Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  beteende myskankor  (läst 4698 gånger)

09

  • Inlägg: 175
    • -
beteende myskankor
« skrivet: 25 dec-14 kl 14:17 »
Jag vill lära mig mer om myskankors beteenden, men hittar absolut ingenting när jag googlar.
Finns det någon bra hemsida som beskriver olika beteenden och vad ankan menar när den beter sig på olika vis?

Tex, vad menar myskhanen när han väser och viftar på stjärten?
Vad menar han när han sänker huvudet?

Min hane brukar komma från till mig och väsa. Ett välkomnande har jag tolkat det som.
Men om jag då sätter mig på huk och klappar honom, så biter/nafsar han mig på armen. Är detta ett aggressivt beteende eller vad betyder det?
Varför kommer han då fram till mig och bjuder in mig till att klappa honom (för det är så jag tolkar hans väsande)?


Schaman

  • Inlägg: 601
    • Västergötland
    • Ankparadiset
SV: beteende myskankor
« Svar #1 skrivet: 30 dec-14 kl 12:58 »
Det finns mig veterligen ingen bra samlad sida om tama myskankors beteende men du kan hitta fragmenterad information om sådant i generella beskrivningar av myskankan. Sen finns det ju alltid folk som har haft myskankor en längre tid och lärt sig hur de normalt agerar varför eventuella frågor bl.a. kan bli besvarade i t.ex. detta forum.

En drake (myskhane) som väser lågmält, viftar mjukt på stjärten, med låg kam och nickar lätt på huvudet tolkar jag som en hälsning och då är det bara att hälsa tillbaka på samma vis.  ;)

En drake som väser rejält och nickar kraftigt på huvudet upp och ned, ofta med rest kam samt fjädrar som står rakt upp ovanför stjärtfjädrarna är upphetsad eller förbannad och är som regel inte vänligt sinnad. När en sådan drake kommer fram och sänker huvudet kraftigt mot marken är det många gånger en utgångsposition för attack. När en drake slåss med en annan drake ser man ofta detta innan de hoppar på varandra med klorna först.

Tror din drake vill något annat än att hälsa och kanske bara är lite hungrig eller irriterad på dig. Tycker personligen inte man skall klappa drakar över huvudtaget då de oftast är ganska reserverade och på sin vakt men lugna hälsningar med ögon, bugningar och lätta väsningar brukar fungera ok. Är draken för på och lite hotfull mot dig föreslår jag att du visar vem det är som bestämmer innan han blir alltför jobbig med detta. En enkel maktdemonstration är att gå sakta rakt emot han så att han tvingas vända till flykt och så följer du han en bit bort tills avståndet är upprättat.

Personligen tycker jag att detta med myskankors beteende och varande är just tjusningen med dem då de har ett rikt socialt liv i flocken och väldigt intressant att bara studera.  :)
Är främst intresserad av myskankor och bor strax söder om Göteborg.

09

  • Inlägg: 175
    • -
SV: beteende myskankor
« Svar #2 skrivet: 30 dec-14 kl 13:52 »
När du skriver kam, menar du då fjädrarna uppe på huvudet?
I dessa situationer så reser han ofta på fjädrarna. Jag brukar kalla det Elvis-frisyr. :P

Men då kanske det är ytterligare ett tecken på att han inte är på glatt humör.
Jag kanske ska sluta att klappa och prata med honom så mycket?

Gunga med huvudet upp och ner gör han ganska mycket också.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14417
    • Östergötland
SV: beteende myskankor
« Svar #3 skrivet: 30 dec-14 kl 15:00 »
Våran gammeldrake klappar jag som en hund, och så tycker han om att hälsa genom att nafsa lite i ärmen och orma sig lite med huvud/hals mot min hand/underarm. Elvisfrisyren brukar han inte visa mot mig så ofta. Min fru har han fått för sig är en av hans damer, och hon skall tillrättavisas och drivas in i flocken. Skitkul tycker ungarna och jag ;D

Om man tycker att han är ivägen, så skall man inte flytta honom med foten för då blir han upprörd. Han är dessutom skofetishist och har försökt para sig med en av mina kängor. Men trots det så är han rätt trevlig, och en rolig figur på gården.

Schaman

  • Inlägg: 601
    • Västergötland
    • Ankparadiset
SV: beteende myskankor
« Svar #4 skrivet: 31 dec-14 kl 00:02 »
"Själv är bäste dräng"  ;D

Angående friss så är nog inte Elvis så farligt men se upp om han ser ut som en punkare eller så  ;) :)
Är främst intresserad av myskankor och bor strax söder om Göteborg.

flax

  • Inlägg: 1956
    • Halland
SV: beteende myskankor
« Svar #5 skrivet: 31 dec-14 kl 06:30 »
Saknar mina myskankor jättemycket nu när jag sitter och läser här....
De två underbara drakbröderna Alfons och Bosse (som jag köpte av dig, schaman) och den fantastiska lilla honan Svea, som var min allra första erfarenhet av dessa roliga fåglar.

Svea var så tam att vi fick lov att hålla på hur mycket vi ville med hennes ällingar redan när dom var nykläckta.

Hade aldrig något problemet aggressivt beteende från någon, dock hade jag en hona som var mycket reserverad mot oss, och aldrig ville socialisera med oss människor.
Drakarna var hur trevliga som helst.

Om du går igenom ett helvete - bara fortsätt att gå!

Schaman

  • Inlägg: 601
    • Västergötland
    • Ankparadiset
SV: beteende myskankor
« Svar #6 skrivet: 01 jan-15 kl 01:05 »
Härligt att du är still going strong "Flax"!
Minns dig allt och är du sugen på en nystart är det bara att höra av sig.. :)
Är främst intresserad av myskankor och bor strax söder om Göteborg.

Mjölnaren

  • Inlägg: 53
    • Halland

Ewi

  • Inlägg: 3
    • Närke
SV: beteende myskankor
« Svar #8 skrivet: 10 aug-15 kl 11:55 »
Mina myskankor är ganska tama. Särskilt den äldsta hanen som tyvärr fick träffa räven som nästan bet av gumpen. Vi trodde aldrig att hanen skulle överleva. Men ljummen dusch i badkaret morgon och kväll där vi verkligen jobbade med att skölja rent såren och idag är han den bästa avelshanen som finns. Han följer utvecklingen av sina ällingar och är minst lika omhändertagande som någon av honorna. Min erfarenhet är att de ankor som blir mycket hanterade blir så vana vi oss människor att vi inte innebär någon fara för dem. Men alla individer är olika. En del vill bli kliade (ofta mellan skulderbladen, som jag uppfattar som en del i uppvaktningsritualen) andra inte. Viftandet på stjärtfjädrarna upplever jag som "jag är glad att se dig". Jag bockar också på huvudet och "väser" fram ett hej när jag kommer. Jag betyder mat, gos o kel, rent vatten mm så det är klart att jag är en uppskattad företeelse när jag dyker upp.
Om ankan brer ut sina vingar lite sänker huvudet och har ett ofta ganska högljutt väsande så betyder det att du som kommer uppfattas som en fara och ankan vill försvara sig eller sina ungar. Guppar de på huvudet och viftar på svansen så säger de hej.
Studera dina ankor, de har ett gemensamt språk men alla är de individer så de kan göra dem på olika sätt. Men det ser man bara om man verkligen ser sina ankor. Lycka till med dina ankor. De är mycket intelligenta varelser och lär sig snabbt att de ska äta bla maskrosorna i gräsmattan, vattsarven i potatislandet, nässlorna mördarsniglarna mm om du visar dem... Börja när de är små så går det av bara farten... inte riktigt som en hundvalp men bra nära... (efter att vi fått våra ankor att äta sniglar så har vi sett att även hönsen och skatorna och kajorna i området har börjat äta sniglarna... kloka djur som observerar och lär!)


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

788 gäster, 3 användare
xaelanar, Be, Trolle_85

* Forum

* Om tidningen Åter



- Den bästa tidningen någonsin.
/Karl-Lucas

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser