Hade du lättsockrad sylt? tYVÄRR behövs mycket socker för att undvika mögel. Men jag har med måttlig sockerhalt lyckats genom att koka glasburkarna och deras lock, tag upp med tång, även den har kokat med i grytan, häll upp het sylt direkt, Sen kan man för säkerhets skull parafinnera ovanpå sylten eller hälla någon droppe sprit på locket(metall), tända spriten och med grillvante på snabbt sätta på det brinnande locket. Vakum bildas sen. Arbetsbänk har torkats av med sprittrasa före. Konstigt att hjortronsylten möglade, den och sylt av lingon innehåller ju naturligt bensoesyra har jag för mig. Om du har sylten i jordkällare så skölj rent burkarna från hällspill på utsidan, före du sätter ner dem Sen har jag förvarat dem i papplådor eftersom det verkar finnas mögelsporer i jordkällare som vill föröka sig på spill på burkgängerna. Men ska man inte svavla ut sin jordkällare? Vi hade en gemensam, jättestor och detta gjordes inte men sen har jag hört att man bör göra det?
Jag har tröttnat på allt socker och sterilhantering och fryser all sylt istället. Energimässigt inte så bra men hälsomässigt bättre o frysen är annars halvtom. Mixa färska eller snabbt uppkokta bär med bara lite socker, häll i burkar ursköljda med hett vatten. Tinad burk förvaras i kylskåp o moset äts inom 3-7 dagar. Lingon tål mycket mer. Jag har använt lingonsyltens naturlgt konserserverande egenskap genom att toppa mögelkänslig äppelmos.