Hejsan
Jag har nu ögnat igenom en jäkla massa trådar både här och på andra sidor i ett försök att försöka sammanställa hur jag bör gå tillväga för att bereda ett skinn själv.. Det finns tydligen en jökla massa sätt men jag har iaf lyckats plita ned en arbetsgång som jag tänkte testa med. Har under några år samlat på mig lite skinn som jag saltat (hjortskinn, bäver och lamm) som jag tänkte ge mig i kast med här snart.
Nedan kan ni se den arbetsgång jag tänkt mig.. Det jag INTE lyckats förstå än är det här med att sträcka skinnet i en ram.
Tittar man på amerikanska tv-program så har de nästan alltid skinnet uppspänt med rep i någon form av ram. Och på vissa sidor på nätet pratas det också om detta medans det i andra fall inte nämns något alls om det. Behöver man spänna upp skinnen på något vis? Och i så fall i vilket steg i min "arbetsprocess" ska detta in? Det kan tilläggas att jag tänkt att ha kvar pälsen på skinnen utifall att det gör någon skillnad.
1 : Salta ordentligt. Låt ligga några dagar. Salta igen och låt ligga ytterligare upp mot 1 vecka. Kan ligga upp till ett år saltat.
2. Skrapa skinnet med skinnskrapa eller slö kniv.
3. Tvätta skinnet i ljummet vatten utan något rengöringsmedel. Tvätta sedan med rengöringsmedel och avsluta med ett rent vattenbad.
4. Torka skinnet med pälssidan utåt. Kan ta flera dagar.
5. När pälssidan är torr men skinnsidan lite fuktig är det dags att fetta in. Fetta in med hjärna + lite diskmedel (ev. koka hjärnan i lite varmt vatten)
eller 1.5 dl rapsolja + 1 äggula + några droppar diskmedel. Massera in fettet i skinnet, gärna framför någon värmekälla.
6. Dra i skinnet tills köttsidan blir vit. När hela skinnet fortsätter vara vitt efter man dragit i det är det färdigt. Tar lång tid.
7. Häng skinnet med köttsidan utåt. Låt hängai minst 24 timmar och max några veckor. Blir svårare att få mjukt ju längre tid det hänger.
8. Tvätta skinnet igen.
9. Torka det igen. Arbeta på ungefär samma sätt som i punkt 6 eller dra det mot exempelvis en stolsrygg. Skinnet ska bli vitt och mjukt.
Ju mer det bearbetas desto mjukare blir det.
10. Skär bort ev. skinnkanter och/eller laga hål. Man kan putsa köttsidan med sandpapper för att få det slätare.