Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Vatten och avlopp / SV: igenproppad trekammarbrunn
« Senaste inlägg av Dosan skrivet Idag kl. 19:34 »
Så här ser det ut efter det att spolbilen varit här. Bifogar bilder. En fråga är vad det var som gjorde att vattnet inte tömdes ur den andra brunnen som det skulle.
Den lilla "lådan" man ser i den andra brunnen, vad är det?
Observera att endast spolning har gjorts och ingen slamsugning.
2
Övriga annonser - önskas / SV: Djurkranium, hela vingar
« Senaste inlägg av grimbart skrivet Idag kl. 18:47 »
Hur mycket vill du ha och av vilka sorter? Har några  rävskallar liggande.. och lite annat i frysen..
3
Övriga annonser - önskas / SV: Kummin
« Senaste inlägg av Berberis skrivet Idag kl. 18:32 »
Där vi bodde förut, växte kummin vilt i mängder. Det vara bara att spara undan en bit vid gräsklippningen. Det var en stenig, torr och solig backe.
Om du inte får tag i plantor, fungerar det säkert bra med frö.
4
Vatten och avlopp / SV: igenproppad trekammarbrunn
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Idag kl. 18:20 »
I en infiltration renas vattnet till en viss del innan det fortsätter nedåt till grundvattnet. I en markbädd går inte vattnet nedåt efter reningen utan åt sidan och stannar på så sätt kvar i det biologiskt aktiva skiktet.

Eftersom vattnet inte blir rent utan bara renare än det var när det kom in i bädden, vissa föroreningar avskiljs/bryts ned bättre än andra, så är frågan vart man vill leda det "renade" vattnet - till grundvattnet där ingen fortsatt rening sker, eller till ytvattnet där fortsatt rening kan ske. Sol, syre och mikroorganismer av alla de slag bryter ned det mesta vi skapar, fastän vissa otäckingar är lite väl svårnedbrytbara även i den miljön.

Myndigheterna har av felriktad omtanke om sjöar förordat infiltration eftersom man stirrat sig blind på fosfor som ju är ett grundämne som nästan allt levande behöver. Fosfor är ofta bristvara i sjöar, så om man tillför det blir det tillväxt. Men i sjöar är tillväxten inte helig utan benämns övergödning. I grundvattnet gör inte fosforn någon skada, bortsett från att den undanhålls biosfären. Men avloppsvattnet som gått genom en bädd innehåller inte bara fosfor...
5
Vatten och avlopp / SV: igenproppad trekammarbrunn
« Senaste inlägg av Toll skrivet Idag kl. 16:49 »
Men jag tycker egentligen att man bara borde tillåta markbäddar eftersom infiltration förstör vårat grundvatten.

Kan du berätta mer? Är inte fördelen med infiltration/markbädd att det smutsiga vattnet stannar kvar i infiltrationen och det är rent som rinner ut?
6
Övrigt om odling / SV: från gräsmatta till grönsaksland
« Senaste inlägg av Toll skrivet Idag kl. 16:47 »
Vi har gjort på olika sätt för att odla på vår gamla vall:

täckt med gräs/tidningar
kört med jordfräs
grävt bort grässvålen

Det som varit tyngst är att gräva men i långa loppet har det varit mest effektivt. Det är kvar minst maskrosor och kvickrot, våra två rotogräs som är värst. Sämst har jordfräsen varit, den sprider bara ut kvickroten och den tar sig snabbt igen, dvs det är mycket arbete i efterhand. Jordfräsen dödar maskarna, det är inte heller något bra.

Vi har också fått förbättra jorden ganska mycket eftersom den varit ganska mager under gräset. Gräsklipp, kompost, gödsel osv hjälper till att få bra jord. Efter några år så ser det bra ut i landet.
7
Vatten och avlopp / SV: igenproppad trekammarbrunn
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Idag kl. 15:45 »
Hur löser man det rent praktiskt, med den dränkbara pumpen menar jag? Jag leder bort överflödigt vatten via den dränkbara pumpen till ett lämpligt dike?
Du sätter en liten brunn med en dränkbar pump i försedd med en nivåvippa efter trekammarbrunnen. Pumpen pumpar då det slamavskilda vattnet vidare till infiltrationsbäddens spridarrör. Eftersom nivåvippan går att ställa så att du får en snabb pumpning av lite mindre vatten än vad som ryms i spridarröret så kommer fördelningen i bäddens hela längd att fungera. Det är bra att sätta någon form av larm eller flagga som markerar om pumpen inte fungerar, för annars så kommer det vid pumphaveri att se ut som det gör idag i din brunn, eller ännu osnyggare eftersom skiten inte kan flyta in i bädden och ställa till det där.

Har man som Toll så kan man lyxa till det med upphöjd infiltration och dessutom placera den där den fungerar bäst och stör minst. Men jag tycker egentligen att man bara borde tillåta markbäddar eftersom infiltration förstör vårat grundvatten.
8
Kontakter / SV: My kinda Guy!
« Senaste inlägg av Holm skrivet Idag kl. 15:31 »
Finns det sånna män??
Jag har nog letat på fel ställe hela tiden!!


Skickat från min iPhone med Alternativ.nu
9
Övrigt om odling / SV: från gräsmatta till grönsaksland
« Senaste inlägg av köksträdgård skrivet Idag kl. 15:15 »
Tycker att din plan att plöja o fräsa under ett år verkar bra. Sen får du ändå vara beredd på att det kommer ogräs.... Ogräsfrön lever länge i jorden - och nya kommer. Att odla innebär en hel del rensning- men det är ju en del av tjusningen! Alternativt kan man säkert täckodla, det har jag själv inte provat i stor skala, jag rensar manuellt och kallar det terapi    ;)
10
Övriga djur sökes / SV: Hund sökes
« Senaste inlägg av tigeremma skrivet Idag kl. 15:08 »
 Hej!

Vi letar efter en seriös fodervärd som på sikt kommer att älska denna hund lika mycket som vi och ta över ägarskapet.

Tiken är en Sankt Bernard och blir tre år i aug. En mer älskvärd och gosig hund är svårt att hitta. Hon har bott hos oss i 1,5 år. Vi fick ta över henne från en barnfamilj där hon inte hanns med. Vi tog över henne och tanken var att hon på sikt skulle till ett  permanent ställe. Vi har legat lågt med letandet. Krav vi satt upp för att hon ska må bra är;

Att få vara med sin människa så mycket som möjligt. Hon tror hon är liten och vill gärna ligga  halvt i knä vid tv tittandet. Som nu vid datorskrivandet ligger hon alldeles vid mina fötter.
Hon är otrygg och behöver ha sin människa bredvid sig. Vi har två hundar till. När vi åker iväg lämnas tiken med en av de andra och den tredje ligger på en veranda.

Vi lämnar henne ogärna ensam även om vi gjort det och inget har till synes hänt. En tyst hund kan stänga inne sin rädsla.
Hon får två promenader / dag vilket hon älskar. Jag åker till skogen och går på små skogsvägar, traktorspår. Hon lufsar okopplad bredvid. Hon kopplas om det dyker upp någon/något för då rusar hon fram och skäller. Mer träning behövs där. Hon är garanterat en vakthund och talar om när okända människor dyker upp.

Hon ska bo på landet och ha det lugnt med bra rutiner. Hon är en hund som alla älskar när dom träffat henne.

Vi har fått förfrågningar på henne men det har hitentills  inte känts rätt. Vi är väldigt noga med att hon får ett bra hem och får fortsätta utvecklas och bli älskad för den fina hund hon är. Hon ska inte flyttas på mer utan måste få stanna livet ut. Man måste ha tid med henne.

Du får gärna PM a mig för mer info om det låter intressant .Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser