Min åsikt är att det enda vettiga till fårklippskär är att slipa dom på en slipmaskin för just fårklippskär. Om man lämnar bort dom för slipning ska man förvissa sig om att de som slipar har rätt maskin.
Det bästa är att ha egen slipmaskin, men tyvärr är dom tämligen dyra här i Sverige.
Inspektera de nyslipade skären, man skall inte kunna se kanterna; Och det är enkelt att se om skäret låg till ordentligt genom att kolla på anliggningsytan, efter klippningen.
Med rätt slipade skär, och korrekt inställt tryck, bör man kunna klippa 10 får med samma överskär, men underskären (kammen) varar längre.
Smörj med symaskins/vapenolja vid skärbyte och ha en vattenbalja med t.ex. rapsolja som ni doppar skären i ibland under klippningen.
Rengöra skären efter klippning tycker jag att man ska göra, dock är det inte alla som gör det, men på något vis bör man se till att dom inte rostar.