Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Kombucha länkar  (läst 71709 gånger)

Eulalia

  • Gäst
Kombucha länkar
« skrivet: 08 jul-05 kl 13:09 »
Hej, har lagt upp dessa i Alternativs länksida, men för säkerhets skull kommer de här också

http://www.kombuchaustralia.com/links.html
( http://www.geocities.com/kombucha_au/KTLinks.html )

http://www.kombu.de/



Kombucha är ju egentligen ingen mejeriprodukt men jag tycker den platsar  i närheten av kefiren :-)
« Senast ändrad: 08 jul-05 kl 14:12 av Eulalia »

Mullvaden

  • Inlägg: 130
Re:Kombucha länkar
« Svar #1 skrivet: 13 aug-05 kl 12:49 »
okej nu har jag en svamp hemma.började jaga burk men det var svårare än jag anat,hittade bara en på 1,8 liter men jag antar att det går bra det med. i receptet står att man ska tillsätta färdig kombucha,men om det är första laddningen man gör,hur ska man göra då? är det bara att hoppa över det steget eller?

Eulalia

  • Gäst
Re:Kombucha länkar
« Svar #2 skrivet: 16 aug-05 kl 10:54 »
Hej Mullvaden :-)

Förhoppningsvis har du inte slängt startvätskan som fanns med i påsen  ???
Det är den som är "färdig kombucha" att dra igång med.
Skulle ha tejpat fast en lapp om viktigheten att spara vätskan på sändningen, ska komma ihåg det nästa gång.

Har du slängt den, kan du istället använda vinäger, men se till att det är destillerad vinäger.
OBS: Det är mycket viktigt att den är destillerad, för vinäger och kombucha är nära släkt, och görs med liknande svampar.
Är den inte destillerad kan din kombuchasvamp typ mutera  :o till en vinäger-svamp (har inte själv sett det ske, men läs lite här http://w3.trib.com/~kombu/FAQ/part03.html#BM12part3 )

Här är 2 st kombucha-manualer, en på svenska

http://users.bestweb.net/~om/kmi/manual.html
http://www.kombu.de/sweden.htm

och här ännu en uttömmande sida om kombucha:
http://w3.trib.com/~kombu/

« Senast ändrad: 16 aug-05 kl 10:57 av Eulalia »

Eulalia

  • Gäst
Re:Kombucha länkar
« Svar #3 skrivet: 19 aug-05 kl 15:37 »
Lite mer info om kombucha



Kombucha är en frisk, porlande god och nyttig brygd som man fermenterar med hjälp av en slags geleartad sula, kombucha-kulturen , som är ett mellanting av bakteriekultur och svamp.
Rent praktiskt så brygger man  te (grönt eller svart eller en blandning därav] och har i generöst med socker. Sen  när teet har svalnat får sulan bada i teet i ca 1 vecka, och den lever på sockret och annat i teet, och omvandlar alltihop till kombucha-brygden, vilken nu kommer att innehålla många nyttiga substanser, vitaminer, syror och annat som jag inte vet namnet på.

Kombucha sägs vara hälsobefrämjande på många olika sätt: för viktminskning, mot Candidasvamp, för att sänka blodtryck och kolesterol, mot fotsvett,  och andra fantastiska saker, tex gör den här kvinnan konstverk av sulan  http://www.ngiulini.com/

Läs mer här om vad kombucha är bra för/mot  
http://w3.trib.com/~kombu/FAQ/part02.html
http://www.geocities.com/ladyfangs.geo/benefits.html
http://users.bestweb.net/~om/kmi/benefits.html

Och för dem som vill ha en lite mer vetenskaplig beskrivning:
http://www.sulis-health.co.uk/kombucha/kombucha.shtml

och på danska för dem som inte orkar läsa på engelska:-)
Bra info här!
http://www.kombuchasvampen.dk/

Vill du veta mer får du gärna fråga, jag kanske inte har alla svar men  det jag vet svarar jag gärna på  :-)

skål!      
« Senast ändrad: 19 aug-05 kl 15:57 av Eulalia »

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:Kombucha länkar
« Svar #4 skrivet: 14 sep-05 kl 13:06 »


Verkar jættespænnande æven om det verkar som om att det ær ett djur från yttre rymden! Skulle gærna vilja testa om det ær ngn som har ett litet UFO att dela med sig av?
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Eulalia

  • Gäst
Re:Kombucha länkar
« Svar #5 skrivet: 16 sep-05 kl 12:26 »
Hejsan, fröken Fisk :-)
jag delar gärna med mig, kolla dina privata meddelanden för mer info!

Ni andra som har fått kombucha: hur går det för er?
Har ni tröttnat och gjort konstverk av det istället?
Hjälpte det mot migränen? Nån som märkt några hälsoeffekter? några som fått någon negativ effekt? ibland läser man att vissa blir alldeles för pigga och får sömnproblem i början, stämmer det?

Blir det gott varje gång? jag får lite skiftande kvalitet, beroende på att jag ibland låter den stå några dagar för mycket, då blir den sur som attan!
den spar jag för bad och annat utvärtes bruk.

Hur ser era scobys ut? alltså bebisarna...sitter de ihop med "mödrarna" eller formas de fint & fristående på ytan?

Skulle vara roligt att höra om era erfarenheter med kombuchan!


yvonne o

  • Gäst
Re:Kombucha länkar
« Svar #6 skrivet: 16 sep-05 kl 19:16 »
Hejsan :D
Hur smakar det?  Sånt som är nyttigt har ju en tendens att smaka blääää.
Freja

Eulalia

  • Gäst
Re:Kombucha länkar
« Svar #7 skrivet: 18 sep-05 kl 16:37 »
hehe, jo det har man ju hört.
Det är relativt, som allt annat en smaksak
Kombuchan har beskrivits som en sprudlande champagne, och det stämmer (när man lyckas få till en perfekt bryggning), lite kolsyrad och lätt syrlig, oftast smakar den som olika slags fruktcider, beroende på tesort o mängd te o socker, och hur länge teet får dra, och hur länge man fermenterar.

Den godaste jag nånsin gjort smakade som en slags persiko-cider, gudomlig i både smak och doft.  Den äckligaste jag har smakat var en som en kompis gjorde, ett vilt experiment med både te och kaffe, tebark o annat jox i en salig blandning. Den var obeskrivligt äcklig! Kanske var den supernyttig men ska man behöva dö av äckel innan man blir "botad" så är det ingen vits..




cissi

  • Gäst
Re:Kombucha länkar
« Svar #8 skrivet: 20 sep-05 kl 09:11 »
Hej! Jag fick nyligen berättat för mig av en äldre dam att de äldre damerna i hennes barndom (tjugo-trettiotal) drack en brygd gjord av "Volgasvamp", alltså det som nu kallas kombucha. Min sageskvinna (som har en bakgrund som kemist) tror att volgasvampens popularitet berodde på att brygden blir svagt alkoholhaltig... :)  

Mvh Cecilia

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:Kombucha länkar
« Svar #9 skrivet: 20 sep-05 kl 12:24 »
Hej

Vad jag förstått är detta bara 1% så så poppis pga av alkoholhalten kan det inte varit (om de inte var mycket lättpåverkade!)
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Mullvaden

  • Inlägg: 130
Re:Kombucha länkar
« Svar #10 skrivet: 21 sep-05 kl 09:04 »
oki rapport från mitta skafferi:
den stora brygen lyckades,dock fick jag mögel överst i men det var bara att skrapa bort.
ingefärakombuchan vart helt great,som ett torrt vin ungefär i smak,gott.

Eulalia

  • Gäst
Re:Kombucha länkar
« Svar #11 skrivet: 22 sep-05 kl 10:13 »
MÖGEL!? :o vilken osis!
 jag har inte fått mögel på en enda av mina svampar, under de 6-7 månader jag hållit på! och inte för att mitt skafferi är kliniskt dammfritt eller så..
Kanhända hade du för lite startvätska??
 det  ska ju vara lite surt kring svampen, både som skydd och för att dra igång processen...
Hade du en duk över?

Släng både svamp & brygd, så du inte blir sjuk, mögel är inte att leka med..jag skickar en ny till dig!

Hm jag har inte mätt alkohalten än, men det borde man nog göra, med tanke på bilkörning o sånt.
Nu dricker ju inte jag enorma mängder, det blir som högst ett par glas om dagen men skulle inte va kul att åka fast i blåstest pga kombucha-supande :-)

Kul att höra en rapport från gamla tiders kombucha-drinkande....vad säger din dam att de drack det för? bara som sällskapsdryck, eller tillskrev de det några hälsoeffekter?

Mullvaden

  • Inlägg: 130
Re:Kombucha länkar
« Svar #12 skrivet: 22 sep-05 kl 12:09 »
näedå jag hade startvätska å duk över,vette fan varför det blev.
men svampen jag fick av dighar ju kalvat å det var den nya svampen som möglade. jag tog bort möglet å körde vidare å det har gått bra. har druckit det mesta av den satsen utan att bli sjuk,dagens människor är så rädd för möglig å rutten mat  ;)

Eulalia

  • Gäst
Re:Kombucha länkar
« Svar #13 skrivet: 22 sep-05 kl 16:00 »
whoa vilken hårding!
aja du känner ju själv om du börjar få magknip och konstiga visioner..

Nyfiken: hade du bebisen i samma sats som den gamla, eller separerade du dem på en gång? och hur är ditt recept på ingefärs-kombucha?






Mullvaden

  • Inlägg: 130
Re:Kombucha länkar
« Svar #14 skrivet: 23 sep-05 kl 10:08 »
jag delade på dom,på den gamla svampen hängde den nya som bara ihopmed lite slem så jag delade dom bryskt

ingefärskombuchan hittade jag på nån av dina länkar.
det är bara att skiva färsk ingefära,5 cm ungefär och lägga i vattnet när man kokar upp det

trippa på kombucha  ;)

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:Kombucha länkar
« Svar #15 skrivet: 04 okt-05 kl 13:52 »
Woooow, värsta svampdjuret!

Trodde det skulle lukta skit av brygden men jag kan knappt vänta på att smaka på det, luktar supergott! Gjorde brygden på chaité, äppelté och färsk ingefära. Luktar som ett riktigt gott fruktigt vin.

Redan en ny svamp på väg,  5 mm tjock. Vad ska man göra med den? Sprida det i hela Tromsö? Mina huskamrater tycker svampen är lite läskig och att jag är lite underlig. :D

Läste att man kan mixa sönder den och använda som "skönhetsmedel", hm, kanske man borde sälja det. Själv är jag inte mycket för ansiktsmasker och sånt..

Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Eulalia

  • Gäst
Re:Kombucha länkar
« Svar #16 skrivet: 04 okt-05 kl 14:36 »
 ;D kult, ännu en kombucha-frälst, detta börjar likna Invasion V eller Trifiderna anfaller..

visst luktar det mysigt, det känns verkligen att de jobbar hårt, bakterierna och jästen..
Du kan ju smaka lite varteftersom (bara du inte stoppar ner skeden från mun till brygd)
På så vis kan du följa hur det utvecklas, och bestämma dig för när du tycker är klart...oftast tar det ca 7-8 dagar, men under sommarmånaderna går det fortare, se upp för det är lätt hänt att den blir för sur.
Eftersom den svamp du fick var ....tja, en tonåring, ej gammal o mogen, så kanske det tar lite längre tid än en vecka.

Bebis-svamparna som bildas på ytan kan du antingen låta ligga med i nästa bryggning, de brukar växa ihop.
Eller ta undan o spara i lite kombucha i kylskåp, rätt vad det är vill du testa en annan kombination av ingredienser...vore jag du skulle jag försöka hålla en helt "ren" svamp, dvs en som inte tagit smak av annat..

Vad spännande, chai, äpple o ingefära låter som en perfekt kombination!

Mullvaden

  • Inlägg: 130
Re:Kombucha länkar
« Svar #17 skrivet: 05 okt-05 kl 13:08 »
haah,mina svampar förökar sig ständigt.....
kombucha-take over i i jokkmokk....
förra året var det en jävla hermankaka som cirkulerade,i år blir det kombucha!!!!!!!!

Sirpusbollen

  • Inlägg: 858
  • odling, raw food och sløjd
    • Hälsingland
Re:Kombucha länkar
« Svar #18 skrivet: 21 okt-05 kl 11:17 »
Haha, jag försöker sprida det till mina vänner men de är ganska ointresserade! Jag har nog fel vänner!  ;D Dock visste några av dem vad det var, var poppis för några år sedan mest för att svampen var rolig att "leka" med och slänga på varandra eller så..

Bananté inköpt! Banankombucha!
Drömmer om lerigt hobbithus, permakultur, bin, gröna odlingar och egen spirulina. Inspiration och skapa <3
Lev och Spira - Raw food och hälsa

Eulalia

  • Gäst
Re:Kombucha länkar
« Svar #19 skrivet: 14 nov-05 kl 13:28 »
Hur blev banankombuchan då?
Har ni testat några nya kombinationer?

Har ni använt kombuchan till annat än dricka?
Har ni märkt några effekter på hälsan?





 


Dela detta:

* Inloggade just nu

393 gäster, 1 användare
Adels

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning där det mesta tas upp! Klart prisvärd läsning.
/Theo

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser