Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Höns: Boende/hägnad / SV: Hönshus i gammal hästbox
« Senaste inlägg av Skogsvilde skrivet Idag kl. 22:58 »
Efter vad jag har förstått är det risk för förfrysning först vid -20C.

Mina höns tillbringar gladeligen hela dagen i växthuset på vintern  även  om det är -10-12 grader där och mycket varmare i hönshuset. Fast här i Stockholmstrakten blir den slags kyla inte långvarig.

Apropå växthus så håller en bekant till mig i Värmland som bor uppe på 400 meters höjd sina höns i växthuset på vintrarna utan några problem med förfrysning.
2
Hus, hägn & bete för getter / SV: Gethus
« Senaste inlägg av Trollmor skrivet Idag kl. 22:54 »
Välkommen hit!  :D  Jag tycker det verkar som att du redan har tänkt igenom mycket.  För min del tycker jag att du ska börja med att fundera över vilka funktioner du vill kunna utföra i byggnaden, och så bygga upp rummen omkring detta.

  Getter hoppar och klättrar gärna, så ett mjölkbord i bekväm arbetshöjd rekommenderas.  Där bör du också kunna sköta om dem på andra sätt: klippa klövar, veterinärundersöka, avmaska ...  (För min del föredrar jag att även slakta dem i detta utrymme, eftersom de är vana att gå dit och få godis.  Men då måste utrymmet vara möjligt att skärma av, så att de övriga getterna inte kan se vad som händer den gången.)

  Bockens box bör du bygga extra stadig och ganska hög, ty en bock som vill till en brunstig get är både stark och vig.  De flesta bockar är mycket beskyddande när det finns killingar, så att ha honom helt avskärmad från "fruar och barn" är både plågsamt för honom - och ganska opraktiskt, eftersom han kan ge sig på både väggar och skötare om han känner sig stressad.

  Om dina djur har horn, skulle jag föreslå att du utformar din behandlingsavdelning så att även bocken kan bli van att gå in där och få godis och pedikyr, utan att stöta i sina stora horn.
3
Mjölkgetter / SV: Svårt att göra getost?
« Senaste inlägg av Trollmor skrivet Idag kl. 22:43 »
Riktigt, Håkan B, det är att den vasslen blir sur som gör den mindre användbar.

  Och det är riktigt som skräptanten skriver att färsk mjölk direkt ur ett friskt juver inte är hälsovådlig.  Men eftersom det finns många fler än vi människor som tycker om mjölk, så behövs det väldigt lite för att det ska bli oönskad mikrobväxt i den.  Själv hade jag problem med mjölkmögel, som förstörde många liter för mig.
4
Höns: Boende/hägnad / SV: Hönshus i gammal hästbox
« Senaste inlägg av karsan skrivet Idag kl. 22:41 »
Efter vad jag har förstått är det risk för förfrysning först vid -20C.

Mina höns tillbringar gladeligen hela dagen i växthuset på vintern  även  om det är -10-12 grader där och mycket varmare i hönshuset. Fast här i Stockholmstrakten blir den slags kyla inte långvarig.
6
Brunst, dräktighet & killning / SV: Kön på killing
« Senaste inlägg av Trollmor skrivet Idag kl. 22:36 »
Välkommen hit, scotty!

  I mitt gamla getägargäng brukade vi säga att "Det är bockår i år" eller Det är getår i år".  Men när jag sedan fick flera getter, närmade sig statistiken alltmera de 50% som man kan vänta sig.  Dock brukade det ena könet ofta komma först, så det ska bli spännande att få veta vad det är för kön på de ännu ofödda killingarna hos dig!
7
Getsjukdomar, skador & juverproblem / SV: Sjuk 1 årig get. Hjälp!
« Senaste inlägg av Trollmor skrivet Idag kl. 22:31 »
Fortfarande feber?  Idisselboll är en bra idé (fast som sagt de brukar vilja ha dem kvar själva!!!) men jag skulle försöka få tag på bra hö väldigt fort, för att kompensera att foderförändringen blev så hastig.

  Och så kolla med den veterinär du har och/eller någon kollega om vad som kan orsaka detta tillstånd.  Att inte idissla är livsfarligt!  Eller kanske snarare ett tecken på att geten mår pyton.

  Men det är ändå konstigt, tycker jag.  Om det beror på den hastiga övergången från hö till gott bete, så brukar väl ändå inte det ge feber, eller vad säger ni andra?  Eftersom temperaturen hos friska getter kan ändras upp till en hel grad under ett enda dygn, så föreslår jag även ytterligare temp-mätning.  Dina getsystrar verkar ju tama, så det borde inte stressa henne ytterligare.  (Däremot brukar smärta vara stressande, och det förefaller mig som om din get har ont någonstans.  Hur "tuggar" hon när du tror att hon idisslar?  När de har ont kan de gnissla tänder.)

  Ljummen svartvinbärssaft brukar vara populärt, så om hon inte dricker den heller, då blir jag riktigt orolig!

  - Förresten - välkommen hit!  :D Ditt getinnehav fick visst en dramatisk start!   :o :o -
8
Höns: Boende/hägnad / SV: Hönshus i gammal hästbox
« Senaste inlägg av Skogsvilde skrivet Idag kl. 22:15 »
Jag har två hönshus,  i det stora på ca 15 kvm har vi den lilla ruvgruppen om 3-5 djur.
Där hänger den keramiska lampan över vattengrytan.
Hur kallt minns jag inte men det har varierar kallt att det har varit skorpa på vattnet trots lampan.
Inga förfrysningar.
Den andra gruppen på 8 djur bor i "lilla hönshuset" 2,5 kvm med 1 meter i tak. Även dom har keramisk lampa och även här har vattnet nästan frusit.
Inte här heller har det varit förfrysningar.

Bägge husen har öppet ut till hönsgården via sluss och dragfritt.
Eventuellt kommer jag göra en taksänkning över sittpinnarna för den gruppen som bebor stora huset för att förbättra en skvätt då värme stiger och kan man göra ett lock av varmar luft över djuren så kan det göra att dom mår bättre.

Den stora fördelen med att inte värma upp huset är att parasittrycket minskar rejält.

Det som är A&O är att tillse att det inte drar på dom.

Keramisk värmelampa är sak samma som värmelampa men utan sken.
9
Mark finnes / SV: Storfors, Mycket litet torp, 3000 m2 åker
« Senaste inlägg av Bubbel i Dammen skrivet Idag kl. 22:10 »
Hej Nora, jag vet inte om jag svarat, men nej det är inte sålt, nu i maj 2017. Jag annonserar bara här ;) tills jag har större behov att bli av med det. Jag tror ni är rätt personer här för detta torp. Men så litet det är utan el och vatten, kanske det inte är åretrunt-boende. Men tomten rymmer ex en bovagn och odla kan ge lite självhjälp i kassan. Vattnet i brunnen kan nog göras rent?
10
Getsjukdomar, skador & juverproblem / SV: Hur ta bort öronmärke?
« Senaste inlägg av skräptanten skrivet Idag kl. 22:04 »
En avbitartång brukar funka, en människa som håller och en som klipper, snabbt som attan helst. Ha sedan på lite Jodopaxlösning på det infekterade örat, eller ännu hellre tjära, det är antibakteriellt och dessutom tycker inte flugor om det.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser