Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Om getters mineraler mm.  (läst 1895 gånger)

gnets

  • Inlägg: 69
    • Småland
Om getters mineraler mm.
« skrivet: 24 nov-12 kl 10:52 »
Tänkte bara höra med er som är lite mer erfarna ang. Getter om vad det är för mineraler m.m. Getter behöver. Blir inte riktigt klok på allt jag läser då det står så olika.

 Vi har 14 st sällskapsgetter i lite olika raser/blandraser några afrikanska och några vad jag skulle tippa på någon lantrasblandning. Några av damerna är även dräktiga.

Dom går på lösdrift med en ligghall! Har fri tillgång på grovfoder Hö/hösilage sen även saltsten och en viltsten. Tyvärr är vinterhagen ingen skogshage så dom har ingen tillgång till sly el. Liknande på vinterhalvåret. Bara det vi själva kastar in till dom imellanåt.

Men tänkte på det här med selen och koppar m.m ?? Tacksam för svar

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3924
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Om getters mineraler mm.
« Svar #1 skrivet: 24 nov-12 kl 14:42 »
Hej gnets!

Bra att de har fri tillgång på grovfoder, oxå gott att de har olika saltstenar så de kan välja med eller utan mineraler! Vissa getter klarar faktiskt sitt mineralbehov på det viset, speciellt om de har sly att äta, men för att vara säker på att slippa bristsjukdomar bör du köpa en mineralbalja för getter och nötkreatur, finns på din bonnabutik. En sådan balja innehåller de mineraler som getter (och kor, som har ett likartat behov) kan behöva.
Högdräktiga getter (d v s de 2 sista månaderna innan killingen föds) behöver extra selen för att killingen inte ska drabbas av muskeldegeneration. Selen+E-vitaminpreparat finns oxå på bonnabutiken, dosera enligt anvisning på paketet. Flytande selen smakar dock mycket illa*, och bör blandas med något smaskigt, exempelvis betfor. De högdräktiga getterna vill ha ett litet tillskott av kraftfoder oxå, lämpligt är hel säd (gärna havre), torr betfor eller pellets för mjölkkor, eller en blandning av dessa. Några hekto per dag är en början (enligt expertisen inte mer än 2 hg per utfodringstillfälle och get, annars kan de få magproblem). Titta i en fodermedelstabell och räkna om du är osäker! Fortsätt med kraftfodret även efter killingarna fötts, getterna kräver mycket energi för att kunna producera mjölk.

*en viss mig närstående person försökte blanda selenet i getternas dricksvatten, och de bara blängde på spannen som om det var någon sorts förgiftningsförsök, rörde det inte på hela dagen ;D ...
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

gnets

  • Inlägg: 69
    • Småland
SV: Om getters mineraler mm.
« Svar #2 skrivet: 25 nov-12 kl 08:51 »
Tusen tack för långt och utförligt svar!:)

Då har jag några grejer jag måste fixa i bonnaaffären;) det enda som är lite krångligt är väl att få i rätt get rätt grejer när man har dom på lösdrift, haha, kommer en så kommer ju alla och alla är ju vääääldigt glada i lite extra snask;) vem  är inte det iofs:) får försöka lösa det på något sätt.

Den get som ska killa först är beräknad om en månad ca. Hoppas det går bra ändå fast jag börjat med selenet lite sent..

gnets

  • Inlägg: 69
    • Småland
SV: Om getters mineraler mm.
« Svar #3 skrivet: 25 nov-12 kl 17:50 »
Förresten en fråga till, vi har idag avmaskat samtliga djur med ivomec.. Står ju inget om det i anvisningarna men läser på flera ställen att man ska eller bör upprepa avmaskningen efter nån vecka? Dom går ju i samma hage så funderar även på om dom inte kommer få mask fort igen då? Har ej gjort träckprov men såg små vita maskar trilla ur rumpan på ett par stycken..

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3924
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Om getters mineraler mm.
« Svar #4 skrivet: 26 nov-12 kl 17:43 »
Det bästa sättet att bli säker är ändå att ta ett träckprov efter avmaskningen för att veta om det "tagit".
För att de inte ska få parasiten igen bör du se till att de får sitt grovfoder i en foderhäck/krubba som de inte kommer åt att kliva upp och bajsa i, men det kanske du redan har :) . Till nästa sommar kan du kolla över så getterna har en bra betesväxling oxå.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

gnets

  • Inlägg: 69
    • Småland
SV: Om getters mineraler mm.
« Svar #5 skrivet: 26 nov-12 kl 19:09 »
Okej.. Foderhäcken kommer ju de minsta i tyvärr.. Får försöka lösa det på något sätt.. Betesväxling har vi på sommaren med flera stora fina hagar med sly och annat gott. Vintertid har vi bara en då vi har ligghallen i den och den går inte att flytta då det är ett hus eller garage eller vad man ska säga som är platsbyggt.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

743 gäster, 1 användare
Hokuspokus

* Forum

* Om tidningen Åter



- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser