Boken om pemmikan, är 2013 senast utgivna bok.
Fördröjd av snöyra och utslagen el. Som sig bör för en bok om polarfärdenas färdkost nummer ett.
Pemmikan, en urtida stapelvara för Nordamerikas präriefolk – av pulvriserat buffelkött blandat med fett – som senare innebar livförsäkringen för alla de som ville ut och upptäcka världen. Alla de stora resorna från tidigt 1800-tal till 1960-talet försåg sig med pemmikan som proviant. Polerna nåddes, Mount Everest, de mörkaste djungler och andra avlägsa delar av vår planet genomkorsades med pemmikan som den avgörande stapelvaran.
Boken väcker också nya perspektiv och visar på överraskande historiska sammanhang. Hur det gick till när ett hattmode länkade samman två världsdelar. Hur pemmikan som ett "kitt" fogade samman två folk till ett. Och näringsfrågor: Kan man leva av kött allena? Konservindustrins framväxt. Den transatlantiska handeln, och så vidare.
Boken, Pemmikan – en hårdkokt historia, utkom sent i december 2013.
Inbunden med skyddsomslag, svartvit inlaga 254 sidor.
Finns på
www.pemmikan.se Snart kommer den kommer ut i handeln.