Det har gått ett tag sedan någon skrev sist här, men vill ni ha lite fakta från ett småskaligt gårdsslakteri?
Du får ALLTID tillbaka samma gris. Det står slaktnummer på alla djur och ska inte gå att blanda ihop dem.
Grisarna är inte stressade, de kommer nästan alltid kvällen innan och sover oftast när veterinären kommer och besiktigar. De avlivas med bultpistol eller hagelgevär (ja, det är helt och fullt tillåtet) utan att hållas fast det minsta. En del har jag tom avlivat när de legat ned, någon har sovit. Låter det stressat?
Kostnaden för slakten är 650 kr/gris inkl trikinprover. Och den som är så snål och rent dum som slarvar med trikintester på vildsvin eller vid hemslakt får gärna fråga mig så förmedlar jag kontakten till en som blev smittad av påstått trikintestat kött-hon är kock och smakade på den råa färsen för att kolla kryddning- för ungefär tre år sedan. Hon är inte återställd än, och är även opererad.
Styckningen tar vi (om jag minns rätt nu, får väl återkomma om det inte stämmer) 5 kr/kg för. Då ligger det i låda, färsen är mald och det ligger lappar på alla styckningsdetaljer.
Vi flår f.ö. grisarna, då vi ofta slaktar olika djurslag samma dag och inte vill hålla på och dra med skållkaret. Det är dessutom bättre på linderödsgrisar med allt deras borst.
Hjärtslaget kan man givetvis få tillbaka om man vill det.
Ni får gärna fråga om det är något ni funderar på.