det går visst att koka om inte bara frusen utan sådan färg som stått länge och skiktat sig. gjordes förr men idag är det näppeligen lönsamt om man räknar in arbetskostnad.
bryr man sig inte om den kostnaden kan man ju lägga tid på proceduren. det som händer när den fryser eller skiktar sig är ju att linoljan separeras och pigmenten sjunker till botten. Man behöver värme för att få det hela att gå ihop igen.
Förr kokade jag all rödfärg själv,använde en vedeldad tvättbalja och kokade upp flera omgångar så det täckte säsongens behov. Men priserna sjönk stadigt på rödfärg så det blev totalt olönsamt när man kunde köpa färdig färg för någon hundralapp o ibland mindre än så.
sedan la Falun om och vägrade sälja pigment utom till några få och priserna steg raskt.Problemet var att det inte gick att köpa rätt pigment.
Nu är det återigen en massa "pirat" färg på marknaden till superlåga priser men det är slamfärg kokad på helt annat pigment än det ursprungliga och åldras helt annorlunda.
den äkta Falu rödfärg ligger idag här i Småland på runt 450-500 .- per 10 liters burk. ändå ett billigt pris om man jämför med annan färg.