Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne: Småland Dröm om kombinerat äldreboende å kollektiv  (läst 184 gånger)

SKLKG

 • Inlägg: 2
Småland Dröm om kombinerat äldreboende å kollektiv
« skrivet: 20 mar-17 kl 08:41 »
Hej. Jag har länge drömt om att starta ett äldreboende där alla kan mötas.  Barn, gamla å djur.

Har jobbat inom vården under flertal år å har sett hur en gammal dam med demens lever upp när barn kommer å hälsar på eller när någon ensam gammal får en katt i knäet att klappa. Hur dom gamla kommenterar hur gott det luktar när man bakar eller lagar mat, hur dom vill hjälpa till, hur meningsfullt det känns när man går till "jobbet" å känner att man verkligen bidrar stort till ett bättre liv dom sista åren i jordelivet.

Detta drömmer jag om, äldreboende på gård med både hund, katt, höns, häst, får, ja vad man vill. Å självklart egen odling.

Förutsättningen är ju att inget avkall ska göras på äldrevård vad gäller sjukvård, medicin, hjälpmedel osv. Man ska verkligen brinna för att ge bra äldrevård med hjälp av både djur, natur å sig själv.

Kan man pussla ihop detta så kommer det nog bli det bästa äldreboendet nånsin. Å hur mycket rikare skulle inte livet bli å vilken erfarenhet man skulle få tillgång till.

Finns det någon som jag, som vill något mer inom vården? Sjuksköterska, undetsköterska, vårdare,  matmamma/pappa , någon med gröna fingrar,  djurskötare, veterinär, ekonomi intresserad osv. Behöver inte ha någon speciell utbildning bara man brinner för detta. Även om både sjuksköterska å matmamma/pappa måste finns   ;)

Kan man oxå kombinera eget boende på gården är lyckan gjord  :D

En dröm å undran från ett studerande vårdbiträde på 50+

Nina W

 • Inlägg: 2941
  • Värmland
SV: Dröm om kombinerat äldreboende å kollektiv
« Svar #1 skrivet: 20 mar-17 kl 10:29 »
Ja, det är en jättefin idé. Men säkert inte lätt att finansera i dessa besparningstider. Nuförtiden är det många gamla som vill komma till ett äldreboende men inte får lov därför att dom är tillräckligt sjuka och handikappade. Alltså i stort sett ingen som går på egna ben utom de svårt dementa. Lindrigt dementa går väl att ha på en gård men inte de som måste passas hela tiden, alternativt hållas inlåsta, för att inte vara en fara för sig själv eller andra. Man kan inte räkna med att få mer bidrag från kommunen än vad billigaste vården i deras regi kostar. Jag tror i så fall det skulle gå bättre att köpa en gård och bilda en bostadsrättsförening. Det är dyrt att bygga, men om man till att börja med kunde bygga en enplanshus med fyra handikappsvänliga lägenheter och äldre sedan fick köpa dem, så skulle det vara enklare. I stora huset kunde man ha ett gemensamt kök och garantera dom en god lunch och middag varje dag, som de betalar lika mycket för som kommunens matlådor. Övriga tjänster som hjälp med medicinering, hygien etc skulle kommunen kanske kunna betala lika mycket för som för vanlig hemtjänst. Tyvärr är kommunen emot dagmammor, det vill dom helst inte ha. Förskolor är omgärdade med ett otal regler och krav som är svåra att uppfylla. Att öppna ett fritids för barn och unga kanske vore enklare i så fall? Och även erbjuda middag till barnen. Då skulle det bli en naturlig gemenskap runt matlagningen och matbordet. Men som sagt, allt kostar pengar - mycket pengar! Det är lätt att hitta projekt att leva för men inte som det går att leva av. Jag är en erfaren undersköterska och jag älskar mina katter, höns och hästen och att odla i trädgården. Men jag är inte stenrik!

 

SKLKG

 • Inlägg: 2
SV: Dröm om kombinerat äldreboende å kollektiv
« Svar #2 skrivet: 20 mar-17 kl 13:07 »
Hej Nina å tack för inlägget. Jag håller med dig om att vissa sjukdommar har svårare att "anpassas" till ett sådant boende. Jobbade under några år på ett demensboende å det var mycket struktur som gällde men det som var viktigast där var att det inte var så mycket olika personal som jobbade, då var det ganska lugnt. Men förmodligen det bästa jobb jag haft hittills. Å självklart så är det väldigt personligt hur man reagerar.

I det här fallet så är det väl inte mycket invändigt som är annorlunda "vanliga"  äldreboende, förutom att det kanske blir en mer hemmakänsla, det är nog mest utemiljön som skiljer sig. Plus djur, natur å en katt i knäet  :).

Jag vet att det är svårt att få kommunen att gå med på något sådant boende men tänk om, vilket underbart ställe.

Det är en tanke/dröm som jag har svårt att släppa å när jag hittade detta forum så var jag tvungen att ventilera.

Må bäst/Susanne


mariamarias

 • Inlägg: 3
 • vision energi medmänsklighet enkelhet sund grund
  • Småland
SV: Dröm om kombinerat äldreboende å kollektiv
« Svar #3 skrivet: 24 mar-17 kl 10:03 »
Hej . Jag tycker som du. Vad sägs om mellan kalmar och Karlskrona om man hittar lämpligt ställe.
Endel av det du skriver kan du omsätta. Mvh maria
återbruka mera bli din egen chef lev ditt liv med glädje istället för stress och självömkan

Luff

 • Inlägg: 932
  • Västergötland
SV: Dröm om kombinerat äldreboende å kollektiv
« Svar #4 skrivet: 24 mar-17 kl 11:42 »
Det finns ju boendekooperativ för till exempel autistiska med stort omsorgsbehov så varför inte för äldre.
Är nog bara en tidsfråga.
Jag ser våra nysvenskar som den grupp som nog kommer att vägra stoppa in sina gamla på våra äldreboenden men som ändå kommer att möta verkligheten där en inte kan ha dom hemma. Och då även många av dom kommer från landsbygdsförhållanden skulle dylikt boende passa bra.
Jag tror du har en bra idé.
//Luff


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser