Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  bakning på köksspis  (läst 1831 gånger)

chara

  • Inlägg: 193
    • Uppland
bakning på köksspis
« skrivet: 13 jul-15 kl 06:41 »
Hej!

Konstig fråga på sommarn kanske, men vi värmer vårt vatten via vedeldad köksspis.

Idag fick smöret smälta på den och nu undrar jag om någon kan ge lite tips för bakning på en köksspis?

Vi får ej äta jäst och ägg, men bakpulver.

Det får går fort eller så får man ej behöva att stå bredvid, eftersom jag har för mycket att göra för att stå i köket (förutom när det är skördedags).

Behövs det en speciell stekpanna eller gryta, som kan klara de höga temperaturer eller t o m jämna ut temperaturskillnaderna?

Har denna sorts bakning ett speciellt namn, som bakning på sten t ex?

Finns det recept?

Det vore riktig kul om all värme som försvinner just nu genom köksfönstret kunde användas till något nyttigt, till brödbak som på sten eller småkakor!

Tack för alla tips :-) /Chara

torbjorn

  • Inlägg: 13745
    • Medelpad
SV: bakning på köksspis
« Svar #1 skrivet: 13 jul-15 kl 10:04 »
Det går bra att använda vilken stekpanna som helst (bör såklart vara planslipad på undersidan om du använder köksspisens plattor), lämpligtvis en gjutjärnspanna.
Om spisen har plattor eller stor "fri" yta på hällen, som är någorlunda ren, så går det att grädda direkt på spisen utan stekpanna emellan.
Det bör fungera med nästan vilket limpdegrecept som helst, det är ju vanligt att man i samband med att man bakar limporna tar överbliven deg och gör några mjukkakor i en stekpanna. Gräddningen går på några minuter och man bör äta upp dem omedelbart innan de kallnar och blir stenhårda.
Om du inte kan använda jäst, hur är det med surdeg?

olivia.k

  • Inlägg: 1455
    • Jämtland
SV: bakning på köksspis
« Svar #2 skrivet: 13 jul-15 kl 12:36 »

Idag fick smöret smälta på den och nu undrar jag om någon kan ge lite tips för bakning på en köksspis?



Jag förstår inte frågan? Är det en vedspis du har eller en bakugn? En vedspis eller vanlig spis bakar man inte PÅ, utan inuti. Den har väl en ugn som alla andra vespisar?
Kanske blir lättare att förstå vad du menar om du skriver på engelska för svenska verkar inte vara ditt modersmål.
Jag bakar i vedspisen precis som man bakar i en vanlig ugn som drivs med el. På spisen brukar man laga mat.

chara

  • Inlägg: 193
    • Uppland
SV: bakning på köksspis
« Svar #3 skrivet: 14 jul-15 kl 11:36 »
Kul med svar, tack.

Det är en spis man värmer vattnet med, dvs den är stängd och det finns ett system med vattenrör inuti. Det går verkligen ej att baka eller grilla något i den.

Men det finns en stor platta att ställa grytor och annat på, och där har jag lagat mat på tidigare, fast enbart vid strömavbrott.

Nu undrade jag om det kanske finns mer man kan just baka på den, men det kanske inte går.

Jag skall prova med "stekpannabröd" direkt på plattan.

Surdeg är inte heller så bra, tyvärr. Jag brukar inte ha deg till övers, men skall försöka grädda våra små frallor på spisen (kanske direkt om jag är modigt nog :-)

torbjorn

  • Inlägg: 13745
    • Medelpad
SV: bakning på köksspis
« Svar #4 skrivet: 14 jul-15 kl 20:58 »
Är det alltså en kökspanna snarare än en vedspis?

chara

  • Inlägg: 193
    • Uppland
SV: bakning på köksspis
« Svar #5 skrivet: 15 jul-15 kl 06:05 »
Det låter vettigt :-)

Litar ju nästan helt på vår vvs-expert som namngav den...här borde jag ha tänkt lite mer efter. En fin och gammal kökspanna har vi hemma!
(tror sotaren använder det rätta begreppet, där kunde jag ha fattat galoppen)
Och nu ser jag också att det borde vara lätt att få tag på reservdelar om så behövs, eller en ny panna. Helt tvärtemot det han sade.

Efter fyra år i det här huset...nåja, det har hänt väldig mycket, så man får väl vara nådig.

Tack i alla fall, stort tack!

Den Mångkunnige Nomaden

  • Inlägg: 12
  • Solkock och balkongodlare
    • Västergötland
    • Solköksbloggen/Solköksbutiken
SV: bakning på köksspis
« Svar #6 skrivet: 09 aug-16 kl 21:41 »
Jag skulle rekommendera att du använder 2 lika stora gjutjärnsstekpannor. Värm först upp den ena ordentligt. Ställ sedan dit den svala gjutjärnspannan och tillsätt t.ex. en sockerkakssmet (finns varianter som funkar för er kost). Lägg den heta pannan på som lock och vänta 20 minuter. Ställ av från värmen och vänta 10 minuter innan du äter kakan. Kräver mycket lite tillsyn, men har en viss inlärningskurva. Har själv gjort detta på vanlig spis samt över öppen eld med gott resultat.

Lärde mig detta ur min mormors skolkokbok från 30-talet.
Solkock och balkongodlare. Odlar goda grönsaker och tillagar dem med solen.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

741 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Jag älskar när tidningen kommer! Myskväll och massor med läsningar!
/Melissa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser