Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Skogsbönan skrivet 30 mar-17 kl 13:13
-
Hjälp jag är i Saltdjungeln! Som allt annat så finns det bra och dåligt salt. Finsalt ska man tydligen undvika för det är preppat/behandlat på något kemiskt vis - Hur? Med vad? Grov, havs och flingsalt ska vara bättre? Isf är det helt obehandlat? Många rekommenderar Himalayasalt - Jag tog med ett pack rosa salt hem och blev väldigt förvånad när jag smakade. Det var så gott! Nästan så det går att äta som det bara är! Ska tydligen urvinnas från sjöbotten ngn i Himalaya...el. är det havsbotten....(har ingen koll på geografin just nu.....) Hur som. Hur bra kan det vara? Hav och sjö får mig att tänka på tungmetaller!? Men det borde väl isf finnas även i salt som urvinns från bergsområden`? Som tex bly, aluminium etc. Fast salt kanske inte tar upp det? Att ta salt från Himalaya är knappast inte bra miljöval ur transportsynpunkt..... men hur rent och bra kan det vara? Rent globalt - är det stor påfrestning för miljön att ta salt? Hur funkar det egentligen? Helt ärligt så har jag ingen aning om hur saltet hamnar i våra händer.....sjukt egentligen men så illa är det.....Vilket salt ska man egentligen välja? Och en ännu värre fråga - varifrån kommer vårat salt? Finns det naturligt både här och där?
-
Tja... salt finns naturligt i saltvatten (mao i haven) och i stenarter och utvinns ur någondera. Jod är väl det man närmast brukar lägga till i folkhälsosyfte, dvs för att alla ska få i sig jod utan behov av tillskott. Man antar ju att folk äter salt och så är det nästan genomgående.
Skulle inte oroa mig så mycket för salt varken ur miljö- eller hälsosynpunkt, annat än att inte äta för mycket då! Vi varken kan eller ska äta så mycket salt, och särskilt inte som det är, då blir det ju väldigt mycket :o :)
-
Tja... salt finns naturligt i saltvatten (mao i haven) och i stenarter och utvinns ur någondera. Jod är väl det man närmast brukar lägga till i folkhälsosyfte, dvs för att alla ska få i sig jod utan behov av tillskott. Man antar ju att folk äter salt och så är det nästan genomgående.
Skulle inte oroa mig så mycket för salt varken ur miljö- eller hälsosynpunkt, annat än att inte äta för mycket då! Vi varken kan eller ska äta så mycket salt, och särskilt inte som det är, då blir det ju väldigt mycket :o :)
Ja att det finns saltvatten har jag koll på! Jag är inte heller orolig! Men vill veta mer om vad jagh drar in i köket - Vilket jag tror många inte har ett sus om. Bara handlar och äter och har noll koll. Eller så orkar man inte bry sig....vad vet jag. Jag ville veta mer om salt alltså. Varför finsalt ska undvikas och varför havs, grov och flingsalt är bättre? Och var vårat salt kommer ifrån, alltså var urvinner man salt? I norrland? Söderut? Skövde? Var om det är Svenskt? Och i övrigt, rent globalt. Vilken påfrestning är det för miljön att urvinna salt? Och du - dom flesta av oss får i oss alldeles för lite salt! Många har brist utan att veta om det. Så salt är bra i rätt mängd! Natrium alltså.
-
"Salt", när vi pratar om matsalt, består av natriumklorid (NaCl). Natrium är inte nyttigt om man får i sig för mycket. Bl.a. kan det ge högt blodtryck https://www.sahlgrenska.se/battre-vetande/sanning-och-myt-om-hogt-blodtryck/ (https://www.sahlgrenska.se/battre-vetande/sanning-och-myt-om-hogt-blodtryck/) medan för lite salt kan leda till saltbrist, speciellt om man svettas mycket genom träning eller varmt klimat.
Det salt som säljs som finsalt finns med eller utan tillsats av Jod (I). Får man i sig för lite jod kan man få struma https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/jod (https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/jod) och det vill man inte ha. För mycket Jod kan störa sköldkörtelfunktionen på andra sätt och skada foster under graviditet. Se länken här ovan.
Det rekommenderas att man äter salt med jod för att få i sig tillräckligt med jod. En del kosttillskott innehåller höga halter jod så äter man ett sånt bör man undvika jodsalt.
De flesta i Sverige äter för mycket salt, inte för lite.
-
Hej!
Jag har alltid tyckt att det inte har någon betydelse VILKET salt man använder, men så tycker givetvis inte alla! Jag är förstås ingen matlagningsexpert / finsmakare, och för mig duger vilket som helst och har alltid köpt det billigaste saltet.
Vid ett besök i en NETTO-butik fann jag att det billigaste saltet DÄR kostade 6 kr / kilo, det dyraste 120 kr / kilo.
En anställd fanns i närheten ; jag frågade honom :" Är detta salt alltså 20 gånger godare än detta?" (jag visade på de båda sorterna )
Fick det högljudda svaret : " SALT ÄR SALT !" Jag undrar om jag inte förtäljt denna historia förut, och fick då ett antal klargöranden som jag glömt! Friska upp mitt minne!
Hälsningar!
G S
-
Den enda egentliga skillnaden mellan dom är texturen, så i grytan spelar det ingen större roll, men ovanpå foccacian så vore nog grovsalt olämpligt. Resten om att det ena är nyttigare än det andra är 99,999999% marknadsföring och inte baserat på några vetenskapliga rön (förutom just joden).
FalkSalt är i allafall godkänt för ekologisk tillverkning, det är det saltet jag köper. De har en ganska bra uppställning av de olika salterna: https://www.falksalt.com/sv/allt-om-salt.html (https://www.falksalt.com/sv/allt-om-salt.html)
-
Nja, exakt samma är de inte. Jag använder Seltin som krydd- och bordssalt. Det är mindre natrium i det saltet.
-
Nja, exakt samma är de inte. Jag använder Seltin som krydd- och bordssalt. Det är mindre natrium i det saltet.
Seltin är inte rent "salt" (natriumklorid), det är en blandning av natriumklorid, kaliumklorid, magnesiumsulfat och jod. Så jo, salt (NaCL) är samma oavsett form.
-
Seltin är inte rent "salt" (natriumklorid), det är en blandning av natriumklorid, kaliumklorid, magnesiumsulfat och jod. Så jo, salt (NaCL) är samma oavsett form.
Lite alt fakta här. Jag är ju en "flummis" som testar det jag stoppar i mig. Seltin är enligt min testmetod inget jag skall använda och när jag testar på andra får jag samma negativa resultat. Jag har gjort denna test minst 20 år tillbaka med samma slutsats. När jag testar ingredienserna var och en är de alla ok. Ni andra får gärna upplysa mig om vad i Seltin kombinationen som med alt fakta kan tänkas att inte vara kompatibla.
-
Seltin är inte rent "salt" (natriumklorid), det är en blandning av natriumklorid, kaliumklorid, magnesiumsulfat och jod. Så jo, salt (NaCL) är samma oavsett form.
Jo men betydligt mindre NaCl än i vanligt salt - det är ett mineralsalt.
Lite alt fakta här. Jag är ju en "flummis" som testar det jag stoppar i mig. Seltin är enligt min testmetod inget jag skall använda och när jag testar på andra får jag samma negativa resultat. Jag har gjort denna test minst 20 år tillbaka med samma slutsats. När jag testar ingredienserna var och en är de alla ok. Ni andra får gärna upplysa mig om vad i Seltin kombinationen som med alt fakta kan tänkas att inte vara kompatibla.
Vad är det du testat på/mot/för?
Jag använder inte bara Seltin även utan oxå vanligt jodsalt.
-
Salt är ett intressant ämne! Vanligt salt finns på många platser i världen, även i Europa (eller "fanns" om det har tagit slut). Det finns naturligt i berggrunden och det finns sedan länge metoder att rena det, till bästa möjliga kvalitet. Att det är så billigt beror på den goda tillgången.
Jag har läst 2 böcker om salt (fast det är ett tag sedan):
* Mark Kurlansky - Salt, en världshistoria.
* Gösta Carlsson - Salt: om saltet genom tiderna
Kanske finns de på bibliotek, på fjärrlån om inte annat.
Det finns mycket spännande kring salt:
saltgruvor som släpper in turister, fornfynd i saltgruvor, ortsnamn i Europa som visar att där fanns salt, slukhål efter saltbrytning, med mera.
-
Jo men betydligt mindre NaCl än i vanligt salt - det är ett mineralsalt.
Låt mig återupprepa mig, Seltin är inte ett-> rent <- salt (NaCl).
-
Låt mig återupprepa mig, Seltin är inte ett-> rent <- salt (NaCl).
Nej det består bara av ca 50 % NaCl.
-
Om man är frisk, dvs inte har några problem med njurar och utrensning, så bör man ta in så mycket salt som kroppen har behov av. Salt är ett av de ämnen som en frisk kropp inte kan få för mycket av utan att själv reagera. Reaktionen blir törst och saltkoncentrationen späds ut. Det är inte saltet i maten som får blodtrycket att stiga utan den smörja saltet ofta göms i, såsom hel- och halvfabrikat. Till och med små barn behöver salttillskott, i motsats till vad som rekommenderas, då deras njurar behöver mogna och tränas i att rena slaggprodukterna. Alltså kan småbarn äta "vuxenmat" om den i övrigt är hälsosam.
I samband med värmeböljan sommaren 2013 avled ovanligt många åldringar och det till följd av uttorkning och saltbrist.
Slutsats ät salt, både kalium och natrium, och smörj in kroppen med magnesium så blir nog måendet bättre med mindre huvudvärk och diffusa hälsoproblem.
-
Slutsats ät salt, både kalium och natrium, och smörj in kroppen med magnesium så blir nog måendet bättre med mindre huvudvärk och diffusa hälsoproblem.
Har du någon källa du kan hänvisa till? Skulle vara intressant att läsa lite mer om det, det låter lite annorlunda.
-
Om man är frisk, dvs inte har några problem med njurar och utrensning, så bör man ta in så mycket salt som kroppen har behov av. Salt är ett av de ämnen som en frisk kropp inte kan få för mycket av utan att själv reagera. Reaktionen blir törst och saltkoncentrationen späds ut. Det är inte saltet i maten som får blodtrycket att stiga utan den smörja saltet ofta göms i, såsom hel- och halvfabrikat. Till och med små barn behöver salttillskott, i motsats till vad som rekommenderas, då deras njurar behöver mogna och tränas i att rena slaggprodukterna. Alltså kan småbarn äta "vuxenmat" om den i övrigt är hälsosam.
I samband med värmeböljan sommaren 2013 avled ovanligt många åldringar och det till följd av uttorkning och saltbrist.
Slutsats ät salt, både kalium och natrium, och smörj in kroppen med magnesium så blir nog måendet bättre med mindre huvudvärk och diffusa hälsoproblem.
Du är medveten om att du går precis tvärs emot de rekommendationer som ges tex av Livsmedelsverket? Har du några länkar eller annat som stöder ditt resonemang tex kring späda barns vuxenintag av salt?
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/salt#Barn (https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/rad-om-bra-mat-hitta-ditt-satt/salt#Barn) och salt
-
Himalayasalt kommer inte från himalaya utan frpn saltgruvor i Pakistan. Det lilla rosa är järnoxid altså rost. Det är bluff/jävligt bra affär.
Det mesta salt som säljs här kommer från saltgruvor i Tysklsnd och Polen och renas så det är ren NaCl. Sen kan smakupplevelsen vara olika beroende på "formen", sälta i form av flingor upplevs anorlunda än finsalt oavsett om det kemiskt är identiskt. Säkert kan Himalayasalt upplevas gott också utifrån att det låter exotiskt/magiskt och är dyrt (och det är inte renat från föroreningar som det tyska)
-
(:) Städat bort lite OT. /Torpjens
-
Jo men betydligt mindre NaCl än i vanligt salt - det är ett mineralsalt.Vad är det du testat på/mot/för?
Jag "flumtestar" det mesta av det hälsobutikerna och marknadskrafterna saluför och vill ha som storsäljare på hyllorna. Jag överdriver Inte utan testar det som kan vara intressant. Jag är ute efter det som verkar RIKTIGT bra och det som verkar RIKTIGT dåligt som Seltin och Echinacea produkter verkar vara dåligt för alla. Vad gäller örten Echinacea så finns vetenskapliga belägg (Tysk forskning). Seltin hoppas jag att ni här på tråden berättar vad i kombinationen av mineralerna som skulle kunna ställa till det.
För övrigt blir man väldigt krass av flumtestning :-[
-
Jag är ju en hårt drabbad individ eftersom jag i ungdomen fick hantera det organiska kvicksilvret man använde i jordbruksodlingen. Fortfrande får jag utrensningsexem på underbenen när jag tar en behandling. Vad som hjälper bra mot klådan är att göra en inpackning av Döda Havslera. Att sätta ner benen i en hink med salt lindrar också. Trolldeg funkar också men är omständigt att göra och applicera.
-
På vilket sätt är Seltin skräp menar du?
-
På vilket sätt är Seltin skräp menar du?
Det är ju det jag vill ha svar på och hoppas att någon annan med kunskap i biokemi kan "flumma till på utan att känna sig utsatt". Jag är helt övertygad om att Livsmedelsverket försöker göra sitt bästa men naturligtvis inte alltid har rätt. Vem har det ???
-
Himalayasalt kommer inte från himalaya utan frpn saltgruvor i Pakistan. Det lilla rosa är järnoxid altså rost. Det är bluff/jävligt bra affär.
Det mesta salt som säljs här kommer från saltgruvor i Tysklsnd och Polen och renas så det är ren NaCl. Sen kan smakupplevelsen vara olika beroende på "formen", sälta i form av flingor upplevs anorlunda än finsalt oavsett om det kemiskt är identiskt. Säkert kan Himalayasalt upplevas gott också utifrån att det låter exotiskt/magiskt och är dyrt (och det är inte renat från föroreningar som det tyska)
H.salt är inte särskilt dyrt!? Exotiskt.....nej det tycker jag inte! Så det kommer från Pakistan och innehåller ROST!?? Intressant! Var kommer dessa uppgifter från? Skulle vilja kolla det!? Om det stämmer så är det verkligen ingenting jag vill få i mig och konstigt att det får säljas kontrollerat som hälsokost (påstås vara hälsosamt)? Jaa världen är på sin undergång......
-
Lite rost/järn är inte alls farligt att få i sig.
Jag ska försöka leta upp källa. Det var uppe i olika medier för ngr år sedan... återkommer
-
Lite rost/järn är inte alls farligt att få i sig.
Jag ska försöka leta upp källa. Det var uppe i olika medier för ngr år sedan... återkommer
Här är en länk där det står att det kommer från gruvor i Pakistan och att det innehåller järn.
http://www.vof.se/folkvett/ar-2007/nr-3/himalayasalt/ (http://www.vof.se/folkvett/ar-2007/nr-3/himalayasalt/)
-
Fast det var inte lätt att hitta någon riktigt bra källa! Jag hittar bara försäljare, "hälsoflum", och negativa okända bloggare typ.
-
"Salt", när vi pratar om matsalt, består av natriumklorid (NaCl). Natrium är inte nyttigt om man får i sig för mycket. Bl.a. kan det ge högt blodtryck
Hmmm? Havssalt är väl också salt, som används till matlagning? Det innehåller mycket fler joner än natrium- och kloridjoner. Någon definition av matsalt känner jag inte till. Natriumkloridsalt brukar kallas koksalt.
Havssalt är nog nyttigare än koksalt, bl.a. vad gäller blodtrycket. Har dock inga vetenskapliga källor på detta.
Det mesta salt som säljs här kommer från saltgruvor i Tysklsnd och Polen och renas så det är ren NaCl. Sen kan smakupplevelsen vara olika beroende på "formen", sälta i form av flingor upplevs anorlunda än finsalt oavsett om det kemiskt är identiskt.
Renas? Ja kanske. Jag vet inte hur det är med salt från saltgruvor. Men jag har i alla fall hört att havssalt ibland "renas" genom att värdefullare mineraler/joner/salter tas bort och NaCl samt kanske ett fåtal andra lämnas kvar. Man får då ett mer kristallartat havssalt (den billigaste typen som kan finnas i vanlig livsmedelshandel, typ 2,5 kg från JOZO el dyl), medan orenat havsalt är gråare och innehåller fler typer av salter.
Smaken på havssalt avviker rätt mycket från vanligt koksalt (=raffinerat/renat NaCl). Det smakar mildare och har liksom ett bredare smakregister. Det gäller särskilt oraffinerat havssalt. Så sammansättningen spelar roll för smaken.
-
Klart det smakar olika om det innehåller olika.
-
Jag har tittat lite i min gubbes kemiböcker, bl.a. Lexikon i Kemi. Föroreningarna i saltet består vanligtvis mest av kalcium, järn och magnesium. Dessa tas bort från saltlagen genom utfällning: man tillsätter ett ämne som tillsammans med föroreningarna faller till botten.
Himalayasaltet är däremot inte renat på något sätt. Jag hittar heller inga pålitliga uppgifter om ifall det skulle vara farligt eller harmlöst att förtära.
-
Jag har tittat lite i min gubbes kemiböcker, bl.a. Lexikon i Kemi. Föroreningarna i saltet består vanligtvis mest av kalcium, järn och magnesium. Dessa tas bort från saltlagen genom utfällning: man tillsätter ett ämne som tillsammans med föroreningarna faller till botten.
Och kalcium, järn och magnesium är näringsämnen, som vi behöver, jag skulle tro i högre grad än natrium.
-
Jodå, men om det är 99% NaCl och man stoppar i sig hur många gram/dygn då är det typ obetydliga mångder man får i sig den vägen.
-
Jodå, men om det är 99% NaCl och man stoppar i sig hur många gram/dygn då är det typ obetydliga mångder man får i sig den vägen.
Är det 99% då? Jag hittar inte uppgift om detta för salt från saltgruvor. F.ö. ser jag i wikipedia att sådant kan vara antingen bergsalt eller s.k. vakumsalt, som utvinns genom att pumpa ned vatten och få upp saltlösning. För havssalt hittar jag uppgift om 77% NaCl i oraffinerat havssalt. Resten är mest kalciumkarbonat (2,5 %), kaliumsulfat (3,6 %), magnesiumsulfat (4,7 %), magnesiumklorid (10,8 %). Men även ämnen som finns i mindre andelar kan ju vara av värde om vi inte behöver så mycket av dem.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Natriumklorid
https://sv.wikipedia.org/wiki/Havssalt
-
Om Himalayasalt står det att det är 99% NaCl
-
Är det någon som äter oraffinerat havssalt?
-
Ja, jag gör det. Oraffinerat tror jag det kallas. Det är förstås hanterat i en industriell utvinning, men på ett skonsamt sätt och utan att ta bort några ämnen ur det. Det har då en grå eller gråvit färgton. Det kostar lite mer pengar men är inte jättedyrt, ca 40 kr/kg och uppåt. Det finns dock inte att köpa överallt, men finns i bättre hälsokostsortiment.
Det försvinner dock en del jod i tillverkningen. Det är omdiskuterat om detta kan leda brist på jod om man äter havssalt. Jag kommer inte ihåg detaljerna i detta, men har slutat oroa mig.
-
Ok, då har du alla föroreningar och smådjur/alger med som krydda.
Joden dunstar konstigt nog, man skulle ju kunna tro att den låg fast som kalium/natriumjodid, men icke.
-
Joden dunstar konstigt nog, man skulle ju kunna tro att den låg fast som kalium/natriumjodid, men icke.
Hur dunstar kaliumjodiden menar du? Det är ju ett salt?
Smältpunkt 681 °C
Kokpunkt 1330 °C
enligt https://sv.wikipedia.org/wiki/Kaliumjodid
-
Nu äntligen hittade jag den där boken om salt som jag letat efter. Det skall bli ett nöje att läsa om den.
Sen köper jag nog en burk Himalayasalt - det vill jag smaka på.
-
Hur dunstar kaliumjodiden menar du? Det är ju ett salt?
Smältpunkt 681 °C
Kokpunkt 1330 °C
enligt https://sv.wikipedia.org/wiki/Kaliumjodid
Saltet står i jämvikt med fritt jod. Kommer inte ihåg vem det var, men det var någon här på alternativ som uppmärksammade mig på det. Så håll saltet torrt och lagra inte för länge om du vill ha det jod som det en gång berikades med.
-
Saltet står i jämvikt med fritt jod. Kommer inte ihåg vem det var, men det var någon här på alternativ som uppmärksammade mig på det. Så håll saltet torrt och lagra inte för länge om du vill ha det jod som det en gång berikades med.
Aha, det låter som en torbjorn-kommentar. Det står på den engelska wikipediasidan: https://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_iodide#Dietary_supplement
Här finns det källhänvisning: https://en.wikipedia.org/wiki/Iodised_salt#Chemistry.2C_biochemistry_and_nutritional_aspects
Salt that is iodised with iodide may slowly lose its iodine content by exposure to excess air over long periods.
Intressant för den som vill lagra mycket salt under en längre tid.
-
Och kalcium, järn och magnesium är näringsämnen, som vi behöver, jag skulle tro i högre grad än natrium.
Finns knappt något ämne/jon som är så livsviktigt som natrium och mängden man ska få i sig är högre än för de andra mineralerna. Men det går knappt att rangordna bland essentiella ämnen.
-
Nu äntligen hittade jag den där boken om salt som jag letat efter. Det skall bli ett nöje att läsa om den.
Sen köper jag nog en burk Himalayasalt - det vill jag smaka på.
Jag ser inte författarens namn, kan du skriva det?
-
Jag ser inte författarens namn, kan du skriva det?
Gösta Carlsson - Salt: om saltet genom tiderna (Warne förlag, 1999)
-
Finns knappt något ämne/jon som är så livsviktigt som natrium och mängden man ska få i sig är högre än för de andra mineralerna. Men det går knappt att rangordna bland essentiella ämnen.
Det ser preliminärt ut som du har rätt. Det jag menade är att vi på våra breddgrader och i vårt samhälle kanske oftare kan ha brist på kalk och järn än på natrium, men jag är inte säker på det.
Havssalt innehåller främst natrium bland positiva joner. så det borde väl ge tillräckligt med natrium relativt övriga joner.
Salt med enbart natriumklorid (koksalt) tror jag ökar risken för högt blodtryck.
-
Gösta Carlsson - Salt: om saltet genom tiderna (Warne förlag, 1999)
Tack!
-
Mycket intressant läsning! Så om jag fattat rätt så är oraffinerat salt till det bättre och man ska undvika finsaltet? För där tar man bort och lägger till "annat"? Och ALLT Himalayasalt kommer från berg i Pakistan alltså inte från sjöar och det är inte heller renat? Gäller det även Jozo´s i den runda fpk med rosa lock? Men det är vitt och inte rosa? Så alltså raffinerat? Och det som inte är raffinerat är alltså det som har rosa inslag? Vilket salt innehåller INTE jod?
-
Salt är salt och duger åt oss vanliga dödliga. Att sen juppisarna i Stockholm tror att fling- och havssalt är bättre bara för att det kostar 120 kronor kilot får en ju bara att dra vissa slutsatser som inte får nämnas här utan att inlägget blir redigerat.
-
"Duger åt oss vanliga dödliga" - Vilket lustigt resonemang!? Du tillhör gruppen som inte bryr dig ett dugg om vad det du konsumerar innehåller. Inget konstigt för så fungerar den större massan - SYND! Jag tillhör den som intresserar mig för vad som är i fpk jag köper och låter bli om det så behövs. Men vi är alla olika. Efter diverse "studier" så verkar det också som att det motsatta könet, alltså män, är mycket mindre medvetna och inte bryr sig ett dugg om vad dom äter och vad dom äter ur och ifrån. Och egentligen vill jag bara ha svar på mina frågor och inte onödiga kommentarer. Jag frågar för att jag undrar och vill veta och för jag vet det finns kunnigt folk här inne.
-
Hej, "Skogsbönan!"
Rolig kommentar på "någons" inlägg, vem det nu var!
Ja, för det mesta är jag nog inte så säker på vad det jag förtär innehåller, men brukar när det gäller mat gå efter ordningen "nytta-pris-smak!" Dock förekommer att det blir "pris-nytta-smak." Det betyder att jag inte är någon finsmakare , men uppskattar god mat, men när det gäller den föda jag tillreder åt mig själv har jag inte så stora krav!
Men köper likväl inte vad som helst!
Hälsningar !
G S
-
"Duger åt oss vanliga dödliga" - Vilket lustigt resonemang!? Du tillhör gruppen som inte bryr dig ett dugg om vad det du konsumerar innehåller. Inget konstigt för så fungerar den större massan - SYND! Jag tillhör den som intresserar mig för vad som är i fpk jag köper och låter bli om det så behövs. Men vi är alla olika. Efter diverse "studier" så verkar det också som att det motsatta könet, alltså män, är mycket mindre medvetna och inte bryr sig ett dugg om vad dom äter och vad dom äter ur och ifrån. Och egentligen vill jag bara ha svar på mina frågor och inte onödiga kommentarer. Jag frågar för att jag undrar och vill veta och för jag vet det finns kunnigt folk här inne.
Tja, tycker man att diverse odefinierade tungmetaller eller andra naturligt förekommande föroreningar gör saltet bättre, så feel free.
Vill man vårda in hälsa, så använder renat salt, med tillsatt eller naturligt jod.
Att generalisera utifrån "män" respektive "kvinnor" är ganska suspekt. Vad finns det för grund för det?
-
"Duger åt oss vanliga dödliga" - Vilket lustigt resonemang!? Du tillhör gruppen som inte bryr dig ett dugg om vad det du konsumerar innehåller. Inget konstigt för så fungerar den större massan - SYND! Jag tillhör den som intresserar mig för vad som är i fpk jag köper och låter bli om det så behövs. Men vi är alla olika. Efter diverse "studier" så verkar det också som att det motsatta könet, alltså män, är mycket mindre medvetna och inte bryr sig ett dugg om vad dom äter och vad dom äter ur och ifrån. Och egentligen vill jag bara ha svar på mina frågor och inte onödiga kommentarer. Jag frågar för att jag undrar och vill veta och för jag vet det finns kunnigt folk här inne.
Nu är du jäkligt taskig och generaliserande.
Det är verkligen inget beteende som smickrar dig eller din syn på saker och ting.
Grejen är att salt är salt. Det är ganska självklart att det finns olika ämnen i saltet beroende på var och hur det utvinns.
Havssalt har spår av det som finns i havet och bergssalt har från berget där man bryter det.
Det varierar enormt beroende på var man skördar det.
Juh vitare saltet är desto färre föroreningar finns det i saltet.
Svårare är det inte.
-
Salt är salt och duger åt oss vanliga dödliga. Att sen juppisarna i Stockholm tror att fling- och havssalt är bättre bara för att det kostar 120 kronor kilot får en ju bara att dra vissa slutsatser som inte får nämnas här utan att inlägget blir redigerat.
Om "juppisarna" bor i Stockholm kan de t.ex. handla Danivals havssalt för ca 40 kr/kg på t.ex. Gryningen på Folkungagatan. Det är OK tycker jag. Annars uppsök bättre hälsobod eller ev liknande sortiment i stormarknad el dyl. F.ö. är jag (enligt min egen uppfattning) ingen yuppie, men andra här kanske är det.
-
Om "juppisarna" bor i Stockholm kan de t.ex. handla Danivals havssalt för ca 40 kr/kg på t.ex. Gryningen på Folkungagatan. Det är OK tycker jag. Annars uppsök bättre hälsobod eller ev liknande sortiment i stormarknad el dyl. F.ö. är jag (enligt min egen uppfattning) ingen yuppie, men andra här kanske är det.
Nja det saltet får väl dom som är hugade köpa . Skälv köper ja för 26kr/kg det får räcka .
-
Det renaste saltet är utan tvivel det, som kommer ur saltgruvor. Himalajasalt som transporteras långa vägar eller skiten ur havet som följer med saltet är inte jag ute efter. Jag vill ha salt, so rent som möjligt. Och det renaste råkar vara även det billigaste. Vill man sen betala 10 gånger so mycket för samma, för att det ser kul ut med saltflingor , får man gärna göra det.
-
Himalayasalt är ju det som innehåller giftiga grundämnen som tallium, bly, arsenik, kadmium och radioaktiva grundämnen som polonium (det var det som Ryska FSB använde när de giftmördade Alexander Litvinenko), uran radium, och plutonium. Den som äter det bör nog sedan begravas bland farlig avfall
-
Himalayasalt är ju det som innehåller giftiga grundämnen som tallium, bly, arsenik, kadmium och radioaktiva grundämnen som polonium (det var det som Ryska FSB använde när de giftmördade Alexander Litvinenko), uran radium, och plutonium. Den som äter det bör nog sedan begravas bland farlig avfall
Å dyrt är det 67 kr kg för att för gifta sig skälv ;D
-
Det renaste saltet är utan tvivel det, som kommer ur saltgruvor. Himalajasalt som transporteras långa vägar eller skiten ur havet som följer med saltet är inte jag ute efter. Jag vill ha salt, so rent som möjligt. Och det renaste råkar vara även det billigaste. Vill man sen betala 10 gånger so mycket för samma, för att det ser kul ut med saltflingor , får man gärna göra det.
Det absolut renaste saltet man utvinner utan att rena det hittar man på Australiens nordkust där man låter solen torka ur det.
-
Långa transporter är inte bra för miljön. Så varför köpa från Australien? Finns det inte "rent" salt i norden eller Europa? Så Himalayasalt innehåller diverse naturgifter alltså? Tjaa....då ska man väl undvika det isf. Jag använder det som för mig är enklast att få tag i och det är det på tex Ica. Havssalt från Jozo, deras Himalayasalt och det "vanliga" finsaltet. Fast enl. trådens skörd så är inget av dessa egentligen ok? H.salt innehåller mängder av naturgifter. Havssalt likaså. Och finsaltet är raffinerat. Så vilket salt ska jag använda?? Om jag utgår från Icas, Coops och Willys sortiment. Eller har dom inget renat salt som inte är raffinerat finsalt? Om det från bergsgruvor är bäst och mst renat - Vilket salt är det och vem säljer?
-
Menar Du med raffinerad att det har mindre kornstorlek än de stora klumperna som man får upp ur saltgruvan? Det är klart att man mal sönder dom till en bra kornstorlek. Nåt annat gör i alla fall inte Tyskarna med sitt gruvsalt. Det är nog det som man tillsätter lite jod, vilket är bra, och sen köper vi det på ICA tex.
-
Långa transporter är inte bra för miljön. Så varför köpa från Australien? Finns det inte "rent" salt i norden eller Europa? Så Himalayasalt innehåller diverse naturgifter alltså? Tjaa....då ska man väl undvika det isf. Jag använder det som för mig är enklast att få tag i och det är det på tex Ica. Havssalt från Jozo, deras Himalayasalt och det "vanliga" finsaltet. Fast enl. trådens skörd så är inget av dessa egentligen ok? H.salt innehåller mängder av naturgifter. Havssalt likaså. Och finsaltet är raffinerat. Så vilket salt ska jag använda?? Om jag utgår från Icas, Coops och Willys sortiment. Eller har dom inget renat salt som inte är raffinerat finsalt? Om det från bergsgruvor är bäst och mst renat - Vilket salt är det och vem säljer?
Det är inga större problem att utvinna salt i Tromsö tex.
Då blir det inte långa transporter.
-
Jaha och var/vem säljer renat salt från Tromsö då? Vad jag har förstått så behandlas finsalt med "något" som inte ska vara hälsosamt. Just för att bli så fint som möjligt. Raffinerat. Och oraffinerat är det salt som inte behandlas. Fråga mig inte.....det är vad jag googlat mig till och känner att jag har noll koll på mitt salt just nu......
-
Jaha och var/vem säljer renat salt från Tromsö då? Vad jag har förstått så behandlas finsalt med "något" som inte ska vara hälsosamt. Just för att bli så fint som möjligt. Raffinerat. Och oraffinerat är det salt som inte behandlas. Fråga mig inte.....det är vad jag googlat mig till och känner att jag har noll koll på mitt salt just nu......
När jag tog Tromsö som motpol till Australien så var det för att få dig att tänka efter.
Det australiensiska saltet utvinns från havet genom att man låter vattnet dunsta bort.
Man lastar det på lastfartyg för vidare transport.
Om man skulle utvinna salt i Tromsö så är dunstningsprocessen svår att få till även om man kan köra en annan lösning genom att frystorka bort vattnet.
Det är väldigt energikrävande, precis som all saltutvinning som man sysslat med i Norden genom åren.
Du får helt enkelt läsa vad som står på förpackningarna och ställa frågor till tillverkarna.
För att få reda på vad som finns i salt förutom salt.