Det stämmer, i början var jag helt lyrisk, men efter ett tag är jag lite mer nyanserad.
Fördelar:
Man får inte ont i handlederna
Det blir väldigt lite vaxflagor att sila bort
Svarta ramar är inte mera jobbigt än ljusa men det tar lite längre tid.
Nackdelar:
Man måste trycka ganska hårt och kan få ont i axlarna
Man behöver en plan skiva bakom ramarna, annars trycker man lätt igenom ljusa ramar.
Det går lite fortare än gaffel, men skillnaden är inte så stor
Slangarna måste man göra en upphängning till så de kommer uppifrån, och de bränns.
Fukten från ånggeneratorn måste man se till att skicka utomhus
Det tar ca 20 minuter tills man får någon ånga från start så man måste planera.
Vissa ramar måste man snabbt dra tillbaka avtäckaren i samma spår, annars hade blivit en tunn vaxhinna över spåret så de inte töms i slungan.
Värme:
Man märker ingenting på honungen i kakorna.
I avtäckningstråget däremot blir det fläckvis lite väl varmt för att kallas helt ouppvärmd (typ där man ställer den). Det är små mängder som man antingen kan blanda ut i hela eller ta undan till bakning.
Att tänka på:
Om du köper ånggenerator, antingen standard eller från redskapshandlaren så behövs det en skarv, biltema har en som passar, artikelnumret hittar du på min blogg (någongång försommaren 2014).
Jag gick snabbt över till att hålla den upp-och-ner, typ med handtagets spets vid min tumme. En bekant som hjälpt mig tyckte däremot inte om den och gick över till gaffel igen.
Men jag var tvungen att investera i något, mina handleder klarade inte avtäckning med gaffel, inte ens skrapning, och detta problem löste den åt mig. Inför kommande säsong har jag kostat på mig en helrams honungslossare, den ska visst fungera skapligt som avtäckare på många ramar även om det blir mycket vaxflagor i honungen. Det blir nog en kombination.