Intressant tråd, om än något förbryllande. Särskilt som vegan tar jag intresse i detta, även om jag inte varken är eller har aspirationer på att bli självhushållande, eftersom jag inte ser frågan som ett individualistiskt projekt utan snarare är intresserad av hur vi som samhälle kan hitta alternativa och hållbara lösningar för bl.a. matproduktionen. Jag är alltså antikapitalist men inte antihandel eller för någon form av ensidig återgång en masse till självförsörjning. Tänker att somliga varor är rätt ok att importera, där energiåtgången och utsläppen är någorlunda rimliga (sjötransporter hör väl till de mindre skadliga). Men därför är jag bl.a. mer intresserad av stadsodling (har vuxit upp på landet med rätt mycket tungt och slitigt jobbande, och fått nog av den varan) och hur man kan producera en större andel av maten mer lokalt, och köpa till sig det som är väldigt energikrävande att producera; sånt som odlas i växthus över vintern osv. Någon nämnde ovan att kryddor skulle vara särskilt svårt att få till; min erfarenhet är den motsatta eftersom det är det område där jag är mest självförsörjande i fråga om sådant som kan odlas och förvaras här – kanel, peppar, vanilj osv odlar jag ju inte
1 liter olja i veckan kan jag ju lugnt säga att jag inte använder, snarare 1 liter i månaden då! Lagar det mesta av min mat hemma, själv, frånräknat bröd. Skulle jag baka eget bröd skulle det förstås gå åt mer.
En annan sak som förbryllar mig lite är tanken på gödsel som bättre om den går via djur – varför skulle sjukdomsrisken minska genom att man använder djurgödsel? Även om en del av växterna skulle passera djur lär ju växtsjukdomarna finnas i kvarvarande delar också; därför idkar man ofta växelbruk också på gårdar med djur. Eller? En annan sak är ju som redan nämndes att djuren kräver mycket mer energi än man så att säga får ut av dem; varför detta ändå skulle vara rimligare ur odlingssynpunkt har jag svårt att se. Dessutom är väl inte slutna system möjliga i dagsläge, den enda sådana gård jag känner till (inte vegansk, de har djur för kött) fick problem med att djuren började död i hjärtåkommor, tills de insåg att det inte fanns fosfor kvar i det slutna produktionssystemet. Köttet såldes ju bort.
Sen talas det ju en del numer om att frångå det årliga odlandet och satsa mer på perenner, så att man inte varje år skadar markens mikroliv och släpper ut en massa kväve. Men det kräver säkert andra tekniker också för att kunna odla så. Hur som helst, inte självhushållning, men den här forskaren bedriver studier i vegansk odling:
https://ekoradgivning.wordpress.com/about/