Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Cider (Ciderboken)  (läst 5655 gånger)

Gilbert

  • Gäst
Cider (Ciderboken)
« skrivet: 31 jul-15 kl 10:23 »
Äntligen fått tag på Ciderboken och några Spidel jästankar på 30 liter.

Precis lagom till Äpple-säsongen. Eftersom saften från körsbären (bigarråerna) blev blek så kanske Cider blir bättre. Mindre socker och mera smak från bären.


 

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Cider (Ciderboken)
« Svar #1 skrivet: 31 jul-15 kl 11:01 »
Att jäsa grejer är roligt, särskilt resultatet är kul att ta del av  :)
Vill du delge något recept? Vilken jäst använder du till cider?
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Gilbert

  • Gäst
SV: Cider (Ciderboken)
« Svar #2 skrivet: 31 jul-15 kl 11:23 »
Jag har kontaktat humle.se om jästsorter. Jag är inte intresserad av alkoholstarka turbojäster utan sådant som mest bevarar fruktkaraktären så mycket som möjligt.

Gilbert

  • Gäst
SV: Cider (Ciderboken)
« Svar #3 skrivet: 07 aug-15 kl 17:21 »
Det bubblar i Spidel tankarna!!

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Cider (Ciderboken)
« Svar #4 skrivet: 07 aug-15 kl 19:40 »
Om du bara har äpplen avsedda att äta, så är det risk att du får liknande problem som med sötkörsbären!

Gilbert

  • Gäst
SV: Cider (Ciderboken)
« Svar #5 skrivet: 07 aug-15 kl 20:41 »
Sötkörsbärens saft blandades med osockrad röda vinbärssaft och blev helt ok!

Brygger man cider på t ex körsbär och rabarber så är större delen av basen äpplen (äppelmust).

Jag tänker inte använda "spontanjäsning" fler gånger, tänkte prova champagne jäst.


Gilbert

  • Gäst
SV: Cider (Ciderboken)
« Svar #6 skrivet: 10 aug-15 kl 16:30 »
3 st nya jästankar på 30 liter. Fabrikat Spidel med tillhörande jäsrör som många stör sig på men inte jag. Många vill ha den vanliga glas/plast röret där man kan se varenda bubbla.
I dessa så pyser/bubblar det till ca 1 gång i minuten med lite mera varje gång. Det både syns och hörs och det räcker.


Gilbert

  • Gäst
SV: Cider (Ciderboken)
« Svar #7 skrivet: 10 aug-15 kl 17:33 »
Det kanske syns bättre så här.


Gilbert

  • Gäst
SV: Cider (Ciderboken)
« Svar #8 skrivet: 11 aug-15 kl 12:02 »
Ofta används olika blandningar till cider.

2 delar söta äpplen
2 delar syrliga äpplen
1 del vildapel (lite beska)

Man kan även lösa problemet med "rätt" äpplen för cider genom att använda Rabarber, då behövs ingen vinsyra och Rönnbär som ger beskhet (tannin).

1/2 kg rönnbär och 2 kg rabarber till varje sats vanliga äpplen.

Man skär rabarbern i bitar och kokar upp i 2 liter vatten. Låt dra över natten.
Sila av och koka upp igen. Häll avkoket över rabarbern igen och låt det svalna. Sila av igen och häll saften i jästanken.

Gör lika dant med 1/2 kg rönnbär i 1/2 liter vatten.

För oss som har matäpplen mm men lite rabarber och rönnbär runt knuten.



Gilbert

  • Gäst
SV: Cider (Ciderboken)
« Svar #9 skrivet: 14 aug-15 kl 12:15 »
Sista rabern, men när alla stora gamla blad tas bort kommer det en ny generation späda rabarber igen till kräm och paj. Dags att städa bland rabarberbladen.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

719 gäster, 4 användare (1 dolda)
beekeepern, Hantverkaren, mommo

* Forum

* Om tidningen Åter



- Åter är en tidsskrift som är tidlös. Ett 5 år gammalt nummer är lika användbart nu som när den kom ut.
Jag har haft väldigt mycket nytta och har fortfarande av tidningen.
/Per

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser