Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Beräkning av V / M i en ny typ av generator.  (läst 1881 gånger)

xlab

  • Gäst
Beräkning av V / M i en ny typ av generator.
« skrivet: 07 jul-14 kl 21:34 »
Håller i dags lägget på att ta fram en helt ny typ av generator, min pre--prototyp (cykeldynamo) ger i dagslägget 180V  effekten ligger på 30W 6V efter omvandling std 6V 3Wså den ger alltså 10ggr mer än i std utförande. nu behöver jag veta hur många V / M en viss dim av coppartråd har, om det finns någon tabell el enklare matte?

sɹǝpuɐ

  • Inlägg: 5876
  • Vad händer om du tänker tvärtom? Vänder på det?
    • -
SV: Beräkning av V / M i en ny typ av generator.
« Svar #1 skrivet: 07 jul-14 kl 22:25 »
Vad menar du med "V / M"?

torbjorn

  • Inlägg: 13750
    • Medelpad
SV: Beräkning av V / M i en ny typ av generator.
« Svar #2 skrivet: 08 jul-14 kl 00:31 »
Ett tips är att börja med att läsa på klassisk elmaskinlära och se till att kunna den utan och innan.
Börja lämpligen med att repetera högstadiets fysikkurs och gå vidare med några lämpliga elläraböcker på gymnasienivå. T ex den bok i två band av Hans Lundqvist och Stefan Olofsson som helt enkelt heter "Ellära", utgiven av Liber 1976 och omtryckt flera gånger in på 80-talet.
För att sedan lyckas begripa sig på elmaskiner mer grundligt kan jag rekommendera "Die Wechselstromtechnik", utgiven av E. Arnold i 5 band på Springer Verlag, flera upplagor och omtryckningar från 1904 och fram till någon gång på 20-talet. De band som nog intresserar dig mest är första "Theorie der Wechselströme" , tredje "Die Wicklungen der Wechselstrommaschinen" och fjärde "Die synchronen Wechselstrommaschinen".  Den litteratur i elmaskinlära som finns på svenska och engelska är alldeles för ytlig för att man ska ha någon nytta av den om man ska konstruera en maskin, det mesta som är värt att veta i den branschen är skrivet på tyska.

xlab

  • Gäst
SV: Beräkning av V / M i en ny typ av generator.
« Svar #3 skrivet: 08 jul-14 kl 01:47 »
Här läst all ellära(har BB1) men det innget enkel sätt om man ska göra enligt den kunskapen, var ute efter ett enklare sätt

torbjorn

  • Inlägg: 13750
    • Medelpad
SV: Beräkning av V / M i en ny typ av generator.
« Svar #4 skrivet: 08 jul-14 kl 02:27 »
Ellärakursen för installatörsbehörighet innehåller dessvärre inte mycket som verkligen är värt att veta, utan det jag syftar på är ellära motsvarande det man läste på N och T-linjerna på gymnasiet på 80-talet.

Vilken spänning som induceras i en viss längd koppartråd har inget alls med tråddimensionen att göra.
Ta en titt i vilken formelsamling som helst, där hittar du formeln e = l * v * B , dvs den spänning som induceras i en ledare bestäms av längd * hastighet * magnetfältets flödestäthet. Samtliga storheter anges i SI-enheter, dvs volt, meter per sekund, weber per kvadratmeter.

Om vi nu ser på en praktisk elmaskinkonstruktion så kommer varje del av ankarlindningen att utsättas för ett varierande magnetflöde under ett varv. För att kunna beräkna spänningen måste man veta hur magnetflödet är beskaffat på alla olika ställen längs polerna.  Det är ganska lätt att reda ut denna sak så länge maskinen är obelastad, åtminstone under förutsättning att flödestätheterna överallt är så låga att inget aktivt järn blir mättat, men det blir mer komplicerat när maskinen belastas och ankarreaktion och liknande saker börjar spela in.

Rör det sig om en växelströmsgenerator har också lastens beskaffenhet stor betydelse - t ex vad den har för effektfaktor och hur den med- eller motverkar med övertoner i maskinens spänning. Ett exempel är ju en växelströmsgenerator som matar en likriktare som på likströmssidan ligger parallellt med ett batteri eller en stor kondensator, den blir bara strömbelastad just under spänningstopparna men går strömlös resten av perioden, där skapar alltså lasten kraftiga övertoner. Man kan också tänka sig en rent resistiv last, så att om generatorns spänning är sinusformad blir också strömmen sinusformad, avviker spänningen från sinusform så avviker strömmen på precis samma sätt. En induktiv last kommer att dra i stort sett sinusformad ström oavsett hur spänningsövertonerna ser ut. Osv osv.

Ett bra sätt att bekanta sig praktiskt med sådana här saker är att studera svänghjulsmagneter med generatorspole på t ex mopeder och snöskotrar. Använd oscilloskop och diverse olika strömtransformatorer eller mätshuntar så du kan övervaka både spänning och ström vid olika varvtal och belastningar. De kan uppföra sig på mycket olika sätt beroende på om de matar glödlampor direkt med växelström eller matar lasten via likriktare och batteri, det har också stor betydelse om det finns en regulator (vanligtvis tyristorstyrd) i systemet eller inte.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

766 gäster, 4 användare
ärt, addebadde, von tratt, peterm

* Forum

* Om tidningen Åter



- Förvånansvärt väl sammansatt och innehållsrik tidning! Kanske är det just för att den är skriven av entusiaster, inte professionella skribenter, som den andas så mycket glädje och inspiration.
/Jeuce

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser