Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Bra integrerad bilgenerator?  (läst 2137 gånger)

Rubensgården

  • Gäst
Bra integrerad bilgenerator?
« skrivet: 23 mar-14 kl 07:15 »
Ska till skroten nästa vecka för att plocka saker. Behöver en generator från bil med bra kvalitet och integrerad laddningsregulator. Tips?

Qeruiem

  • Inlägg: 2035
  • Fick inte vara Toll
    • Skåne
SV: Bra integrerad bilgenerator?
« Svar #1 skrivet: 23 mar-14 kl 07:59 »
Ska till skroten nästa vecka för att plocka saker. Behöver en generator från bil med bra kvalitet och integrerad laddningsregulator. Tips?

Rätt många bilmärken kör med prylar från Bosch. Borde funka utmärkt.

Vad ska du ha den till?
The very definition of news is something that hardly ever happens. If an incident is in the news, we shouldn't worry about it. It's when something is so common that its no longer news – car crashes, domestic violence – that we should worry.

-- Bruce Schneier '08

torbjorn

  • Inlägg: 13750
    • Medelpad
SV: Bra integrerad bilgenerator?
« Svar #2 skrivet: 23 mar-14 kl 08:24 »
Några ytterligare frågor som det kan vara bra att fundera på i förväg:

Vilken märkström tänker du dig?
Finns det gott om plats eller krävs en mycket liten generator?
Vill du ha remskiva för kilrem eller poly-V-rem?
Utvändig eller invändig kylfläkt?
Måste generatorn ha inbyggda magnetiseringdioder eller kan det fungera med ett s k batteriavkännande system (dvs där generatorn tar magnetiseringsström via tändningslåset)?
Ska generatorn monteras stumt eller vill du ha en med gummibussningar i fästöronen?

De generatorer jag direkt kan avråda från är följande:
Delco (sitter på en del Opel från 70- och 80-talet samt på amerikanska GM-bilar), de besväras av att det ständigt blir dålig kontakt och varmgång i plusanslutningen pga att isolerbussningarna mjuknar och ger efter.

Vissa Lucasgeneratorer med plana släpringar (har bl a suttit på MF traktorer på 70-talet), där händer det alltför ofta att kolhållaren smälter ner.

Öststatsmärken (t ex Iskra och originalgeneratorerna på Lada), samt märkeslösa piratgeneratorer och s k fabriksrenoverade generatorer, de brukar vara av allmänt dålig kvalitet. Undvik "märkesgeneratorer, t ex Bosch, som bär tecken på fabriksrenovering - t ex att den ursprungliga märkningen är borttagen och en skylt från renoveringsfirman är fastklistrad istället.

Generatorer som har suttit monterade så att de blir svårt utsatta för t ex vägsalt. De blir ofta omöjliga att ta isär för att statorpaketet har korroderat fast i gavlarna, ibland händer det också att svällande ärg får statorn att bli oval så den skrapar emot rotorn.

Enfasgeneratorer med bara två dioder, sådana har gjorts av många olika tillverkare och användes framför allt på Daf, diverse marin- och industrimotorer och franska småbilar på 70- och kanske 80-talet. Nackdelen med denna lösning är att det ständigt, även med stillastående motor, ligger batterispänning mellan generatorns statorlindning och jord. Om det blir minsta lilla isolationsskada, t ex pga ett stenskott, så börjar det ärga där så snart omgivningen är fuktig och då dröjer det inte länge förrän det är avbrott i lindningen. Dessutom ger sådana generatorer kraftiga störningar ifrån sig.

Rubensgården

  • Gäst
SV: Bra integrerad bilgenerator?
« Svar #3 skrivet: 24 mar-14 kl 20:55 »
Tack för svar. Verkar som att min lilla industrimotor (containerfynd) har extra stark generator. 150W får räcka. Ska bara ladda startbatteriet.
/Jan


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

827 gäster, 5 användare (3 dolda)
LivsBygge, javill

* Forum

* Om tidningen Åter



- Bästa tidningen!
/Gabriella S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser