Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  hur görs surströmming?  (läst 5640 gånger)

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
hur görs surströmming?
« skrivet: 05 sep-10 kl 23:58 »
kan man jäsa vilken sorts fisk som helst? vore kul att prova surgädda..surmört .. sur brax mm hur gör man?
Fjäderfän och kaniner

kiml

  • Inlägg: 202
  • Svensk lantras
    • Lappland
SV: hur görs surströmming?
« Svar #1 skrivet: 06 sep-10 kl 00:03 »
På wikipedia finns en vag beskrivning om hur surströmming framställs.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Surstr%C3%B6mming

Norge har en motsvarighet som heter Rakfisk som de gör av öring, sik eller röding.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Rakfisk

Så det borde gå med valfri fisk.

slainte

  • Inlägg: 265
    • Västmanland
SV: hur görs surströmming?
« Svar #2 skrivet: 06 sep-10 kl 00:05 »
Här är en länk till ett surströmmingsrecept. Lycka till !  :D
http://www.surstromming.se/produktion-madsens-recept.htm
En stadsbo frågar en bonde: -Varför har den där kon inga horn?
Bonden svarar:- Det finns många orsaker till varför kor inte har horn, en del föds utan horn och på andra tar vi bort dem. Orsaken att just den kon inte har horn är att det är en häst!

grimbart

  • Inlägg: 4821
  • fångstman/jägare söker uppdrag!!!
    • Västergötland
SV: hur görs surströmming?
« Svar #3 skrivet: 06 sep-10 kl 00:08 »
vilka bra länkar... måste undersökas... får la prova vanlig surströmming nån dag så jag vet HUR det ska smaka... måste läsa noga så man inte åker på nån matförgiftning pga fel i tillverkningen...
Fjäderfän och kaniner

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: hur görs surströmming?
« Svar #4 skrivet: 08 feb-16 kl 17:26 »
Historiskt har man ofta syrat sötvattensfisk, då bryts de mindre benen ned på t ex mört:

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/skane/rutten-fisk-forandrar-var-historiesyn

FårEtt

  • Inlägg: 51
    • -
SV: hur görs surströmming?
« Svar #5 skrivet: 08 feb-16 kl 19:15 »
Surmört var stapelvara hos skogsfinnarna och ska fortfarande finnas som levande tradition i Fågelsjö.
http://www.finnsam.org/uppsatser/svedjefinnarnas_matkultur.pdf Recept på sidan 10


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

734 gäster, 1 användare
Tur-Johan

* Forum

* Om tidningen Åter



- Hittade den tidning hemma hos en vän. Fångade mitt intresse och jag uppskattade den bredd av artiklar. Har själv nu påbörjat en prenumeration
/Martin

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser