmarknaden fungerar också dåligt, så att på många håll i landet finns ingen priskonkurrens och pelletspriset sätts efter elpriset eller priserna hos det kommunala fjärrvärmebolaget.
2
Övrigt om bygga & bo / SV: Test för nytt byggande!?
« Senaste inlägg av ensamhet skrivet Idag kl. 16:50 »
massor har gått från direktverkande el till olika sorters värmepumpar. de flesta hus från 70 talet o framåt byggdes med direktverkande el. många bytte också ut oljepannan mot elpatron m.m.

OK du kanske har rätt om hur det är i övriga Sverige, jag utgick bara hur det är bland dom jag känner till här uppe och de flesta har gått från ved och någon enstaka från olja till jord/sjö värmepump och därmed ökat sin elförbrukning av bekvämlighetssjäl.
3
Övrigt om bygga & bo / SV: Test för nytt byggande!?
« Senaste inlägg av tropfrog skrivet Idag kl. 16:13 »
Men det spelar ingen roll TS Anser ju att hans hus lever upp till kraven😀. Är du utbildad eller?

Mvh
Magnus
4
Fordonsdrift / SV: Flygplansbränsle i bilar?
« Senaste inlägg av Gröfre Slissing skrivet Idag kl. 15:52 »
"Torbjörn!"
Nu blev jag nostalgisk! Min fader, (1901-1988) hade en så kallad "lättviktare" ; Blixt med Sachs-motor. Inget körkort behövdes i början, men han fick ta sedan.  Innan det blev helt förbjudet att köra, under kriget, fick han ransoneringskort för inköp av "X liter bensin eller lättbentyl!" Sålde efter faderns död, trots mitt eget intresse, maskinen till en god vän, som renoverade motorn och vid köpet erhöll min gode vän resterande ransoneringskort!
"Om", säger min gode vän", det skulle bli att jag säljer den, kommer du att då förtur!" Låter bra!

Hälsning!
G S
5
Vatten och avlopp / SV: Vattentemperaturen växlar i duschen
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 15:16 »
Det är vanligt att gamla termostatblandare krånglar och kärvar ibland, sen går de till sig och kan fungera bra ett tag utan åtgärd, sen blir det några veckors krångel igen osv.
Det kan nog vara idé att plocka isär blandaren emellanåt och tvätta delarna i något surt som har förmågan att lösa metallhaltiga avlagringar som har följt med vattnet.
6
Fordonsdrift / SV: Flygplansbränsle i bilar?
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 15:09 »
Flygbränslet LL100 kan ungefär jämföras med 98-oktanig blyad bilbensin från 80-talet. Det går förmodligen att köra de flesta bensinbilar på den utan omedelbara driftstörningar, men räkna med att katalysator och lambdasond förstörs av blytillsatsen efter högst några timmars körning.


På 50-talet var vanlig mackbensin ofta mycket lågoktanig, i synnerhet i samband med suezkrisen 1956 kunde man nog vänta sig högst varierande kvalitet. I samma veva ändrades också skattereglerna i Sverige, så det blev ekonomiskt omöjligt att höja oktantalet genom etanolinblandning som man hade gjort sedan 30-talet (lättbentyl, bentyl, motyl m fl varumärken förekom på etanolblandad bensin på den tiden).
7
Övrigt om bygga & bo / SV: Ett problem gällande fönster.
« Senaste inlägg av malarmaster skrivet Idag kl. 15:08 »
vänligen upplys om vilka nya produkter. samtliga fabrikat på marknaden säljer främst plastfärger idag. jotun,Nordsjö,Alcro/beckers,Flugger,Gjöco,caparol  m.fl.
folksams test av färger består idag bara av test på plastfärger då andra färgsorter har så liten marknadsandel.

Att hitta alkydoljefärg är svårt,finns idag bara ett fåtal tillverkare. linolja betydligt lättare men finns sällan hos de stora kedjorna.
8
Bygga och renovera / SV: Vägguttag utomhus
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 15:02 »
Jag tror inte det är något absolut lagkrav att ha gul/grön slang, ett vanligt alternativ är att använda genomskinlig slang. Eller att isolera med gul/grön eltejp. Jag skulle tro att man kan hitta slangen på en del av hemmafixarställena men inte riktigt var som helst. Clas Ohlson, Bauhaus och K-rauta känns som mer sannolika än t ex Biltema och Byggmax. Jula kan mycket väl ha, men förmodligen omöjlig att hitta på webben, man får nog pallra sig dit för att leta i hyllorna eller fråga efter den.
9
Övrigt om bygga & bo / SV: kyla på sommaren!?
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 14:59 »
Kylmetoderna som bygger på avdunstning av vatten fungerar bara om luftfuktigheten är låg. Så för svenska förhållanden kan de göra nytta klara och fina sommardagar, men inte under tryckande fuktvarma åsk- eller rötmånadsperioder.
10
Bygga och renovera / SV: Vägguttag utomhus
« Senaste inlägg av Ett svart får skrivet Idag kl. 14:49 »
den gul/gröna skyddsslangen, finns den att köpa i vanliga handlen typ biltema/jula?
Förmodligen inte, det är väldigt sällan någon hemmafixare behöver den. Det är nog bara de mera välsorterade grossisterna som har.

Är det verkligen lagkrav på gulgrön slang fortfarande? I Norge togs den regeln bort för några år sedan och där är det mycket vanligt med PR och andra kabeltyper som har oisolerad jord. Numera använder jag bara jordslang på grövre kabel samt när jag kopplar in givare och liknande, aldrig i vanlig uttag, brytare och sådant. Och när man använder jordslang så är den vanligtvis en krympslang som man värmer så den sluter tätt runt jordtråden eller skärmen.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser