Skogsbönan, det är ju inte alla mejeriprodukter som innehåller stora mängder laktos. I ost går det mesta laktosen bort i vasslan,
i filmjölk och yogurt äts laktosen av mjölksyrebakterier som gör det surt. Vispgrädde innehåller en viss mängd laktos.
Vanlig mjölk är väl det som har mest laktos. I lättmjölk är det ju bara protein och laktos som ger näring (förutom diverse spårämnen), i helmjölk finns också fett.
Det är egentligen normalt att vuxna däggdjur inte tål laktos. Men däggdjursbebisar att byggda för att dricka mjölk och har ett enzym som bryter ner det.
Just det. Vi är inte byggda för att dricka stora mängder färsk mjölk, även kallad sötmjölk eller "konsumtionsmjölk". Vi bör konsumera sådan mjölk försiktigt, åtminstone om vi ser tecken på att inte tåla den helt bra. Däremot är filmjölk, yoghurt, ost, smör etc mer anpassade till vuxna människor. Kvalitet och typ av sådana produkter kan också spela roll. Så varför inte inta mjölk i mer kultiverad form?