Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Varning för lerbruk i skorstenar!  (läst 2032 gånger)

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
Varning för lerbruk i skorstenar!
« skrivet: 08 aug-17 kl 10:10 »

Har noterat att lerbruk har blivit något av en ny innefluga i byggnadsvårdarkretsar (eftersom jag själv är involverad där)
Inget fel i det, men det finns också som med allt annat fallgropar, även om man "gjorde så förr" betyder det inte alltid att det var en bra metod.

Fyra eldstäder med skorstenspipor är sedan mycket länge totalförstörda, bara här på de byggnader som är under mitt ansvar,  på grund av att murbruket i dem har blivit förstört, det går inte att reparera längre och teglet rasar i stora sjok, slutar med att hela murstocken rasat, någon gång på 80 talet tror jag den senaste, två rvs tidigare då hela fundamentet var förstört eftersom murbruket var likt blomjord eller väldigt poröst.

Analys jag gjort av rester visar att det är lerbruk man använt och handslaget tegel (som jag räddad när det varit tillräckligt bra för att ha överlevt), i något fall blandat med kalkbruk.

En stenvägg som fungerat som bakstycke och brandskydd för länge sedan är intakt och felfri, den är också murad med handslaget tegel och lerbruk, samt lerklinad, denna har jag kunnat rädda.

Delar till bakugnar, mm tror jag ändå fungerar att göra i lerbruk, men alltså inte bärande delar till skorstenspipan eller kanaler, mm i dessa, eftersom ingen av dem har klarat sig trots att husen använts fram till ganska modern tid. När jag inspekterar gamla takgenomföringar går det att se att man byggt om skorstenspiuporna från grunden minst en gång tidigare, så det verkar inte vara något nytt problem.

Att återställa kostar för de båda stammarna i bostadshuset ensamt över 120K om man lejer ut det.

Värt att tänka på innan man sätter igång och talar sig lyrisk över gamla metoder man kanske inte vet hur det fungerar och vad man måste tänka på.











Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14414
    • Östergötland
SV: Varning för lerbruk i skorstenar!
« Svar #1 skrivet: 08 aug-17 kl 10:18 »
Ja, det fanns klåpare och de som inte hade råd att göra rätt förr också. Tråkigt när information som innehåller en del sanning (som gör den svårgenomskådad) får fäste som något fullständigt rätt.

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Varning för lerbruk i skorstenar!
« Svar #2 skrivet: 08 aug-17 kl 12:58 »
Jag tror också att det var ekonomin som styrde dessa fall, allt tegel som är riktigt gammalt ser ut att vara tillverkat på plats, en del som blivit dåligt bränt har blivit till grus, medan det som lyckats har stått sig nästan lika bra som maskintillverkat.
(jag har noga sparat de som var av bra kvalitet)

Vad jag vill säga med detta är att det är nödvändigt att förstå uppbyggnaden och den tekniska funktionen och egenskaperna av någonting innan man börjar kopiera någonting rakt av så kommer man att minska risken för framtida problem.

Ett väl utfört bygge står sig i hundratals år, ett dåligt bara några decennier.

Min morfar sade mig att man på hans tid, innan man fick börja att rita och designa hus behövde ha minst tio års yrkeserfarenhet av konstruktion och praktiskt arbete med att bygga husen först.

Husen han konstruerade var ännu idag, 60-70 år senare så raka att bygg gubbarna som skulle göra en tillbyggnad på ett av husen han ritat och byggt på 50 talet, noterade att fasaden var rakare än  deras nytillverkade reglar som höll modern standard, inte en enda pinne var rutten, eller hade behövt impregneras med starka ämnen, det vara bara färg och naturoljor, men byggnaden i sig var rätt utförd från början. Grunden har inte satt sig en millimeter efter att den var klar.

Ett annat hus som är nybyggt enligt samma principer har sjunkit så mycket vid ena gaveln att man var tvungen att göra om stora delar av grunden, därför att man bara ställt den på packad sand men inte gjort underarbetet ordentligt.


Edit, väggen inne kommer att fortsätta ha lerbruk och lerklining, men pipan och kåpor, mm blir med annat, kalkbaserat murbruk samt eldfasta foder (man kan inte elda direkt mot kalkbaserade murbruk, då kommer det också att rasa med tiden).
Edit, det som inte skall vara hermetiskt röktätt kommer också att få glidfogar där så krävs för att inte bygga upp spänningar mellan olika material, fast lerbruk och kalkbruk har ganska (men inte exakt) lika egenskaper när det gäller rörlighet.

Edit, det är viktigt att man inte täpper till ytor med lerbruk med tätare typer av murbruk, tex KC bruk eller kalkbruk på utsidan, då kommer lerbruket att accumulera fukt och till sist spränga sönder när leran är mättad, samt binda fukt som utgör grogrund för lera.

(KC eller cementbruk kommer också att skapa spänningar mot rent kalkbruk så att det krackelerar då cementbruk inte kan följa kalkbrukets rörelser, så är där rent kalkbruk bör man fortsätta med rent kalkbruk även om det är svårare att använda)

Lerbruk behöver kunna "andas" till skillnad mot modernt cementbruk.

Så, det är av yttersta vikt att man håller isär olika typer av bruk när man reparerar gamla murverk.














« Senast ändrad: 08 aug-17 kl 13:07 av The Pink Sheep »
Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Varning för lerbruk i skorstenar!
« Svar #3 skrivet: 08 aug-17 kl 13:14 »
Det är ju mycket oklart om problemet verkligen beror på lerbruket, eller på andra faktorer? Har skorstenarna varit i bruk, eller har de varit kalla?

torbjorn

  • Inlägg: 13720
    • Medelpad
SV: Varning för lerbruk i skorstenar!
« Svar #4 skrivet: 08 aug-17 kl 19:30 »
I de äldre byggnadshandböcker och annan litteratur som jag har tillgång till (t ex den skorstensartikel i Teknisk Tidskrift från 1950 som jag nyligen länkade till i en annan tråd, Otar Hökerbergs "Husbyggnad" från 1936, SJ:s föreskrifter för uppförande av trähus från omkring 1915, Kemisk-teknisk teknologi från slutet av 40-talet), står överhuvudtaget ingenting om lerbruk utan man talar bara om KC-bruk, cementbruk och kalkbruk.
Så jag skulle tro att forna dagars seriösa byggmästare överhuvudtaget inte befattade sig med lerbruk, det var så självklart undermåligt att man inte ens behövde nämna det i föreskrifter och instruktioner.

Jag kan citera litegrann ur SJ-föreskrifterna som jag har tillgång till just nu:

Citera
Tegel.
Teglet till eldstadsmurar skall hålla måttet 25 x 12 x 6,5 cm. Teglet skall vara väl genombränt, skarpkantigt, och välformat, och i brottet förete en likartad, välbränd massa, vara fritt från sälta, märgel, stenar och sprickor.
Till spismurar, kaminnischer och skorstenar användes tegel, som utsorterats ur tegelpartiet, varvid hänsyn tages till mörk, jämn färg, samt att teglet är skarpkantigt.
Tegel, som ej är torrt, får ej användas och av halvsten får ej förekomma mer än 3 %. Tegel, som ej genast användes i byggnaden, skall staplas på torrt underlag och övertäckas.

Bruksberedning, kalkbruk.
Sanden, som användes till bruksberedning, skall vara skarp, ren och jämn samt av för sina olika ändamål lämplig grovlek och får ej tagas från saltsjöstrand. Kalken skall vara nybränd, av god beskaffenhet, och skall släckas på byggnadsplatsen. Till murbruk tages sand och rent, icke salt vatten i lämpliga proportioner till kalkens fetthalt. Bruket bearbetas väl.

Cementblandat kalkbruk.
Till förstärkta murdelar och putsningsändamål, där kontrollanten så anser nödvändigt, användes cementblandat bruk. Med cementblandat bruk förstås här vanligt kalkbruk, tillsatt med sin halva volym torrt, tillagat cementbruk, bestående av en del cement och tre delar sand. Allt bruk, innehållande cement, skall användas omedelbart efter tillredningen och får ej sedan det brunnit "uppgöras".

Nordic Vargtand

  • Inlägg: 3645
    • Hälsingland
SV: Varning för lerbruk i skorstenar!
« Svar #5 skrivet: 08 aug-17 kl 21:24 »
Det är ju mycket oklart om problemet verkligen beror på lerbruket, eller på andra faktorer? Har skorstenarna varit i bruk, eller har de varit kalla?

Jag tror för min del att det är en kombination av olika faktorer, det som dödat dem är troligen att de stått kalla något tjugotal år i slutet av 1900 talet, samt att grundläggningen haft brister. De som varit murade med mer modernt bruk har gått att återuppbygga, även om delar av dem varit förstörda.


Lerbruk fungerar bra att bygga vissa typer av mycket gamla, enklare bakugnar och annat (det är dock andra recept än det för väggar då det inte skall innehålla organiskt material) Tanken var att insidan bränns bär man eldar upp en form av ris och ved man byggde kupolen på.

Även kakelugnar skall sättas med en typ av lerbruk som är blandad särskilt för detta.

Diskutera gärna, jag är intresserad av fler synpunkter.
Jag är intresserad av att gå till grunden med att analysera detta...

Hade tänkt återuppföra delar av detta murverk i framtiden.






Слава Україні! Героям слава!

Förenklar man någonting för mycket så blir det till slut helt obegripligt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

572 gäster, 7 användare (1 dolda)
xaelanar, Luffsen, Oskari, olleryd, Själv är bäste dräng, eremit1

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressant och inspirerande läsning! Jag har lärt mig mycket användbart, bl.a inför eventuella framtida getter. Tidningen är dessutom väldigt fin att bläddra i. Otroligt prisvärd! En får mycket för sina 30 kronor.
/Sofie S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser