Alternativ.nu

Bygga & Bo => Vatten och avlopp => Ämnet startat av: Skogsplupp skrivet 18 jun-17 kl 10:13

Titel: Renovering/ underhåll av brunn
Skrivet av: Skogsplupp skrivet 18 jun-17 kl 10:13
Hej på er!
Vet inte om detta är rätt forum men är det någon som har tipps på hur man underhåller/ renoverar gamla brunnar?
Jag har köpt en tomt med ruckel som har en grävd brunn. Den har stått oanvänd länge. Den är ca 4 m djup. Högst upp cement rör, sedan stensatt o längst ner konstigt nog fyra timmer stockar (ett lager alltså). Mycket av jorden/ gruset mellan stenarna är borta. Det finns hål i cementringen. Översta jordlagret går väldigt högt upp mot cementringen. Ska försöka våga mig ner igen o se skicket på timret, men tror de fortfarande verkar ok. Hittade även någon form av sniglar mellan stenarna.
Jag har pumpat ur vatten några gånger. Kommer ner en hel del regnvatten men det finns en tillrinning av grundvatten. Jag har fått upp ett lagar av sediment. Det som är kvar är makadam med sediment. Jag vågar inte ta mer då jag i så fall går under timmerstockarna.
Frågan är vad jag gör härnäst? 
Ska jag skrubba o skölja av stenarna?
Företagen som fixar brunnar verkar köra en klortvätt på slutet. Är det något man bör göra o i så fall varför och hur?
Varför har man timmer längst ner? Det känns väldigt osäkert o inte speciellt hållbart i längden?
Hur säkert är det med sådana här brunnar?
Finns det någon storlek av grus eller singel att föredra att fylla botten med?
Ska man täta mellan stenarna o i så fall med vad?
Räcker det med att täta hålet i cementringen och gräva bort jord så att det finns ett fall från ringen?
Finns det något mer man kan göra så att det inte kommer allt för mycket regnvatten ovanifrån?
Vad gör man åt sniglarna eller vad det är?
Något annat jag ska tänka på?

Hoppas någon av er kan besvara några av mina frågor 😊

Hoppas ni får en fin dag o tack i förhand!
Titel: SV: Renovering/ underhåll av brunn
Skrivet av: kurt skrivet 18 jun-17 kl 11:17
Så länge det inte läcker in ytvatten och vattenprov är ok och grundvattennivån inte sjunker alltför mycket, så fungerar grävda brunnar utmärkt. Det är inte heller speciellt omfattande arbete att gräva en ny brunn, för hand eller hellre med en grävare som då också kan lyfta ned cementringar.
Titel: SV: Renovering/ underhåll av brunn
Skrivet av: torbjorn skrivet 18 jun-17 kl 12:19
Förutom att se till att marken sluttar bort från brunnen, så kan man gräva bort jord en halv eller en meter under tilltänkt blivande markyta runt brunnen och fylla på med någon hårt packad vattentät lera, om sådan finns att hämta i trakten. Ovanpå leran fyller man ut med vanliga fyllnadsmassor eller matjord.

Finns det någon sugledning för vattenpump nersänkt i brunnen eller har man hinkat upp vatten ur den?
Titel: SV: Renovering/ underhåll av brunn
Skrivet av: torpjens skrivet 18 jun-17 kl 12:34
Finns lite i handboken om det: http://handbok.alternativ.nu/Bygga_och_bo/Vatten_och_avlopp/Pumpsystem (http://handbok.alternativ.nu/Bygga_och_bo/Vatten_och_avlopp/Pumpsystem)
Titel: SV: Renovering/ underhåll av brunn
Skrivet av: kretslopp skrivet 18 jun-17 kl 16:34
Va bra att du länspumpat brunnen. Har du fått fram ett klart gott vatten? Om du har det så kan du vara nöjd. Som jag ser det så behöver du inte rengöra brunnen något mer. Du har ju redan rensat botten. Att stenarna har alger och mossa gör ingen negativ inverkan på vattnet, det är alldeles okey. Att det är springor mellan stenarna och att inte betongröret är tätt gör ingen ting als. Du ska inte klorera din brunn. Det är ovanligt att det är så höga bakteriehalter. Men det kan vara klokt att upprepa länspumpningen någon gång per år. Timret som ligger i bottenvarvet lades dit för att det inte skulle sjunka ojämnt när de första stenarna lades. Du ska inte gräva under dom för då äventyrar du den sten staplade brunsväggens stabilitet. Att det finns sniglar i brunnen behöver du inte heller bry dig om det är ok. Om du går ned i brunnen ska ni alltid vara två. Det kan finnas gas i brunnen så att man blir medvetslös. Det räcker skulle jag tro att du gräver så du får fall från brunnen. För att vattnet ska hålla sig friskt bör brunnen vara täckt så den alltid är mörk.